Musorujsag
Élő Eredmények

Russell újra újoncnak érezte magát

Russell újra újoncnak érezte magát

F1i
A Mercedes fiatal versenyzője, George Russell elárulta, 2022-ben, vagyis az első élmezőnyben töltött szezonjában ismét újoncnak érezte magát, hiszen (bár évek óta élvezi a csillagosok támogatását) csapatához is be kellett illeszkednie, illetve új autóját is meg kellett szoknia.

A korábbi F2-es bajnok 2019-ben debütált a királykategóriában, ahol három évig edződött a Williamsnél (ezalatt 60 versenyhétvégét teljesített), mielőtt megkapta a várva-várt lehetőséget és a Mercedes pilótája lett. Csapatváltása egybe esett a Mercedes nagy sikersorozatának végével, Russell azonban így is hatalmas ugrást tett a mezőny végéről annak első harmadába.

Csapata ráadásul folyamatosan fejlődött, így az év végén első Forma–1-es futamgyőzelmét is megszerezhette, ami valóban komoly váltás volt ahhoz képest, hogy első három évében az esetek többségében a pontszerzésért is vért kellett izzadnia.

Ami első szezonját illeti, annak összefoglalásakor maga Russell is kiemelte, kissé újra zöldfülűként dolgozott, akárcsak három évvel korábban, „valós” debütálásakor. „Bizonyos szempontból egy kicsit újra újoncnak éreztem magam” – fogalmazott. „Olyan dolgokról beszélünk a csapattal, amiről korábban még sosem az F1-en belül.”

George Russell (Fotó: XPB)

„Eltartott egy ideig, míg megértettem, milyen folyamatok mennek végbe a csapatnál egy hétvége alatt és azt, hogyan tudom gyorsabbá tenni az autót a beállításokat illetően. Csodálatos, hogy Lewis (Hamilton) csapattársa lehettem, aki minden idők egyik legjobb versenyzője” – magyarázta.

„Rengeteget tanultam tőle” – utalt a hétszeres bajnokra. „Őszintén, talán inkább a pályán kívül, arról, ahogyan mérnökökkel viselkedik, és ahogyan a munkáját végzi. De persze a versenyzést illető apró részletek is lenyűgöztek. Ha bajnok akarsz lenni, le kell győznöd a legjobbakat. Mindenkit le kell győznöd. Szerencsés helyzetben vagyok, hogy Lewis a mércém.”

„Visszatérve ahhoz az érzéshez, hogy bizonyos szempontból újra újonc voltam, hiszen először versenyezhettem az élen. Ez teljesen más, mint amikor a mezőny végén vagy. Megtanulsz minden apróságot. Ahogyan azt is megtanultam, milyen volt hátul lenni. Teljesen máshogy közelíted meg az első kanyart, ha csak pár autó van előtted, és nem tizenöt. Akkor sokkal több a piszkos levegő” – zárta gondolatát az egyszeres futamgyőztes.

George Russell (Fotó: XPB)
Borítókép: George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak