Musorujsag
Élő Eredmények
×

Button egy NASCAR-ral indulhat Le Mans-ban

Button egy NASCAR-ral indulhat Le Mans-ban

The Race
Egy különleges projekt keretén belül a 2009-es világbajnok, Jenson Button is rajthoz állhat a 2023-as Le Mans-i 24 óráson. Csapattársai hozzá hasonló klasszisok lesznek: a NASCAR legendája, Jimmie Johnson és a sportautózásban remeklő (korábbi Le Mans-győztes) Mike Rockenfeller.

A három legendás versenyző egy a NASCAR, a Hendrick Motorsports, a Chevrolet, az IMSA és a Goodyear együttműködésével létrejövő alakulattal dolgozhat majd, ami a tervek szerint egy Chevrolet Camaro ZL1-et indít a megbízhatósági viadalon. Vagyis egy átalakított NASCAR-gépet küld harcba a Le Mans-ban induló nagy gyártók prototípusaival.

Nevezésükre a szervezők „56-os garázs” elnevezésű projektjén belül kerülhet sor, azaz idén ők indulhatnak „ötvenhatodikként” az innovatív megoldások számára fenntartott garázsból. Indulásukat hivatalosan még nem erősítették meg, a NASCAR szerint azonban ez már csak formaság.

Olyannyira biztosak az indulásban, hogy hosszú hónapok óta előkészítés alatt álló projekthez nemrég hivatalosan is bejelentették a versenyzőket. Ezt ráadásul nem más, mint a NASCAR vezérigazgatója, Jim France kommentálta. „Jimmie, Rocky és Jenson triója olyasmi, amiről csak álmodozhattunk” – kezdte a szakember. „Három elit versenyző, akik a legmagasabb szinteken nyertek világszerte.”

„A NASCAR hetvenötödik évfordulóját ünnepelve megtiszteltetés számunkra, hogy ezek a klasszisok segítenek elhozni a NASCAR autók látványát és hangját a Le Mans-i szurkolókhoz, valamint versenyt figyelő rajongók elé a világ minden pontján” – tette hozzá.

Kép: Hendrick Motorsport

A három klasszis közül eddig csak Johnson nem vett még részt a legendás megbízhatósági viadalon. Rockenfeller az Audi gyári csapatának tagjaként 2010-ben győzni tudott (korábban a Porschéval is nyert a GT2-es kategóriában), két évvel később pedig harmadik volt. Button 2018-ban az SMP Racing LMP2-es autójával indult, motorhiba miatt azonban fel kellett adnia a viadalt (épp ő vezetett, amikor a technikai hiba jelentkezett).

A NASCAR hétszeres bajnoka a nem mindennapi lehetőség kapcsán megjegyezte, évek óta a bakancslistáján szerepelt már a Le Mans-i indulás. „Az, hogy jött ez a lehetőség, és hogy ilyen versenyzőkkel társulhatok, tényleg egészen elképesztő. Nagyon-nagyon hálás vagyok azért, hogy a részese lehetek ennek az egésznek” – mondta.

„Mindig is autóversenyzőként definiáltam magam, és az F1-es visszavonulásom óta is folyamatosan keresem az új kihívásokat” – fogalmazott Button. „Nagyon izgatott vagyok, hogy Le Mans-ban versenyezhetek és egy all-star csapat tagja lehetek. Még korábban megkérdeztem Jimmie-t, mire készül idén, mert ő egyszerűen nem tud nyugton maradni, és akkor mondta nekem, hogy reméli, elhozhatja a NASCAR-t Le Mans-ba. Gyorsan visszakérdeztem: bocsi, micsoda?” – emlékezett vissza.

A bejelentés után a már több tesztet is teljesítő és a projektben a kezdtek óta érdekelt Rockenfeller is azt emelte ki, megtisztelőnek érzi, hogy két legenda mellett versenyezhet (noha ismertség és eredmények terén talán elmarad tőlük, Le Mans-ban azért ő lesz „hazai pályán”). „Ez a projekt hihetetlen partnerekből áll” – jegyezte meg a német, aki korábban a DTM-ben is feljutott a csúcsra. „Megtisztelő, hogy az első nap óta részese lehetek ennek a programnak, és már várom, hogy ezzel a két nagyon fiatal sráccal osztozhassak az autón” – tette hozzá viccesen.

Kép: Hendrick Motorsport
Borítókép: Kép: XPB

További tartalmak