Musorujsag
Élő Eredmények
×

A Red Bull „bemutatta”, de Verstappen még nem is látta az idei autóját…

A Red Bull „bemutatta”, de Verstappen még nem is látta az idei autóját…

The Race, Autosport
Pár órával azután, hogy Max Verstappen mögött lehullt a lepel a Red Bull RB19-eséről, a holland elárulta, hogy még mindig nem látta az idei munkaeszközét. Főnöke is elismerte, a bemutatott gép „nem tükrözi teljesen” a valóságot…

„A Red Bull bemutatójából világos, hogy az alapján, amit ők RB19-nek neveznek, azt gondolják, hogy mind idióták vagyunk.” Ez volt az őszinte véleménye a korábbi Forma–1-es tervező Gary Andersonnak a Red Bull pénteki New York-i nagy bemutatója után.

Nem először jön elő ez a probléma, a Red Bull esetében sem. Beszédes az is, hogyan adott hírt a nemzetközi sajtó a nagy eseményről. A nagy dilemmában voltak oldalak, amelyek a Red Bull-lal tartottak, és azt hirdették címeikben, hogy „Bemutatták az RB19-et”, míg mások csak az RB19-es festésének bemutatóját emlegették. A tavalyi átverés után, amikor egy központi F1-es modellt festettek Red Bull-színekre, volt alapja a szkepticizmusnak.

De az is érdekes volt, hogy amikor a színpadon Max Verstappent kérdezték a most bemutatott gépről, a holland inkább az évek alatt nemigen változott festésről kezdett beszélni…

Fotó: Red Bull

Tény, az „RB19-es” kísérteties hasonlóságot mutat az RB18-assal, és tekintve, hogy tavaly a bajnokcsapat volt az egyik legkreatívabb a tervezésben, elég nehéz elhinni, hogy ennyire nem nyúltak hozzá a sikermodelljükhöz.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Christian Horner csapatfőnök is elismerte, ez nem a teljes valóság volt…

„Ami a ma bemutatott autót illeti, amit Bahreinben fogunk látni, az egy kicsit más lesz”

– hangzott a diplomatikus beismerés.

Meglepő persze az lett volna, ha a valódi RB19-est cipelik el New Yorkba. Az első tesztig még 20 nap van hátra, így heteket veszítettek volna a fejlesztés és gyártás terén, ha a bemutató kedvéért véglegesítették volna az első verziót. Arról nem beszélve, hogy a költségvetési plafon idején fel sem merülhet a felesleges konfigurációk gyártása.

Fotó: Red Bull

New York nyilvánvalóan a Ford miatt lett helyszín, és ez a rendezvény is az amerikaiak F1-es visszatérése körül csapott hírverésről szólt. „A mai nap arról szólt, hogy megmutassuk, mivel készül a csapat az előttünk álló évre, a partnerekről, akikkel együtt vagyunk, és természetesen a Ford-kapcsolat izgalmas bejelentéséről” – pontosított Horner.

„Erre az USA-ban került sor, mely fontos piac. És most először történt. Amit tehát most láttak, az nem teljesen tükrözi azt, ami Bahreinben pár hét múlva pályára gurul”

– erősítette meg még egyszer a brit.

Fotó: Red Bull

Hogy mivel készül valójában a Red Bull, az talán csak február 23-án Bahreinben derül ki. Max Verstappen a sajtótájékoztatón elismerte, ő sem látta még az új autóját. Mondta mindezt úgy, hogy – a Red Bull olvasatában – ott állt előtte a színpadon… „Őszintén szólva még nem láttam. Csak beszéltünk a fejlődéséről, a köridőkről és az autó viselkedéséről.”

„Még nem láttam róla se képeket, se grafikákat, mert nem is érdekelnek ezek a dolgok. Én csak egy gyors autót akarok, és mindegy, hogy hogyan néz ki”

– mondta a címvédő.

Ő egyébként a mostani „RB19-ről” kimondta: „Ez csak egy festés volt.”

Verstappen úgy véli, a 2022-es masinájuk filozófiája egészen jó volt, ezért „butaság lenne” változtatni rajta, inkább csak javítani próbálnak az előző modellen.

Borítókép: Fotó: Red Bull

További tartalmak