Musorujsag
Élő Eredmények
×

Piastri túl erős csapatnál volt junior, ezért jobbnak látszik?

Piastri túl erős csapatnál volt junior, ezért jobbnak látszik?

Peter Windsor
Egy rutinos Forma–1-es szakíró, Peter Windsor felvetette, a McLaren újonca, Oscar Piastri képességeivel kapcsolatban hagy némi kétséget az, hogy a kisebb kategóriákban egy domináns alakulat színeiben érte el sikereit.

A fiatal ausztrált a jövő egyik legnagyobb ígéretének tartják, miután 2020-ban a Forma–3-ban, egy évvel később pedig a Forma–2-ben ért fel a csúcsra – mindkét alkalommal újoncként. Eredményei mellett a vele dolgozók többször aláhúzták, Piastrit érettsége és stabilitása is kiemelkedő versenyzővé teszi.

Persze, mivel F1-es autóban még nem láttuk „éles bevetés” közben, vannak kételkedők is vele kapcsolatban. Nemrég egy „veterán” F1-es újságíró, Peter Windsor vetette fel, Piastri jó megítélése nagyban köszönhető F3-as és F2-es csapatának, a Premának.

Az olasz alakulat ugyanis az elmúlt években a kisebb kategóriák messze legstabilabbjává nőtte ki magát, ami rendre ott van az élmezőnyben (nem ritka, hogy dominál is egy-egy szezont) és átlagon felüli teljesítményének köszönhetően az „erős, de kevésbé kivételes” autóversenyzőket is jobb színben tüntetheti fel.

„Mindenki izgatott Oscar Piastri miatt, már csak azért is, amit az F3-ban és az F2-ben elért” – fogalmazott. „Az eredményeket viszont a Premával érte el, és ez a dolog mindig ott lebegett körülötte. Az, hogy a Premával érte el őket. Nem az MP-vel, nem a DAMS-szal, vagy a Carlinnal.”

Oscar Piastri (Fotó: XPB)

„Mindez annak köszönhető, hogy a Prema nagyon jó. Ha te vagy a csapat első számú, kiválasztott versenyzője, akkor nagyon-nagyon jó pozícióban vagy. Ez az egyik dolog vele kapcsolatban. A másik, hogy volt mersze visszautasítani az Alpine ajánlatát egy teljes állású F1-es szerződésre vonatkozóan. Nem érdekel, ki mit mond, ezt tette, és ha valaki ilyet tesz, akkor hatalmas önbizalma van. Most egy McLarenben ül, és nagyon kíváncsi leszek rá, hogyan teljesít Lando Norris mellett” – emelte ki.

Ami a csapatválasztást illeti, Windsor megemlítette, a legendás Ayrton Senna éppen azért igyekezett a gyengébbekhez igazolni, hogy elkerülje az ilyen megjegyzéseket. „Volt szerencsém jelen lenni az 1984-es Brazil Nagydíjon, vagyis Ayrton első F1-es futamán. Egy nap még vele jöttem vissza a pályáról, együtt lógtunk, egyszerűen zseniális volt.”

„Mindenben tökéletes volt. Tökéletesek voltak a visszajelzései a beállításokkal kapcsolatban. Amikor probléma adódott, türelmes volt, segített a szerelőknek és az épp megfelelő teljesítményt hozta ki az autóból, tudva, hol áll a Toleman a mezőnyben. Zseniális volt. Piastri személyében itt van egy srác, aki nemet mondott az Alpine-nak és a McLarennel akart menni. Egy egyfajta ellenpontja Ayrtonnak, mert ő kisebb csapattal akart kezdeni, és azzal fejlődni, majd egy év múlva a Lotushoz, a Williamshez, vagy egy másik csapathoz igazolni. Piastri nem ezt tette” – mutatott rá.

„Ha Esteban Ocon mellett indult volna az Alpinen-nál, akkor kisebb figyelem esik rá, mint most  a McLarennél, ahol Norris lesz a csapattársa. Szóval hatalmas nyomást helyez magára, amit Ayrton sosem tett meg. Ha abból indulunk ki, hogy ő a következő Ayrton, amit olyan sokan elmondtak már, érdekes lesz látni, hogyan halad. És az is, Lando hogyan kezel ezt. Nagyon érdekes lesz. Szerintem Lando kivételesen jó és nem lesz gondja Piastrival. De látva, ami az előző hónapokban történt vele, elmondható, hogy ez a srác hihetetlenül magabiztos” – zárta gondolatát.

Oscar Piastri (Fotó: XPB)
Borítókép: Oscar Piastri (Fotó: XPB)

További tartalmak