Musorujsag
Élő Eredmények
×

A Red Bull tanácsadója kritizál; mások az FIA-elnök leváltásáról találgatnak

A Red Bull tanácsadója kritizál; mások az FIA-elnök leváltásáról találgatnak

RTL, F1-Insider, Autosport
Míg a Ferrari csapatfőnöke szerint hamar csillapodni fognak a kedélyek az FIA több oldalról támadott elnöke körül, a Red Bull tanácsadója kritizál, és vannak, akik már Mohammed bin Szulajm megbuktatásáról és lehetséges utódjáról találgatnak.

Az előző szezon során talán még tagadták, hogy hadban állnak egymással, az elmúlt pár hét eseményeiből egyértelműen kiderült, éles ellentétek húzódnak az FIA és az F1 jelenlegi vezetősége között. Mohammed bin Szulajm a szünetben előbb az F1-es mezőny bővítésével kapcsolatban tett olyan lépéseket és kijelentéseket, amik nem voltak ínyére a sorozat jogait birtokló Liberty Mediának, aztán a szaúdi befektetőcsoport F1 felvásárlására tett állítólagos 20 milliárd dolláros árajánlata kapcsán szólt bele olyan kérdésbe, ami a sorozat tulajdonosai szerint túlmutat a hatókörén. Utóbbi kapcsán konkrét fenyegetést kapott a FOM és a Liberty jogi osztályától: jelezték, jogi következményei lehetnek, ha továbbra is bele akar szólni az üzleti ügyeikbe, illetve tetteivel árt az üzletüknek.

A a két oldal hatalmi harcát az F1-es csapatok is érdeklődéssel figyelik, és a hírek szerint többük szintén nem elégedett Bin Szulajm eddigi ténykedésével.

Az F1 esetleges felvásárlásának híre körül kipattant balhé kapcsán a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko a német RTL-nek egyértelművé tette, neki nem feltétlenül tetszik a gondolat, hogy az F1 szaúd-arábiai tulajdonba kerüljön. Kiemelte, az a tény, hogy a jelek szerint ajánlatot tettek, alapvetően jó hír az F1 szempontjából, ugyanakkor hangsúlyozta:

„Nem hinném, hogy jó lenne, ha egy olyan országhoz kerülnénk, amely kulturális szempontból annyira eltér a legtöbb országtól, ahol versenyzünk. És alapvetően ez egy üzleti ügy, amihez olyasvalaki kéne, aki – hogy úgy mondjam – megfelel a normál tulajdonjogi elképzeléseknek”

– utalt az osztrák Szaúd-Arábia kétes nyugati megítélésére.

Helmut Marko (Fotó: XPB)

A német F1-Insider felvetette, Bin Szulajm talán nem véletlenül nevezte a józan észt nélkülözőnek a Bloomberg által megírt 20 milliárdos ajánlatot. Szerintük nem zárható ki, hogy az FIA elnöke efféle kijelentésekkel próbálja lejjebb vinni a sorozat árát, segítve akár a szaúdiakat. Hogy ki melyik oldalon áll, azt persze nehéz átlátni.

Érdekesség, hogy ezen üggyel párhuzamosan Bin Szulajmot más irányból is támadások érték mostanság. Például annak kapcsán, hogy az F1 emberjogi szempontból problémás helyeken versenyez (tegyük hozzá, a futamok helyszíneivel az F1 tulajdonosai állapodnak meg, nem az FIA), vagy hogy a szövetség módosította a Nemzetközi Sportkódexét, és az idei évtől korlátozza a versenyzők politikai megnyilvánulásait.

Utóbbi kapcsán Marko is elégedetlenségének adott hangot. „Ez egyértelműen nem helyes. Felnőtt emberekről van szó, akik a nyilvánosság előtt állnak, és tudják, mit és hogyan mondjanak” – állapította meg a Red Bull-os, aki szerint Sebastian Vettel elmúlt években látott kampányakciói motiválhatták az FIA-t a szigorításra. „Összességében viszont ez egy demokratikus közösség, és mindenki elmondhatja a maga véleményét.”

Mohammed bin Szulajm (Fotó: XPB)

E több irányú támadás alapján az is felmerült, hogy vannak, akik egyetlen év után máris szívesen leváltanák Bin Szulajmot. Az F1-Insider máris arról találgat, hogy a Liberty megszabadulna a dubaji elnöktől, sőt, azt is tudni véli, hogy már egy utódjelölt is van, a korábbi BAR-Honda-főnök, Dave Richards személyében, akiről már 2021-ben pedzegették, hogy talán indulni fog az FIA-elnöki posztért (végül nem is pályázott), és aki a német lap szerint nem zárkózna el egy ilyen szerepkörtől.

Hogy ebből mennyi igaz, az megint más lapra tartozik. A Ferrari újdonsült csapatfőnöke, Frédéric Vasseur amondó, hogy a holt idénynek is nagy szerepe van abban, hogy ekkora figyelem irányul a mostani balhéra, mely a tesztekkel és a versenyekkel hamar háttérbe fog szorulni. „Meggyőződésem, hogy amint pályára küldünk autókat, ez el fog tűnni kicsit a képernyőről. Nyilván vannak viták, de mint mindig, remélhetőleg tudunk majd a sportra összpontosítani” – fogalmazott a francia.

Borítókép: Stefano Domenicali és Mohammed bin Szulajm (Fotó: XPB)

További tartalmak