Musorujsag
Élő Eredmények
×

Bottas ígéri, már nem lesz túl udvarias a rajtnál

Bottas ígéri, már nem lesz túl udvarias a rajtnál

The Race

Nagy előrelépést hozott a 2022-es év első fele az előző idényt a mezőny harmadik harmadában tartó Alfa Romeo számára. A Mercedestől érkező Valtteri Bottas több kiugró eredményt is szállított – főleg az időmérő edzéseken. A jó rajtpozíciókat viszont többször már az induláskor elveszítette; statisztikai szempontból ebben a tekintetben ő szerepelt leggyengébben az évad során.

Bottas összesen 39 helyet veszített az első körökben), és bár a csapattárs is „előkelő” helyen szerepel ezen a listán (a fiatal kínai 20 pozíciót bukott), a finn nem gondolja, hogy a probléma az autóval kapcsolatos, hanem inkább azzal, hogy még meg kell szoknia a középmezőnyt.

Változtatnia kell ugyanis a gondolkodásmódján és a hozzáállásán, miután hosszú évekig az élmezőnyben harcolt, most pedig bekerült a „darálóba”. „Összességében volt pár kiugró eredményünk, az időmérőkön általában elég jók voltunk. Az év első felében a versenytempó is rendben volt, akárcsak a gumikezelés” – tekintett vissza a rutinos versenyző.

Fotó: XPB

De voltak gyenge pontjaim is. Az első köreim nagyon rosszak voltak. Elég sok problémánk volt a rajtokkal az év elején, de idővel ebben is egyre jobbá váltunk. Ami engem illet, főleg akkor, amikor a legjobb tízen kívülről indulok, akkor egy kis alkalmazkodásra van szükségem” – emelte ki.

Néhány év alatt hozzászoktam, hogy általában az első két sorból indulok, és csak néhány autóra kell figyelnem. De amikor a legjobb tízen kívül vagy, egy kicsit más a dinamika, ezt pedig még mindig próbálom megszokni. Amikor az első tízből indulok, akkor könnyebb a dolgom” – folytatta, majd azt is elhintette, a gond talán az volt, hogy bizonyos esetekben túlságosan udvarias volt.

Azt hiszem, ez mélyen gyökerezik, még valahol a juniorszériás szereplésben. Egész pályafutásom során úgy éreztem, mindig kiszámítom a kockázatokat, és mindig arra törekszem, hogy túljussak az első kanyaron. Néha ez pozíciókba került. De ami a gondolkodásmódot illeti, akkor, amikor a határon vagy, ha a pontokért harcolsz, akkor egy kicsit többet kell kockáztatnod. Szóval rá kell kényszerítenem magam, hogy bizonyos helyzetekben élesebb legyek” – zárta gondolatát.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)
Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak