Musorujsag
Élő Eredmények
×

Megerősítette az F1 iránti érdeklődését a Red Bull-lal hírbe hozott Ford

Megerősítette az F1 iránti érdeklődését a Red Bull-lal hírbe hozott Ford

Autosport
Elismerte a Red Bull-lal hírbe hozott Ford, hogy foglalkozik a Forma–1-es szerepvállalás lehetőségével, a pletykákat viszont nem kommentálta.

E hét pénteken New Yorkban tartja az évnyitó bemutatóját a Red Bull F1-es csapata. Noha állítják, az új autójukat, az RB19-es is bemutatják, a szakmában többen erősen kétkednek ebben, hiszen túl nagy luxus lenne tőlük, ha egy ekkora utazás miatt heteket adnának fel az új gép fejlesztése és gyártása terén, csak hogy elvigyék az autót egy marketingeseményre. Feltételezések szerint a csapat inkább próbál hírverést csapni egy bejelentésnek: állítólag közel kerültek ahhoz, hogy 2026-tól a Ford legyen az új motorrészlegük partnere, és az amerikai autómárka nevén használják a leendő erőforrásukat.

Források szerint ezt a feltételezést erősíti, hogy a Ford marketingrészlegéről több embert is New Yorkba küldenek február 3-ára, és aligha véletlen, hogy a Red Bull-lal egy napon van dolguk arrafelé.

A Ford eddig nem nyilatkozott az ezzel kapcsolatos pletykákról ám a teljesítményrészlegüket irányító Mark Rushbrook az Autosportnak megerősítette, márkájukat elgondolkodtatta az F1 növekvő népszerűsége. „A Forma–1 mindenképpen erős és növekszik, az Egyesült Államokban és nemzetközileg is. Nagyszerű versenyeket és versengést kínálnak. Még mindig ez a csúcs, de képesek voltak új közönséget is megszólítani az olyan dolgokkal, mint a Drive to Survive.”

„Cégként mi az innovációért versenyzünk, a technológia átáramlása miatt, a lehetőségek miatt, de marketingokokból is. Történt változás, és határozottan meg kell fontolnunk”

– mondta az F1-es lehetőségről a Ford Peformance főnöke.

Ford-logó a Stewart-csapat autóján 1999-ben (Fotó: XPB)

Az F1-es és Red Bull-os szerepvállalásukról szóló híreket érdemben nem kommentálta, viszont elismerte, az F1-es lehetőségeket is vizsgálják.

„Nem kommentálunk találgatásokat, de ugyanaz a helyzet, mint minden másik sorozattal. A mi felelősségünk tanulmányozni és felmérni őket, valamint eldönteni, hogy van-e értelmük vagy sem.”

Az F1 a 2026-os új motorformulával átáll a teljesen fenntartható üzemanyag használatára, valamint jelentősen növeli az erőforrás elektromos oldalának szerepét. Rushbrook elismerte, a Ford számára ez érdekes lépés, hiszen nem fordítanak teljesen hátat a benzines motoroknak, így a belső égésű motorokat is szeretnék fenntarthatóvá tenni. Ez kulcsfontosságú szempont nekik, bármilyen kategóriában is szerepeljenek.

Felmerült, a Fordot az Andretti Globallal összefogó, és velük együtt az F1-be vágyó rivális, a Cadillac (General Motors) is az F1-es szerepvállalásra sarkallhatja (már ha ez nem fordítva történt…), ám Rushbrook cáfolta, hogy az amerikai ellenfél tervei közvetlen hatással lennének az ő terveikre. „Nem feltétlenül. De érdekes lesz látni a fejleményeket, hogy sikerrel járnak-e, és tizenegyedik csapatként csatlakozhatnak-e.”

Amennyiben létrejön a Ford és a Red Bull jósolt együttműködése, a szakma szerint a legnagyobb esélye annak van, hogy az amerikaiak csak a nevüket és pénzüket adják a Red Bull motorprojektjéhez, nem válnak olyan aktív gyártóvá, mint a saját erőforrást építő Audi.

A Ford legutóbb 2004-ben, a Jaguar-csapaton keresztül volt érdekelt az F1-ben. Ironikus módon kivonulásuk után csapatukat éppen a Red Bull vásárolta meg.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak