Musorujsag
Élő Eredmények
×

Utólag ismerte el a Haas főnöke, hibás volt a 2022-es stratégiájuk

Utólag ismerte el a Haas főnöke, hibás volt a 2022-es stratégiájuk

Auto Motor und Sport
Utólag elismerte a Haas csapatfőnöke, hogy hibát követek el 2022-ben a fejlesztés terén. Az ismét hullámzó teljesítményüket azonban így sem teljesen érti.

A szezon kezdetén még a Haas volt a meglepetéscsapat. Kevin Magnussen a tavalyi bahreini idénynyitón mindjárt egy ötödik hellyel tért vissza, miközben az év korai szakaszában a címvédő Mercedes számára is komoly fejtörést tudtak okozni. A csapat idénye aztán hasonlóan alakult, mint a korábbiak: hullámzó volt a teljesítményük. Az év közepi Brit és Osztrák Nagydíjak után volt egy hatfutamos pont nélküli szériájuk, és onnantól már csak egyszer, Austinban tudtak a legjobb tíz között célba érni.

Így állt elő az a helyzet, hogy miközben idényük közepén még a konstruktőri hatodik helyről is álmodoztak, végül nyolcadikként zártak. Közben pedig eldöntötték, hogy megválnak Mick Schumachertől a hullámzó teljesítménye miatt. Annak ellenére, hogy a németnek csak az év első felében nem ment, utána sokat javult a teljesítménye. és inkább az autó visszaesése miatt maradtak el a további pontszerzései.

A csapatfőnök Günther Steiner az Auto Motor und Sport által most közzétett interjúban utólag elismerte, ő maga sem tudja megmondani, miért voltak ennyire hullámzóak, de belátta, követtek el hibákat a fejlesztés és a fejlesztési stratégia terén. „Bárcsak tudnám! Számunkra is egyfajta rejtély.”

„Az elején nagyon felkészültek voltunk a többiekhez képest, mert régebb óta fejlesztettünk. Aztán egy kicsit a rossz irányba fejlesztettünk, hogy úgy mondjam. És nem fordítottunk elég figyelmet az autó könnyebbé tételére. Véleményem szerint többet kellett volna tennünk. De ezt utólag mondom, ez nem szemrehányás senkinek. Kicsit jobban kellett volna fogyasztanunk, mert az azonnali időnyereséget jelent”

– ismerte el.

Günther Steiner (Fotó: XPB)

Ez azonban nem a teljes magyarázat. „Nem igazán értem. Az első felében jók voltunk, aztán visszaestünk, amit még megértenék. De aztán visszatértünk. Ausztriában, Silverstone-ban, Kanadában újra jók voltunk. Majd a nyári szünet után már az igazat megvallva nem sokat értünk el. Egy kicsit csalódott is voltam emiatt, mert azt gondoltam, jobbak leszünk.”

„Természetesen ott volt a pole pozíció Brazíliában, ami a fénypontot jelentette, és megmutatta, ha adódik előttünk lehetőség, csapatként ott vagyunk. És ezt mondogatom az embereimnek is: nem vagyunk rosszak, csak mindig mindent jól kell csinálnunk.”

A Haas 2020-ban és 2021-ben lényegében egyáltalán nem fejlesztette az autóját. 2022-ben év közepén bevetettek egy komoly fejlesztési csomagot – az első és egyetlen igazi újításaikkal. Steiner elismerte, ez a stratégia sem volt a legjobb, és kifizetődőbb lett volna több kisebb fejlesztéssel próbálkozniuk.

„Ha többet csinálhatnánk, ma biztosan másképp döntenék. És nem egy nagy fejlesztést hoznánk, hanem több kicsit, ahogy a többiek tették.”

Kiemelte, nem arról volt szó, hogy mérnökeik nem tudták, mit kezdjenek az autóval, és a költségvetés is korlátot jelentett, főleg az év eleji nagy balesetek miatt, amiket Schumacher bemutatott Dzsiddában és Monacóban. „Nem mondanám, hogy kevés volt az ötlet, mert mindig van ötlet. Valószínűleg nem találtunk elegendő leszorítóerőt, és emellett a költségvetéshez is tartanunk kellett magunkat. Nem érhettük el a plafont. Egy kicsit még alatta voltunk, és a balesetek természetesen nem segítettek a fejlesztés szempontjából, hiszen milliókról van szó. De nemcsak a költségvetés, a költségplafon is számított, hiszen csak pár millióval voltunk alatta, nem sokkal, mivel később találtunk pénzt ennek jóváírására. Ha ez nem lett volna, semmilyen fejlesztésünk nem lett volna.”

Fotó: Haas

A visszaesésüknek volt azonban egy további oka is: a Ferrari-motorok megbízhatatlansága. „Az összes Ferrari-motort használó autó lassult a szezon során, ezt is figyelembe kell venni. Ennek megvoltak a nyilvánvaló okai” – utalt a teljesítmény kényszerű visszatekerésére.

Steiner szerint az idényük nem egy-egy dolgon siklott félre. „Több tényező is volt tehát. Egyik sem olyan súlyos, de ezek kombinációja, a kevés fejlesztés, egy kicsit a motor, miközben a többiek javultak motorfronton. Ezek a kis dolgok vetettek vissza bennünket” – állapította meg.

A csapatnak 2023-ban az előrelépés és a teljesítmény stabilizálása a célja. Ezért is döntöttek úgy, hogy két rutinos versenyzővel, Kevin Magnussennel és Nico Hülkenberggel vágnak neki az új évadnak. A festésüket kedden már bemutatták, új autójukat, a VF-23-ast jövő szombaton járatják be Silverstone-ban.

Borítókép: Kevin Magnussen (Fotó: XPB)

További tartalmak