Musorujsag
Élő Eredmények

Alesit nevezték ki Paul Ricard elnökévé

Alesit nevezték ki Paul Ricard elnökévé

F1i
Az 1990-es évek egyik legnépszerűbb Forma–1-es pilótáját, Jean Alesit nevezték ki a Paul Ricard-versenypálya elnökévé. A francia jelezte, erre óriási megtiszteltetésként tekint, hiszen a pálya különleges helyet foglal el a szívében.

Jean Alesi 1989 és 2001 között 201 Forma–1-es versenyen indult, és bár a Ferrari is alkalmazta, pályafutása során mindössze egyszer pezsgőzhetett futamgyőztesként (az 1995-ös Kanadai Nagydíj után); persze nem árt megegyezni, a vörösöknél a csapat egyik gyengébb időszakában teljesített, ezt a korszakot leszámítva pedig nem kapott különösebben ütőképes versenygépet.

Ennek ellenére a Ferrari szenvedélyes szurkolói valamint az F1 rajongóinak nagy része is szívébe zárta a lelkes franciát, aki visszavonulása után sem szakadt el a motorsportok közegétől. Dolgozott televíziósként, volt Pirelli-nagykövet és menedzselte fia pályafutását is.

A legnagyobb sportvezetői feladatot viszont talán most kapta, a folytatásban ugyanis ő lesz a Francia Nagydíjnak az előző években otthont adó Paul Ricard-versenypálya elnöke. Ezen a poszton szorosan együttműködik majd Stéphane Clairrel, a létesítmény ügyvezetőjével, és bár ő maga nem mondta ki, egyik fő célja szinte biztos, hogy az F1 visszaédesgetése lesz.

Fotó: XPB

„Ez a kinevezés óriási megtiszteltetés számomra” – fogalmazott Alesi. „A Paul Ricard jelentette karrierem kezdetét, és megerősítette a motorsport iránti szenvedélyemet is. Fiatalként sosem gondoltam, hogy évekkel később ezt a pozíciót töltöm majd be, és a pálya a sorsomhoz kötődik.”

Ez a pálya az életem a motorsportok világán belül. Teljes gőzzel dolgozunk és strukturáltan dolgozunk. Amikor fiatal voltam, itt láttam először Francia Nagydíjat, nézőként pedig a téli teszteken is részt vettem, és hallgattam, mit beszélnek a boxban. A kommunikáció akkor még nem volt ennyire fejlett, és emlékszem, miről beszélt Ayrton (Senna) vagy Alain (Prost) a csapattal” – tette hozzá.

Ezek az élmények egy életre rányomták a bélyegüket az életemre. És mindenekelőtt, ez a pálya volt a helyszíne az első F1-es futamomnak 1989-ben. Egyetlen futamra írtam alá, és aztán még vagy 200-at teljesítettem. Alig várom, hogy most elkezdjem ezt az új küldetést” – zárta gondolatát.

Fotó: XPB
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak