Musorujsag
Élő Eredmények
×

Amiért Vasseurnek nem sürgős a hosszabbítás Leclerc-rel és Sainzcal

Amiért Vasseurnek nem sürgős a hosszabbítás Leclerc-rel és Sainzcal

Motorsport, Autosport
Hiába indultak találgatások az elmúlt hetekben Charles Leclerc jövőjéről, a Ferrari új csapatfőnöke sem a monacóival, sem a Carlos Sainzcal való szerződéshosszabbítást nem akarja elkapkodni.

A múlt év végén Toto Wolff egy régi nyilatkozata kapcsán kérdezték arról Charles Leclerc-t, lehet-e esély arra, hogy a Mercedes versenyzője legyen. A monacói egyértelművé tette, a Ferrarival kíván világbajnok lenni, és túlságosan korai lenne egy esetleges csapatváltásról találgatni, amíg nem rajzolódik ki, merre vezet az útja a vörösökkel.

Nemrég az F1-es újságíró, Peter Windsor irányította magára a figyelmet a véleményével, miszerint Leclerc ideális utódja lehetne a pár év múlva várhatóan visszavonuló Lewis Hamiltonnak. Az olasz sajtó eközben a Ferrari főnökváltása kapcsán emlegette, Frédéric Vasseur érkezése talán megnyugtathatja a Mattia Binottóval nem teljesen elégedett monacóit, és elejét veheti annak, hogy más csapatoknál kezdjen nézelődni.

Frédéric Vasseur és Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

Leclerc az öt évre szóló szerződése értelmében 2024 végéig kötelezte el magát a Ferrari iránt, és többek szerint a versenyzőpiac aktív szereplőjévé válhat, amennyiben jelenlegi csapata nem mutatja az előrelépés jeleit, és nem viszi őt közelebb az álma, a bajnoki cím elérése felé.

A Ferrari egy módon kerülhetné el ezt a fajta bizonytalanságot: ha több riválisához hasonlóan jó hosszú távra bebiztosítja húzóembere helyét a csapatnál. Ezt tette korábban a Lando Norrisszal 2025 végéig aláíró McLaren és a Max Verstappennek 2028 végéig szerződést biztosító Red Bull is.

A Ferrari számára azért is sürgős lehet mielőbb rendezni a jövőt, mert Leclerc mellett a másik versenyzője, Carlos Sainz is 2024-ig kötelezte el magát. A sajtónak új pozíciójában először múlt csütörtökön nyilatkozó Vasseur mindezek ellenére egyértelművé tette, ő nem fogja elkapkodni a versenyzőkkel való hosszabbítást.

„Nem hinném, hogy a sürgős helyes kifejezés. Mindkettejüket egészen jól ismerem, és még mindkettejük szerződéséből elég sok idő van hátra. Fogunk róla beszélni, de egyelőre sem nálam, sem náluk nem ez élvezi az elsőbbséget”

– tette egyértelművé a francia.

Carlos Sainz és Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

Kiemelte, egyelőre számára is korai lenne ezzel a témával foglalkozni, különösképpen most, a 2023-as szezonra való felkészülés legintenzívebb szakaszában. „Nem szeretném most ezt a témát napirendre tűzni. Nem lenne jó kezdése az együttműködésünknek. A sportoldalra kell fókuszálnunk, hogy eredményesek legyünk. És ez olyan, mint egy házasság: amennyiben mindkét fél elégedett a helyzettel, folytatni fogjuk.”

„Ma nem ez jelenti a prioritást. Jó a kapcsolatunk, van időnk beszélni erről. Jelenleg viszont a fő témát a puszta teljesítmény jelenti, erre kell fókuszálnunk és az eredményességre.”

Amennyiben ez meglesz, Leclerc-t aligha kell majd győzködni arról, hogy továbbra is vörösben versenyezzen. A csapat akadémiájáról kikerült versenyző a családjának tekinti a Scuderiát, és nem pusztán az a célja, hogy F1-es világbajnok legyen, hanem az, hogy a Ferrari F1-es világbajnokává váljon.

Sainz esete eközben kicsit más, hiszen 2022-ben nagy különbséggel alulmaradt csapattársával szemben, és ha nem zárkózik fel, könnyen a leírt „második számú” versenyzők skatulyájába kerülhet – még ha Vasseur egyértelművé is tette, hogy a két versenyzőjük egyenlő lesz –, ami nem kínálna túl szép jövőképet számára Maranellóban.

Borítókép: Carlos Sainz és Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

További tartalmak