Musorujsag
Élő Eredmények
×

Sajtó: visszafújták az F1 egyik 2023-as szabályváltozását

Sajtó: visszafújták az F1 egyik 2023-as szabályváltozását

Auto Motor und Sport
Túl szép volt, nem is lett igaz. Sajtóhírek szerint elmarad az F1-es autók 2023-ra tervezett súlycsökkenése.

Évek óta panaszkodnak a Forma–1-es versenyzők az autók túl nagy tömegére. A 2022-ben debütált új autógenerációnál különösen a lassú kanyarokban érezték lomhának a gépeket a mezőny tagjai. Többen arra is felhívták a figyelmet, hogy a folyamatosan növekvő tömeg biztonsági szempontból is kockázatot jelent, hiszen minél több kilogramm csapódik a falnak, annál nagyobb lesz a becsapódás ereje. Ez az autók ellenállóképességének növelését kényszeríti ki az FIA-ból, ami rendszerint további tömegnövekedéssel jár.

Úgy tűnt, 2023-ban végre sikerül fékezni egy kicsit e tendenciát. Az FIA által tavaly nyáron elfogadott technikai szabályzatban a 2022-es 798 helyett 796 kilogramm szerepelt az autók tömegminimumaként, vagyis a hibridautók 2014-es bevezetése óta most először nem nőtt, hanem csökkent volna a limit.

Azért a feltételes mód, mert az Auto Motor und Sport beszámolója szerint a tömegcsökkentés meghiúsul.

A német szaklap úgy tudja, az idei autók tömege témája volt a csapatok technikai igazgatóit tömörítő Technikai Tanácsadói Bizottság legutóbbi üléseinek, melyeken a résztvevők előbb egy 797-es, aztán egy 799 kilogrammos javaslatot tettek, mígnem végül a január közepén megejtett legutóbbi ülésen megegyeztek arról, hogy az autók tömege 2023-ban is marad 798 kilogramm.

Fotó: XPB

A hírek szerint ennek hátterében az állhat, hogy a Pirelli idei szezonra fejlesztett új első gumija, amivel a tavaly jellemző alulkormányzást próbálják megszüntetni, valamivel nehezebb lett. Nem lenne új a helyzet. Tavaly ilyentájt is részben a kerekek miatt kellett emelni a tömegminimumon. Eredetileg 795 kilogrammosnak szánták a 2022-es gépeket, ám a Pirelli menet közben rájött, hogy a standardizált keréktárcsái egy módosítás miatt nehezebbek az előzetesen tervezettnél.

Az F1-es autók az elmúlt egy évtized alatt 156 kilogrammot híztak. A V8-as korszak utolsó évében még 642 kilogramm volt a tömegminimum. Azóta két igazán kiugró emelést láthattunk: 2014-ben és tavaly is 49 kilogrammal nőtt a versenyautók tömege. Csökkenteni a jelek szerint pedig képtelenség.

Borítókép: Parc Ferme (Fotó: Moy / XPB Images)

További tartalmak