Musorujsag
Élő Eredmények
×

„A félelem kultúrája” – az F1-es főnökcserék veszélyére figyelmeztet Horner

„A félelem kultúrája” – az F1-es főnökcserék veszélyére figyelmeztet Horner

Motor Sport
Érdekesnek találja a riválisoknál történt főnökcseréket Christian Horner. A Red Bull csapatfőnöke szerint a folytonos változtatás a félelemre alapuló kultúra melegágya.

A tél folyamán a tízből négy csapat vezetőségében történt változás a Forma–1-ben. A Ferrarinál Mattia Binottót Frédéric Vasseur váltotta; az Alfa Romeónál Andreas Seidl és Alessandro Alunni Bravi lépett Vasseur helyébe; a McLarennél Andrea Stellát léptették elő Seidl távozása után; míg a Williams Jost Capito menesztését követően a Mercedestől érkezett James Vowlest nevezte ki csapatfőnökének.

Mindeközben a Red Bullnál 18 éve nincs változás: a 2005-ben minden idők legfiatalabb F1-es csapatvezetőjévé váló Christian Horner a mai napig a főnöki székben ül, és a mezőnyből mindenkinél hosszabb időszakra tekinthet vissza.

Mint azt a Motor Sport magazinnak kifejtette, ő a Red Bull egyik erős fegyverének tartja ezt a fajta állandóságot. Szerinte a folyamatos személycserék mellett nem lehet a legtöbbet kihozni egy csapatból.

„Mindig is sokra tartottuk a folytonosságot, és szerintem ennek rendkívüli az előnye, mert kiiktatja a félelem kultúráját. A stabilitás az egyik legfőbb értékünk. Mindig hittem ebben. A stabilitásra építesz, és ezzel ruházod fel felelősséggel az embereket.”

„Az elmúlt tizennyolc szezonban sok sikert értünk el. A motivációm ugyanolyan, mint az első napon, amikor besétáltam ide, és izgatottam várom, hogy mit tartogat a mostani év, de azt is, mi jön 2026-ban és utána” – mondta Horner.

Christian Horner és Frédéric Vasseur (Fotó: XPB)

A riválisokat a változások ellenére nem kritizálta. A Ferrari négy év után küldte el Binottót, de a szakember 28 év szolgálat után hagyta el Maranellót.

„Érdekes volt ez a lépés. Én átérzem Mattia helyzetét, mert végső soron jó munkát végzett. Tavaly nagy előrelépést tettek a korábbiakhoz képest, szóval nehéz lehet neki, hogy most ilyen hosszú idő után távoznia kellett a Ferraritól”

– mondta Horner Binottóról.

Az utód Vasseur eközben egy kis középcsapattól került egy élcsapathoz, a mezőny egyik legnagyobb gárdájához. Mint arra Horner rámutatott, a helyzet abból a szempontból is új lesz a franciának, hogy teljesen másfajta érdekeket kell majd képviselnie, mint eddig. „Fred esetében érdekes lesz látni, hogy a következő megbeszéléseken még mindig ugyanúgy érvel-e majd ugyanazon témákban, mint tette a Saubernél… Mindenesetre nagyon rátermett fickó. Nagyon érdekes lesz.”

Míg Vasseur kis csapattól került nagyhoz, James Vowles a nagy Mercedes stratégiai igazgatójából lett a kis Williams csapatfőnöke. „A Williams mélyre ásott, kutatott, és nagyszerűnek tartom, hogy megadják neki az esélyt az előlépésre. Ez a Williams számára csak jó hír lehet” – mondta Horner.

James Vowles (Fotó: Williams)

Vowles átszerződése és korai elengedése kapcsán felmerült, a két csapat talán szorosabbra fűzi a viszonyát. A Red Bull főnöke inkább nem bocsátkozott találgatásokba. „A Williamsnek azt kellett tennie, ami az üzletük szempontjából a legjobb nekik. De csak ők tudják, miről állapodtak meg a korai elengedés során.”

A téli személycserékről Horner hozzátette: „Biztosra veszem, hogy mind alkalmas emberek, és majd meglátjuk, hogyan alakulnak a viszonyok a Forma–1-bizottság következő ülésén.”

Borítókép: Christian Horner és Mattia Binotto (Fotó: XPB)

További tartalmak