Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hamilton visszaül a „soha többé” Mercedesébe; pályán a McLaren is

Hamilton visszaül a „soha többé” Mercedesébe; pályán a McLaren is

McLaren, Mercedes, Motorsport
További két csapat tért vissza a versenypályára a téli szünet csendje után. A Mercedesnél csütörtökön Lewis Hamilton újra abba az autóba ül, amiről azt mondta, soha többé nem akarja vezetni.

Még három hét van hátra a téli előszezon egyetlen tesztjéig, ám az F1-es csapatok addig sem tétlenkednek. Többen is találtak módot arra, hogy az autóbemutatók és a filmes bejáratások hulláma előtt is gyűjtsenek pár kilométert a versenyzőikkel. A múlt héten a Ferrari Fioranóban, az Alpha Tauri Imolában „fújt ébresztőt” azzal, hogy egy 2022 előtti versenygépbe ültette Charles Leclerc-t, Carlos Sainzot, illetve Cunoda Jukit és Nyck de Vriest.

Ezen a héten két további gárda csatlakozott hozzájuk, igaz, eltérő formában. A McLaren szerdán Barcelonából jelentkezett be, ahol a 2021-es modelljükkel, az MCL35M-mel Lando Norris porolta le magát. Ők a két olaszországi riváliséhoz hasonló régi autós tesztet szerveztek a Spanyol Nagydíj helyszínére.

Mindeközben a szomszédos Franciaországban a Mercedes is aktivizálta magát. Ők a 2022-es autójukkal futottak pályára a versenynaptárból kiszorult Le Castellet-ben, ahol George Russell-lel a volánnál megkezdték a Pirelli 2023-as gumiteszt-programját. Ennek keretében már a 2024-re szánt gumifejlesztéseket próbálgatták, száraz pályán.

A szabályok gumitesztek esetében biztosítanak lehetőséget az előző évi autó használatára, a teszt ugyanakkor szigorú megkötésekkel zajlik, a programot a Pirelli diktálja, a nyert adatokat pedig megosztják a többi csapattal. Mindez így is remek lehetőség a csillagosoknak a visszarázódásra és a tényleges tesztekre való felkészülésre.

A Mercedes csütörtökön tovább tesztel Le Castellet-ben, immáron Lewis Hamiltonnal.

A brit az elmúlt heteit a munkától távol, kikapcsolódással és edzéssel töltötte, most viszont kénytelen lesz újra visszaülni abba a W13-asba, amiről az évzáró Abu-dzabi Nagydíj előtt azt mondta, soha többé nem akarja vezetni, mert annyi bosszúságot okozott neki F1-es pályafutása első győzelem nélkül zárt szezonjában.

Hamilton általában kerüli az efféle teszteket, ám csapata ezúttal ígéretet tett a Pirellinek, hogy rendelkezésükre bocsátja az állandó versenyzőit. A tesztnap a felkészülés szempontjából aligha válik a hétszeres bajnok hátrányára.

A Mercedes a csütörtöki tesztje után már jövő hét kedden és szerdán folytatja a száguldást. Akkor Jerezben kerül sor a második idei gumitesztjükre, már az Aston Martin csapatának társaságában.

Habár Mick Schumacher tartalékversenyző a héten megejtette üléspróbáját a Mercedesszel (is), a csapat az Auto Motor und Sportnak megerősítette, hogy a némettel egyelőre nem készülnek tesztelni. A jelek szerint tehát nemcsak a február 15-ei bemutatót követő silverstone-i bejáratásukon és a február 23-án rajtoló bahreini teszten, de a mostani gumiteszteken sem szánnak neki szerepet.

Ami a Pirelli programját illeti, ezen a héten pénteken és szombaton még az Alpha Tauri is róni fogja a köröket A Paul Ricard-versenypályán. Ők a vizes pályás gumikat fogják tesztelni a tavalyi gépükkel.

A téli F1-es program:

február 3. – Red Bull, New York (évnyitó)

február 6. – Williams, 15 óra (festés és évnyitó)

február 7. – Alfa Romeo, Zürich, 10 óra

február 11. – Alpha Tauri, New York (festés)

február 13. – McLaren, Woking

február 13. – Aston Martin, Silverstone, 20 óra

február 14. – Ferrari, Maranello

február 15. – Mercedes, Silverstone

február 16. – Alpine, London

Teszt: február 23-25., Bahrein

Borítókép: Lando Norris és George Russell (Fotó: McLaren/Mercedes)

További tartalmak