Musorujsag
Élő Eredmények
×

Már az F1-ben az Audi: megkezdték a Sauber felvásárlását

Már az F1-ben az Audi: megkezdték a Sauber felvásárlását

Sauber
Az Alfa Romeo F1-es csapatát működtető Sauber bejelentette, az őket fokozatosan felvásárló Audi máris részesedést vett a gárdában.

Hivatalosan csak 2026-tól száll be a Forma–1-es világbajnokságba az Audi, ám a valóságban már ott is van. Fél lábbal legalábbis. Ahogyan arra az előzetes információk alapján számítani lehetett, a német autógyártó fokozatosan vásárol többségi részesedést a jelenleg Alfa Romeo néven futó Sauberben. E folyamat első lépcsőfokát már most januárban abszolválták.

A Sauber hétfőn rövid közleményben jelentette be, hogy az Audi mostantól kisebbségi résztulajdonos a Sauber Csoportban.

„A Sauber Csoport örömmel jelenti be, hogy a múlt októberben meghatározott terveinknek megfelelően az Audi egy kisebbségi résztulajdont vásárolt a Sauber Csoportban 2023 januárjában. Ez egy fontos mérföldkő az Audi Forma–1-be vezető útján, melynek végén 2026-tól a Sauber Csoport a márka stratégiai partnerévé válik”

– állt a közleményben.

Hogy milyen arányú részesedésről van szó, arról egyelőre nem közöltek információt. A korábbi sajtóhírek arról szóltak, hogy az Audi 25%-os részletekben tehet szert a várhatóan 75%-ig terjedő többségi részesedésére. A jelenlegi tulajdonos, Finn Rausing és cégcsoportja ezen ügylet végétől csak kisebbségi résztulajdonos lesz, a Sauber pedig az Audi gyári csapatává alakul át.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Az Audi részvényvásárlását sajátossá teszi, hogy a csapat 2023-ban még az eddigi főszponzora nevén fut, vagyis úgy képviseli a rivális Alfa Romeo színeit, hogy közben már egy másik nagy autógyártó is a tulajdonosok között van. Az Alfa múlt ősszel jelezte, hogy a 2023-as az utolsó szezonja a hinwiliekkel.

A Sauber átalakulása már gőzerővel zajlik. Ennek jegyében nevezték ki ügyvezető igazgatónak a McLarentől átcsábított Andreas Seidlt, akinek elsődleges feladatát az Audival való együttműködés és a gyári csapattá alakulás előkészítése jelenti. Hogy e feladatokra koncentrálhasson, a német a múlt héten segítséget kapott: Alessandro Alunni Bravi elnökségi tag amolyan csapatfőnök lett az F1-es gárdánál, aki a napi ügyeket viszi és az istállót képviseli a versenyhétvégéken.

Az Audi eközben idén 300 fősre bővíti a Neuburgban felállított F1-es motorgyárát, amely az év második felétől várhatóan már teljes kapacitással dolgozik az új, 2026-os F1-es szabályok szerint megalkotott erőforrásán.

Borítókép: Fotó: Audi

További tartalmak