Musorujsag
Élő Eredmények

Főnöke szerint Cunoda építhet a tavalyi évre

Főnöke szerint Cunoda építhet a tavalyi évre

F1i
Az Alpha Tauri csapatvezetője, Franz Tost jelezte, bízik benne, hogy az istálló japán versenyzője, Cunoda Juki 2023-ban folytatja a tavalyi szezonban mutatott fejlődést, amire mindenképpen építhet az új évadot illetően.

Az első F2-es szezonja után rögtön mélyvízbe dobott Cunoda Juki 2021-ben felemás szezont zárt: a gyenge kezdés (és a főnökség „fejmosása”) után egyre jobb formába lendült. Köszönhetően többek között annak, hogy csapata főhadiszállásához közel költözött és keményebben kezdett dolgozni. Tavaly sokkal stabilabban teljesített, ez viszont „láthatatlan” maradt.

Az Alpha Tauri formája ugyanis 2021-ről 2022-re komolyabb mértékben visszaesett: míg két évvel ezelőtt szinte folyamatosan harcban voltak a pontszerzésért, tavaly vért kellett izzadniuk, hogy elcsípjenek néhány bajnoki egységet.

Ami a folytatást illeti, a csapatvezető bízik benne, Cunoda fejlődése 2023-ban is folytatódik, az előző év tapasztalataira ugyanis már bátran építhet. „Elég szépen fejlődött” – dicsérte fiatal versenyzőjét Franz Tost. „Ki kell mondanom, hogy sokat fejlődött. Főleg az utóbbi versenyeken. Eléggé erős teljesítményt nyújtott az időmérőkön.”

Cunoda Juki (Bearne / XPB Images)

Cunodával kapcsolatban az egyik leggyakoribb kritika a forrófejűség volt, csapatrádióján ugyanis gyakran kiabált és szavait sem válogatta meg. Tost kiemelte, a japán ezen a téren is fejlődött, akárcsak az autó, a technikai oldal megértése terén.

„Tanult. Kevés dühös, vagy érzelmes megjegyzése volt a rádión. A mechanikai és aerodinamikai oldalt illetően is fejlődött, már jobban megérti ezeket. A gumikezelésen is javított egy kicsit. Egész egyszerűen csak jobban oda kell figyelnie az F1-re, hogy megfelelőbb módon fel tudjon készülni. Nincs egy komoly hiányossága. Nincs. Egészen jó, de minden területen fejlődnie kell még, hogy a következő szintre lépjen” – emelte ki.

Miután a csapattárs, Pierre Gasly távozott, felmerült, vajon át tudja-e venni a vezérpilóta szerepét Cunoda, aki idén harmadik szezonját teljesíti majd, ugyanakkor az új márkatárs, Nyck de Vries bár újonc, „komolyabb versenyrutinnal” bír. Ennek kapcsán a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko arról beszélt, nem zárja ki, hogy a holland lesz a vezér, Tost viszont többször jelezte, bízik Cunodában.

Cunoda Juki (Fotó: XPB)
Borítókép: Cunoda Juki (Fotó: XPB)

További tartalmak