Musorujsag
Élő Eredmények

Az elnök elszabadult – avagy egyre nagyobb a balhé az F1 és az FIA között

Az elnök elszabadult – avagy egyre nagyobb a balhé az F1 és az FIA között

Autosport, BBC, Sky Sports, The Race
Hatalmi háború viharfelhői jelentek meg a Forma–1 egén a 2023-as szezonrajt előtt. Egyesek állítólag már a magát önállósító FIA-elnök jövőjét is megkérdőjelezik. De mi áll a feszültség hátterében?

A sportág egyre népszerűbb, képes fiatalítani a szurkolótáborán, az érdeklődés a csapatok és a versenypályák szempontjából is nagy, a résztvevők a csődközeli helyzet helyett profitot képesek termelni, és a sok régi hibát kijavító új szabályok is hatásosnak bizonyultak. Jelen állapotában a nyugalom és virágzás napfényes szigete is lehetne a Forma–1, ám az egén mégis megjelent pár sötét felhő, és vihar dörgései hallatszanak.

E feszültség forrását az FIA és az F1 vezetőinek nyilvánvaló éles ellentéte képezi, mely kedden egy fenyegető levél formájában öltött testet. Ahogy arról beszámoltunk, az F1 jogtulajdonosainál kiverték a biztosítékot a szövetség elnökének, Mohammed Bin Szulajmnak az legújabb magánakciója, melyben az F1-es sorozat értékét kérdőjelezte meg, ezzel olyan vizekre tévedve, amiken az FIA és az FOM között kötött évekkel ezelőtti megállapodás értelmében semmi keresnivalója nincs.

 

Átlépett egy határt, az F1-nél kiverte a biztosítékot

A konfliktus hátterében a Bloomberg gazdasági lap múlt héten megjelent cikke állt, mely arról számolt be, hogy szaúd-arábiai befektetők nemrég egy 20 milliárd dolláros ajánlatot tettek a Liberty Mediának az F1 kereskedelmi jogainak megvásárlására, ám az F1-et 2017-ben nagyjából 8 milliárd értékben (az adósságokkal együtt) megvevő amerikaiak nemet mondtak.

A következmények tükrében ironikus, hogy a BBC, a The Race és az Autosport is úgy értesült, hogy a Bloomberg cikkének megkérdőjelezhető a hitelessége. Belső források szerint a szaúdiak jelenleg valójában nem szándékoznak felvásárolni az F1-et, legfeljebb egy informális érdeklődésről lehetett szó. És az összeg körül is vannak kérdőjelek.

Az olaj a tűzre nem is ez volt, hanem Mohammed bin Szulajm hétfőn közzétett Twitter-posztja, melyben figyelmeztetett: komoly károkat okozhat, ha valaki számokkal dobálózik és irreális összegen árazza be az F1-et.

„Bármely potenciális vevőnek szükséges használnia a józan eszét, figyelembe kell vennie a sportág nagyobb érdekeit, és világos, fenntartható tervvel kell rendelkeznie, nem csak sok pénzzel. A mi kötelességünk figyelni, mik lehetnek a jövőbeli következményei ennek a futamrendezőkre, a megnövekvő rendezési költségekre, jogdíjakra, valamint milyen kedvezőtlen hatásai lehetnek ennek a szurkolókra nézve”

– írta az FIA elnöke.

Az FIA 2000-ben egy 2110-ig szóló megállapodást kötött a kereskedelmi jogokat birtokló FOM-mal arról, hogy ezen időszakban a szövetség kizárólag a sorozat szabályozásában vesz részt, a gazdasági oldalt a mindenkori tulajdonos felügyeli. Ez akkoriban Max Mosley FIA-elnök és jó barátja, Bernie Ecclestone egyezsége volt, azóta viszont mindkét fronton változás történt.

Mohammed bin Szulajm (Fotó: XPB)

A Liberty Media e megállapodásra hivatkozva írta meg levelét, melyben felháborodásának adott hangot és lényegében megfenyegette Bin Szulajm elnököt, jelezve, betelt a pohár, legközelebb jogi lépések következnek.

Az F1 (Sacha Woodward Hill) és a Liberty (Renee Wilm) jogi osztályának vezetője által írt levélben többek között az állt:

„Az FIA egyértelmű kötelezettséget vállalt arra, hogy nem tesz semmit, ami a tulajdonlással, a menedzsmenttel és/vagy e jogok használatával kapcsolatos. Ezeket a megnyilvánulásokat, amiket az FIA elnöke a hivatalos közösségi médiacsatornáján tett, ezen jogkörbe való elfogadhatatlan beavatkozásnak tekintjük.”

Kiemelték: „Az FIA csak nagyon korlátozott mértékben vállalhat bármilyen körülmények mellett bármilyen szerepet az F1-es csoport irányításában. Az ezzel ellentétes bármilyen javaslat vagy célzás, vagy annak sugalmazása, hogy az F1 potenciális felvásárlása kapcsán konzultálni kell az FIA-val, helytelen.”

Greg Maffei, Stefano Domenicali és Mohammed bin Szulajm (Fotó: XPB)

Az ügyvédek továbbá kiemelték, hogy az efféle megnyilvánulásokkal komoly károkat lehet okozni egy tőzsdére vitt vállalkozásnak, a befektetőknek és a részvényeseknek, „nem beszélve arról, hogy ez súlyos szabályozói következményeket vonhat maga után”.

Végül jelezték, a következő ilyen esetnek jogi következményei lehetnek. „Amennyiben ezekkel a megjegyzésekkel rontják a Liberty Media Corporation értékét, az FIA-t ennek következtében felelősségre lehet vonni. (…) Reméljük és bízunk benne, hogy nem lesz szükség e probléma újbóli kezelésére.”

 

A feszültség oka a magát önállósító Bin Szulajm

A fentiek alapján kijelenthető, Bin Szulajm átlépett egy határt, és ezt az F1 tulajdonosai már nem hagyhatták szó nélkül. Nem ez volt azonban az első alkalom. A 2021 decemberében beiktatott arab sportvezető már múlt áprilisban keresztbe tett az F1-nek. Akkor az F1-bizottságban szavazásra bocsátották, hogy 2023-ban háromról hatra emeljék a sprinthétvégék számát, és miközben a korábban ellenálló csapatok ezt megszavazták, Bin Szulajm nem tette meg, és ezzel hónapokra megakasztotta az ügyet.

Híre ment, hogy elsősorban azért akadékoskodott, mert szeretné elérni, hogy az FIA-nak is csurranjon-cseppenjen valami a sprintek miatt megnövekedett bevételekből.

Az elnök múlt novemberben határozottan cáfolta, hogy rossz a viszonyuk az F1 vezetőivel.

„Az alapján, amiket a plusz három sprintről mondtam, az emberek azt feltételezik, hogy megosztottság van. Meglepett ez, de csak nevettem rajta, mert nem látszik semmilyen megosztottság.”

„Az F1-bizottság április huszonötödikei ülésén hirtelen azt mondták, legyen hárommal több sprint. Én erre azt mondtam, rendben, akkor megbeszélem a csapatommal, és meglátjuk, milyen extra terhelést jelent mindez.”

„Hirtelen mindenki azt mondta, törés van közöttünk, és vagy hat telefonhívásom jött, melyben arról kérdeztek, mi zajlik itt. De elfogadtuk. Visszavonultunk, tanulmányoztuk, a csapatommal mindent ellenőriztem. Az emberek nem értik, hogy néha milyen nagy nyomás nehezedik az FIA embereire” – magyarázta, hozzátéve, „jobb nem is lehetne a kapcsolatuk” az F1-es vezetőkkel.

Stefano Domenicali és Mohammed bin Szulajm (Fotó: XPB)

Ehhez képest januárban máris jött a következő nyilvánvaló jele a tagadott törésnek. Bin Szulajm – aki a múlt év során az F1-től függetlenül folyamatosan egyeztetett Michael Andrettiékkel – előbb egy személyben meghirdette (ugyancsak a saját Twitter-oldalán keresztül), hogy az FIA várja a potenciális új F1-es csapatok érdeklődését, majd erőteljesen kampányolni kezdett az egyből jelentkező Andretti-Cadillac-projekt mellett. Miközben ő a Twitteren agresszíven okította a hírt nem hasonló lelkesedéssel fogadókat, az F1 egy rideg közleményt adott csak ki, melyben jelezte, több érdeklődő van, még ha nem is mindegyikük hangoskodik úgy, mint a Bin Szulajm által megtámogatott amerikaiak, a döntés pedig nem csak az FIA-n múlik, hanem rajtuk és a csapatokon is.

Ezen nyílt összezördüléseken túl további jelei is mutatkoztak a felek közötti feszültségnek. Például amikor szeptemberben Bin Szulajm önhatalmúan közzétette a 2023-as előzetes F1-es naptártervet, a csapatok és a FOM előzetes értesítése nélkül. Úgy, hogy Stefano Domenicaliék akkor még javában tárgyaltak Kínával arról, hogy megtartható lesz-e a végül december elején lefújt sanghaji futam.

 

Egyesek már megkérdőjelezik az elnök jövőjét

Megválasztása óta a reflektorfényt nyilvánvalóan kedvelő Bin Szulajm határozott jelét adta, mik a fő törekvései. A 2021-es abu-dzabi balhé kivizsgálását és az annak nyomán bevezetett reformjait amolyan erődemonstrációnak is szánta, miközben az elnöksége 100. napja, majd a beiktatásának első évfordulója alkalmából tett összegzései során is világossá tette, hogy szeretné növelni az FIA bevételeit és javítani a szövetség mérlegét.

A találgatások szerint az F1-től (Libertytől) való függetlenségének és hatalmának bizonygatásán túl mostani balhé mögött is pénzügyi okok állhatnak. A brit Sky Sports riportere, Craig Slater szerint az FIA-elnöknek nem tetszik a Max Mosleyék által megkötött két évtizeddel ezelőtti szerződés, és úgy érzi, több pénz is járhatott volna az akkor 300 millió dollárt kapó FIA-nak. „A sportágnak egyesek kellemetlennek érzik az FIA bő egy évtizede kötött megállapodását, mellyel száz évre odaadták a kereskedelmi jogokat az akkor Bernie Ecclstone által vezetett szervezetnek, hogy kiaknázzák őket. Akkoriban úgy érezték, túl olcsón adták e jogokat, és egyesek szerint Mohammed bin Szulajm most nyilvánosan jelzi, hogy elégedetlen ezzel a megállapodással” – mondta a riporter.

Mohammed bin Szulajm (Fotó: FIA)

Hozzátette, belső körökből máris azt hallja, hogy többen megkérdőjelezik Bin Szuljam jövőjét elnökként.

„Több F1-es csapattal is felvettem a kapcsolatot az elmúlt órákban, és eltérőnek a nézőpontok az e heti történések kapcsán, de az egyik vezető személyiség azt mondta nekem, hogy pár csapat között már szóba került, hogy Mohammed bin Szulajm meddig maradhat még az FIA elnöki székében. Felmerülnek kérdések a szolgálati ideje kapcsán, mert egyre nagyobb a súrlódás a szövetség és a kereskedelmi jogok tulajdonosa, és ezzel a csapatok között.”

Slater hozzátette, az FIA-tól azt az információt kapta, hogy alaposan meg fogják vizsgálni az F1 jogászai által írt levelet. Az FIA és az F1 hivatalos közleményt nem adott ki az ügy kipattanása óta.

Ezzel azonban még aligha van vége. Talán még csak most kezdődik igazán. Sőt, akár az is előfordulhat, hogy 2023 legfeszültebb és viharosabb rivalizálását ezúttal az FIA és az F1 között fogjuk látni…

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak