Musorujsag
Élő Eredmények

Egy libabőrös emlék Michael Schumacherrel a Bajnokok Tornája háromszoros győztesétől

Egy libabőrös emlék Michael Schumacherrel a Bajnokok Tornája háromszoros győztesétől

Race of Champions
A Bajnokok Tornája háromszoros győztese felidézett egy libabőrös pillanatot Michael Schumacherrel, amit máig az egyik legkedvesebb emlékének tart.

Ezen a hétvégén a svédországi Pite Havsbad ad otthont a különböző autós-motoros szakágak képviselői számára kiírt Bajnokok Tornájának. Az eseményt sorozatban második évben rendezik havas-jeges pályán, amivel egy kicsit visszakanyarodtak a 2004 előtti időszakhoz. Akkoriban még inkább a ralizás világát mozgatta meg a torna, melyet igazán népszerűvé aztán az tett, hogy stadionokba hozták és aszfaltozott pályára helyezték.

A nagy lökést kétségkívül Michael Schumacher szerepvállalása adta meg az eseménynek. A Forma–1 akkori legnagyobb sztárja 2004-ben Párizsban szerepelt először rajta, aztán olyannyira megkedvelte a versenyt, hogy rendszeres visszatérő lett.

Miközben Sebastian Vettellel a csapatversenyt hatszor nyerték meg zsinórban, egyéniben csak második helyekig jutott. 2007-ben és 2009-ben is Mattias Ekström győzte le, aki akkoriban még a DTM-ben versenyzett, és aki a mai napig tagja a Bajnokok Tornája mezőnyének.

A svéd versenyző a mostani eseményt megelőző pénteki sajtótájékoztatón elárulta, hogy miközben a három egyéni sikere (2006, 2007, 2009) közül a Sébastien Loeb elleni elsőre a legbüszkébb, mert egy Citroennel győzte le a márkát sikeressé tevő ralilegendát, a Schumacher elleni összecsapásaikra is kedves emlékként gondol.

„A Michael elleni csatáim is szépek voltak. Kétszer találkoztunk a döntőben. Nagy versengő volt. És nagyon akart nyerni” – mesélte mosolygósan Ekström.

„A döntő előtt első alkalommal nem sokat mondott. Aztán a második alkalommal Pekingben odajött hozzám a döntő előtt, és azt kérdezte tőlem: »Már megint te?!« Mondtam neki, hogy igen, és egész jó formában vagyok, sok szerencsét! Aztán veszített, és utána azt mondta: »Vesztettem, de a legjobbat nyújtottam, gratulálok!«”

A 2009-es pekingi versenyük után Schumacher olyannyira nem viselte rosszul, hogy ismét lemaradt az egyéni sikerről, hogy a leintés után vigyorogva ugrott Ekström hátára, és együtt ünnepelt vele. Sportszerűségével és elismerő szavaival mély nyomokat hagyott riválisában.

„Ez az egyik olyan kép, amit valahányszor posztolnak emlékként, mindig megmozgat: Michaellel a hátamon ünneplünk.”

„Ez a legkedvesebb emlékeim egyike is. Nem félt kimondani, hogy nyílt csatában győztem le. Amikor ezt mondta nekem, libabőrös lettem tőle.”

„Emellett fogta az egyik pakoló ládát, és írt rá pár kedves szót. A mai napig megvan a garázsomban. Eléggé régóta nézegetem már, és más, mert nem lesz több lehetőségünk újabb csatára, de ezek örök emlékek maradnak” – mesélte Ekström.

Emellett arról is beszélt, hogy a hétszeres F1-es világbajnok elleni csaták az ő pályafutásának és eredményeinek is adtak némi extra presztízst. „Amikor megnyertem a DTM-et, pár versenyt a pályám elején, Németországban úgy éreztem, a DTM igazi német dolog. De miután megnyertem a Bajnokok Tornáját, az emberek közül sokan ezt nagyobb dolognak érezték, mint a DTM megnyerését. Csak mert nagyobb versenyzők voltak ott, és ott volt Michael szupersztárként, mi pedig a kis DTM-ben nem voltunk olyan jók, mint az F1.”

„Ez is jó ebben az eseményben: ha sikerül az elsőtől az utolsó versenyedig jól teljesítened, és legyőzöl mindenkit, egy alkalommal lehet szerencséd, két alkalommal talán nagyon szerencsés voltál, de ha háromszor is nyertél, akkor tudod, hogy ez már nem csak szerencse.”

További tartalmak