Musorujsag
Élő Eredmények

Elődöntőig jutott Vettel és Schumacher a Bajnokok Tornája csapatversenyén

Elődöntőig jutott Vettel és Schumacher a Bajnokok Tornája csapatversenyén

Boxutca
A tavalyi fiaskó után az elődöntőig menetelt Sebastian Vettel és Mick Schumacher a Nemzetek Kupája küzdelmeiben. És a döntős esélyük is csak egy rossz rajton múlt.

Szombaton a csapatversennyel, vagyis a Nemzetek Kupájával indult a 2023-as Bajnokok Tornája esemény Svédországban. A Pite Havsbadban létrehozott havas-jeges pályán szokás szerint egymással párhuzamos pályákon mérték össze tudásukat a különböző versenyszakágak képviselői.

Az F1-et öt korábbi vagy jelenlegi versenyző, valamint két tesztversenyző képviselte, Mick Schumacher és Sebastian Vettel Németország csapatát alkotta, Valtteri Bottas és Mika Häkkinen Finnországét, míg David Coulthard a Williams tesztversenyzőjével, Jamie Chadwickkel alkotta Nagy-Britannia gárdáját. Rajtuk kívül még az F2 tavalyi bajnoka F1-es kötődésű, hiszen ő az Aston Martin gárdájának tartalékversenyzője.

A mezőny ezúttal sem feledkezett meg a torna korábbi törzstagjáról, Michael Schumacherről (Fotó: RoC)

A németek a 2022-esnél egyértelműen jobb teljesítményt nyújtottak a nekik kevésbé fekvő terepen. Míg egy éve már a selejtezőben elvéreztek, ezúttal győzelemmel vették az első akadályt Nagy-Britannia ellen. Vettel a már tét nélküli utolsó körben ugyan kikapott Chadwicktől, az első körben aratott győzelme és Schumacher két sikere továbbjuttatta őket a nyolcaddöntőbe.

A győzelem nélkül búcsúzó Coulthard nem próbált magyarázkodni azok után, hogy utolsó futamában a szomszéd pályára ugratott a hófalon keresztül… „Elszúrtam, mondjuk ki. Keveset gyakoroltam ilyen körülmények között. Sok a hó, és hihetetlen, milyen nagy a különbség a jég és a hóval borított jég tapadása között. Az első kanyarban baja kerültem, a pálya másik oldalára mentem át, és sajnáltam az autót, mert ahhoz, hogy visszatérjek a saját sávomba, át kellett törnöm a hófalon. A kezek és a karok pattogtak mindenfelé… Élvezetes volt, csak nem volt gyors” – ismerte el a skót.

A nyolcaddöntőben a németekre a torna e-sport küzdelmének döntősei vártak. Lucas Blakeley és Jarno Opmer talán némi meglepetésre ütötte ki a finn csapatot, akiken a Vettelék által pénteken a legesélyesebb F1-esnek kinevezett Bottas korábbi havas-ralis tapasztalata sem segített.

Vettelék a második kört is hozták, igaz, ellenfeleik némi segítséget is nyújtottak nekik. Blakeley Vettel ellen hibázott már az első körben, Opmer pedig előnyből dobta el a futamát Schumacher ellen egy falazással.

Mick Schumacher (Fotó: RoC)

Akárhogy is, a nagy barátok ott voltak az elődöntőben, ahol a Thierry Neuville és Felipe Drugovich alkotta All Stars-csapat várt rájuk.

A raliversenyző Neuville mindkét F1-esnek kemény dió volt, ám a döntőbe jutásra még így is volt esélyük, hiszen Schumacher győzelemmel kezdett Drugovich ellen, és a pályán Vettel is legyőzte a brazilt. Csakhogy utóbbi sikerüket elvette tőlük egy büntetés, amit a négyszeres F1-es világbajnok rajtnál bemutatott kiugrásának köszönhettek.

A döntő így végül Neuville-éké lett, akikre ott Petter és Oliver Solberg családi norvég csapata várt. Az apa-fia páros fülig érő szájjal ölelgette egymást a leintés után. „Nem is tudom, mit mondjak, ez hihetetlen” – mondta ifjabb Solberg. „Thierry Neuville ellen sikerült, aki tavaly a csapattársam volt. Jó érzés szétrúgni most a s***ét” – tette hozzá nevetve.

Oliver és Petter Solberg (Fotó: Roc)

Apja nem győzte dicsérni Olivert. „A tempója elképesztő volt ma. Meg lehet nézni az időeredményeit. Ma fizetnem kell neki egy vacsorát, ez biztos” – mosolygott.

A két Solberg ezzel sikeresen megvédte a címét, hiszen egy éve ugyanitt szintén ők lettek a Nemzetek Kupája győztesei.

Folytatás vasárnap 12 órától, már az egyéni versenyekkel, ahol tavaly Sebastian Vettel meglepetésre a döntőig menetelt.

Borítókép: Fotó: RoC

További tartalmak