Musorujsag
Élő Eredmények
×

Beindul az élet az F1-ben: a héten a Haas és a Red Bull mutatkozik be

Beindul az élet az F1-ben: a héten a Haas és a Red Bull mutatkozik be

Boxutca
Ezen a héten beindul az élet a téli álmából ébredező Forma–1-ben. Két bemutatót is láthatunk majd, ám hogy 2023-as autót is fogunk-e…

Idén sikerült három hetesre nyújtani az autóbemutatók teszteket megelőző időszakát. Míg a leleplezések nagy része a bahreini gyakorlást megelőző hétre esik, az előttünk álló két hét is tartogat pár eseményt.

Az elsőt mindjárt kedden láthatjuk, amikor a Haas magyar idő szerint 15 órakor tárja a nagyvilág elé a megújult festését. A csapat 2023-ra leszerződött egy új névadó szponzorral, és a MoneyGram várhatóan nemcsak a hivatalos nevükön és logójukon hoz változást, hanem az autójuk megjelenésében is.

A Haas tavaly fehér–piros színekben versenyzett, ami megegyezik új partnerük színeivel. A múlt évi dizájn azonban egyfajta kényszermegoldás volt, hiszen addigi szponzorukkal, az Uralkalival a tesztidőszakban szakítottak, és az addigi oroszos festésüket a lehető legegyszerűbb módon változtatták meg: eltüntették az autóikról kék színt.

Bár az új autójukat aligha láthatjuk még, az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem kizárt, hogy az amerikaiak pár grafikát közzétesznek az új gépükről, melyet aztán teljes valójában jó eséllyel csak a február 23-án rajtoló bahreini teszten fognak ténylegesen leleplezni.

A hét másik F1-es eseménye a címvédő Red Bullé lesz.

A bikások pénteken New Yorkban tartanak egy évnyitó bemutatót, ám náluk is erősen kérdéses, hogy tényleg bemutatják-e Max Verstappen és Sergio Pérez idei versenygépét. Az eseményt beharangozó videóikban az új autó nevét is emlegették, hétfőn pedig azt közölték közösségi oldalukon, hogy „Ezen a héten megmutatjuk az RB19-et”. Az már más kérdés, hogy ezt az a csapat állítja, amely egy éve ilyenkor egy átfestett F1-es központi modellt próbált eladni RB18-ként a hivatalos bemutatóján…

A várakozás szerint a bikások nem kisebb okból vállalták ezt a nagy utazást, mint hogy bejelentést tegyenek a Forddal való együttműködésükről. Jó ideje tartja magát a hír, hogy miután a Hondával nem egyeztek az elképzeléseik, az osztrákok az amerikai autógyártóval kerültek közel a partneri megállapodáshoz, melynek értelmében a Ford a nevét és pénzét adhatja a Red Bull Powetrains által fejlesztett 2026-os erőforráshoz. Kíváncsian várjuk, ténylegesen sor kerül-e a 2026-os együttműködés hivatalossá tételére.

A Red Bull a múlt héten a közösségi oldalán közzétett egy grafikát, melynek láttán találgatások indultak arról is, hogy talán változás lesz az autójuk megszokott festésében. Egy hófehér, a bikás logóval ellátott gépről készült képet osztottak meg, azt írva hozzá: „2023 – egy fehér vászon”.

A Red Bull a múltban többször is előállt egyedi festésekkel, ám a valódi versenyszíneik nemigen változtak az évek során. Nem kizárt, hogy most is egy egyedi dizájnnal fognak előállni, és ezt mutatják be az Egyesült Államokban.

Ami a folytatást illeti, a bemutatók sorában a jövő héten hétfőn a Williams, kedden az Alfa Romeo következik, szombaton pedig az Alpha Tauri. Míg az Alfa Romeo tervei még nem egyértelműek, két riválisuk már megerősítette, hogy csak az új festésüket prezentálják. Franz Tost, az Alpha Tauri csapatfőnöke emellett azt is elismerte, hogy ők a divathét miatt utaznak New Yorkba. Névadójuk a Red Bull divatmárkája.

A következő hetek F1-es programja:

január 31. – Haas, 15 óra (festés)

február 3. – Red Bull, New York (évnyitó)

február 6. – Williams, 15 óra (festés és évnyitó)

február 7. – Alfa Romeo, Zürich, 10 óra

február 11. – Alpha Tauri, New York (festés)

február 13. – McLaren, Woking

február 13. – Aston Martin, Silverstone, 20 óra

február 14. – Ferrari, Maranello

február 15. – Mercedes, Silverstone

február 16. – Alpine, London

Teszt: február 23-25., Bahrein

További tartalmak