Musorujsag
Élő Eredmények
×

„A fia, ahogy az apja” – meghatottan beszélt a Schumacherekről legyőzőjük

„A fia, ahogy az apja” – meghatottan beszélt a Schumacherekről legyőzőjük

RoC
A győzelme nem érintette meg annyira a negyedszer Bajnokok Tornáját nyerő Mattias Ekströmöt, mint az ellenfél személye. Meghatottan beszélt a Schumacherekről.

A múlt hétvégén rendezték az év első olyan versenyét, melynek F1-es résztvevői is voltak. A svédországi Bajnokok Tornáján a királykategóriát Mick Schumacher vezette a legmesszebbre, hiszen azt követően, hogy Sebastian Vettellel az elődöntőig juttatták a német csapatot szombaton, vasárnap Vettelt legyőzve a döntőbe került. Ott végül alulmaradt az immáron négyszeres győztes Mattias Ekströmmel szemben, aki raliversenyzőként helyzeti előnyben volt a havas-jeges pályán.

Ekström az esemény pénteki sajtótájékoztatóján megemlítette, hogy a Bajnokok Tornája fontos szerepet játszott a pályafutásában és a megítélésében, ami annak köszönhető, hogy a korábbi három döntőjén előbb Sébastien Loeböt, aztán kétszer Michael Schumachert győzte le. A hétszeres F1-es világbajnokkal szembeni 2007-es és 2009-es sikerei kapcsán kiemelte, mennyire tiszteli a vereségét sportszerűen fogadó Schumachert, és hogy a legszebb emlékei között tartja számon, amikor a pekingi második döntőjük után a német a hátára ugrott, és együtt ünnepelt vele a pekingi Madárfészek stadionban.

 

E jelenetet most a bajnok fia, Mick reprodukálta a döntőjük után. Ekström az autóból kiszállva szinte könnyeivel küszködve beszélt arról, hogy számára a sikerénél meghatóbb, hogy most a 2013-ban súlyos síbalesetet szenvedett riválisa fiával csaphatott össze.

„Számomra ez még különlegesebb érzés, mint maga a győzelem. Mindenki tudja, hogy két döntőm volt Michael ellen, amikor még itt volt, és annyira nagyszerű érzés most Mick ellen is küzdeni. Nagyon megható számomra, mert Michaellel csak szép pillanataim voltak, és ezeken az eseményeken is. Nagyon különleges volt most a döntőben látni őt.”

Mattias Ekström és Mick Schumacher (Fotó: Audi)

„Nagyon büszke vagyok, mert pénteken a gyakorláson is velem volt a Dakar-autóban, és óriási tehetség. Még előtte a jövő, így nagyon várom a további csatáinkat. Tudom, hogy egy nap majd legyőznek, de ha tőled kapok ki, akkor nem lesz gond azzal, hogy második lettem” – nyilatkozta közvetlenül a győzelme után a svéd.

Később arra is rámutatott, sokat jelent számára a Bajnokok Tornája, ezért is volt ilyen érzelmes neki ez a helyzet.

„Már korábban is említettem, hogy a Bajnokok Tornája sokat jelentett a pályafutásom szempontjából. Részem volt abban a megtiszteltetésben, hogy Sébastien Loeb ellen küzdhettem a Stade de France-ban, majd nyertem Michael ellen előbb Londonban, aztán Pekingben, most pedig itt, Svédországban Mick ellen.

Nagyon különleges négy győzelem ez. És az is, hogy Svédországban történik. De leginkább Mick kapcsán. Jól ismerem Michaelt, nagyszerű csatákat is vívtunk, erre most itt van ő, és ennyire jól megy.

„Különösen a péntek este után, amikor mókáztunk egy jót, és láttam, hogy óriási tehetség. Már alig várom, hogy jöjjön az új generáció és legyőzzön minket, de közben harcolni fogok, ameddig csak bírok, hogy szórakoztassak mindenkit, amennyire csak tudok. Amíg elég jónak érzem magam, itt leszek. És persze ha meghívnak…” – mondta mosolyogva.

Mattias Ekström és Mick Schumacher (Fotó: Audi)

Mick Schumacher „kivételes versenyzőnek” nevezte legyőzőjét, és elismerte, nem sok esélye volt ellene. „A legjobbamat nyújtottam, de ez nem volt elég. Amit mi a pályákon csinálunk, az nagyon más, mint amihez Mattias szokott, és egyetértek azzal, amit Seb (Vettel) pénteken mondott: miközben mi a kanyarokba érkezve csak egy csavarhúzóval és egy kalapáccsal rendelkezünk, nekik egy teljes szerszámos készletük van. Az a tudás, amivel rendelkeznek, amennyire érzik az autót és pontosan tudják, hogy milyen helyzetekben mit kell tenniük, nálam még nincs meg. Órák gyakorlására van szükség hozzá, terepen is vezetni kell, tanulni, próbálni fejlődni. Jövőre remélhetőleg meg tudom majd dolgoztatni a pénzéért” – mondta a német.

Számára tehát már a döntő is nagy siker volt, ahogy az is, hogy ismét felül tudta múlni az eseményen jó barátját, a négyszeres F1-es világbajnok Sebastian Vettelt. „Igazán élveztem a csatát Sebbel. Aszfalton is legyőztem már őt 2019-ben Mexikóban, és élveztem, hogy most újra sikerült.”

„Mindig jó beszélgetni Sebbel ezen az eseményen, hallani, mit érez vezetés közben. Mindig egészen nyíltan beszéltünk az általunk nyert információkról. Emellett Mattiashoz is odamentem párszor a két nap során, hogy adjon pár tippet a ’szerszámosládájából’. Nem teljesen volt elég, de klassz hétvége volt ez, amiért hálás vagyok a szervezőknek” – összegzett Schumacher, aki 2023-ban a Mercedes tartalékversenyzője lesz az F1-ben.

Borítókép: Mattias Ekström 2009-ben Michael Schumacherrel, 2023-ban Mick Schumacherrel a hátán (Fotó: Mattias Ekström/Instagram)

További tartalmak