Musorujsag
Élő Eredmények
×

De Vries drasztikusan átalakította fizikai felkészülését

De Vries drasztikusan átalakította fizikai felkészülését

Tauri Talk
Az Alpha Tauri holland újonca, Nyck de Vries elárulta, drasztikusan át kellett alakítania fizikai edzésprogramját Forma–1-es debütálása előtt, mivel az elmúlt években más jellegű szériákban versenyzett.

Kanyargós úton jutott el a királykategóriáig a Forma–2 korábbi bajnoka, Nyck de Vries, aki az előző éveket a Forma–E-ben töltötte, illetve a Mercedes tartalékosaként. A csillagosokkal való együttműködés keretén belül más csapatokkal is dolgozhatott, így kapott lehetőséget a Williamstől a tavalyi Olasz Nagydíjon, a remekül sikerült beugrás pedig megnyitotta előtte a rajtrácsra vezető utat.

Azt, hogy a holland az Alpha Tauri versenyzője lesz már hónapokkal ezelőtt bejelentették, hamar elkezdhette tehát a felkészülést első királykategóriás szezonjára. Ezzel kapcsolatban nemrég arról beszélt, edzésprogramját drasztikusan át kellett alakítania.

Elsősorban azért, mert a Forma–E-s időszakban nem kellett túl nagy figyelmet fordítania a fizikai felkészülésre. „Az F2-ig vezető úton mindig elkötelezett voltam, ha edzésről volt szó. Élvezem is az edzést, mindig edzővel dolgoztam. De amikor bekerültem a Forma–E-be, távol az F2-től, távol az F1-től, a fittség szükségessége egyre kevésbé volt fontos” – ismerte el.

Nyck de Vries (Fotó: XPB)

„Hirtelen több dolog is fontosabbá vált az életemben. Az ember mindig annak megfelelően állítja fel a prioritásokat, hogy mi a legfontosabb a pályán nyújtott teljesítmény szempontjából. Az előző két-három évben úgy edzettem, ahogy edzeni szeretek. Csak szórakozásból jártam edzőterembe. Edzettem és aktív maradtam, de nem volt meg a rutinom” – tette hozzá.

A versenyző elárulta, mióta kiderült, megkapja a várva-várt F1-es lehetőséget, együttműködésbe kezdett egy személyi edzővel, Pyry Salmelával – aki korábban Pierre Gaslyval dolgozott –, hogy fizikailag is jól felkészüljön az új szezonra.

Ez komoly mértékben megváltoztatta a rutinomat” – emelte ki. „Az F1-ben kulcsfontosságú a fizikai felkészülés. Szóval nagyon boldog vagyok, hogy Pyry mellettem van. Rengeteg tudással és tapasztalattal bír. Sok éve dolgozik már a csapattal, és nagyon jól tudja, mire van szükség az F1-re való felkészüléshez. Boldog vagyok, hogy ő készít fel engem. Maximálisan bízom benne, és abban, hogy elvégzi a feladatait.”

Megjegyezte, maga az edzés roppant kemény volt, de élvezi az F1-es szezonra való készülődést. „Azt akartam mondani, hogy Salmela segít átvészelni a fájdalmakat, de igazából megosztjuk őket. Ez nagyon kedves tőle. Minden nehéz edzést együtt csinálunk, és ez bátorító volt. De a felkészülés most teljesen más volt, mint bármelyik korábbi szezonomban, de imádom. Szeretek úgy élni, mint egy sportoló. Szeretek keményen dolgozni a felkészüléssel, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el együtt” – zárta gondolatát.

Nyck de Vries (Fotó: XPB)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak