Musorujsag
Élő Eredmények

Webber: Marhaság, amikor F1-es versenyzők az áldozatvállalásról beszélnek

Webber: Marhaság, amikor F1-es versenyzők az áldozatvállalásról beszélnek

Planet F1
Egy kiváltságos helyzetben lévő Forma–1-es versenyző csak ne emlegessen áldozatvállalást – vallja a Red Bull korábbi futamgyőztese, Mark Webber.

Gyakran halljuk Forma–1-es versenyzőktől, hogy bár ma luxus és fényűzés veszi őket körül, ettől még nekik sem fenékig tejfel az életük. Az otthontól távol töltött időn, a sok utazáson és a felhajtáson túl előjön a profi sportolók másfajta gyerekkora, a fiatalon vállalt sok-sok áldozat, amire szükség van ahhoz, hogy sikeressé váljanak a versenysportban.

Az áldozatvállalás még nagyobbnak tűnik, ha valaki nem a versenyzés középpontjának származó Európából érkezik, hiszen a dél-amerikai vagy ausztrál versenyzőknek gyakran gyerekként, néha egyedül kell egy idegen kontinensre költözniük annak érdekében, hogy elit szériákba kerüljenek és esélyük legyen az F1-ig menetelni.

Mark Webber maga is Ausztráliából érkezett a királykategóriába, ám mint azt a Performance Hackers című podcastban elmondta, egy kicsit sem találja helyénvalónak, amikor fiatal versenyzőkollégák a vállalt áldozataikkal példálóznak. „Ne kerülgessük a forró kását: egy csomó pénzt fizetnek neked azért, hogy egy nagyszerű munkát végezz. És ez nem akadály.”

„Én sosem emlegettem áldozatokat. Az emberek az áldozatvállalásról beszélnek, és azt mondják, sok mindent feladtak. Szerintem ez egy rakás marhaság!”

„Ismerem ezeket a fiatal versenyzőket, akik Ausztráliában érkeznek, és azt mondják, mindent feláldoztak. Nos, nem tették. Ha ez neked áldozat, akkor máris lépéshátrányban vagy” – ecsetelte a Red Bull korábbi 9-szeres futamgyőztese.

Mark Webber (Fotó: XPB)

Rámutatott, ez nem jelenti azt, hogy az út könnyű, ám a jutalom is nagy. „Szerintem ez épp ellenkezőleg van: megmutatod magad és a legjobb emberekkel dolgozol, és a legjobbat hozod ki önmagadból.”

„A pályafutásom utolsó három évében csak egyéves szerződéseim voltak, mert mindig a leváltás határán táncoltam. Ez feltüzelt engem, továbbra is hoztam a teljesítményt, és azt mondtam, ha hozzáteszek valamit a csapathoz, akkor hosszabbítani fognak velem. Valamit adtam magamnak, a velem dolgozó embereknek, a csapatomnak, és büszkévé tett, ahogyan viszonyultam ehhez.”

Hozzátette, önsajnálatnak nincs helye ebben a világban. „A legelső F1-es szerződésem csak két futamra szólt. El tudják ezt hinni? Három hétre! Igazán brutális volt, de nem volt választásom, ez volt. Mit tehettem volna? Siránkozok vagy rákapcsolok?”

Borítókép: Laurent Rossi, Oscar Piastri és Mark Webber (Fotó: XPB)

További tartalmak