Musorujsag
Élő Eredmények
×

Az FIA megerősítette, hat gyártó biztosan jelen lesz 2026-ban

Az FIA megerősítette, hat gyártó biztosan jelen lesz 2026-ban

FIA
Azt követően, hogy a Ford bejelentette, 2026-ban visszatér a Forma–1-be, majd a Red Bull megerősítette, együttműködési megállapodást kötött az amerikai márkával, az FIA is kiadott egy közleményt, amiben jelezte, hat gyártó már elkötelezte magát az új motoréra mellett.

Némi késéssel, de 2022 nyarán az FIA hivatalosan is közzétette a 2026-os motorszabályokat, melyekkel az egyik fő cél a gyártók figyelmének megragadása. Úgy tűnik, az F1 jó úton jár, röviddel a bejelentés után ugyanis hivatalossá vált, hogy Audi beszáll a királykategóriába, majd számos egyéb gyártót is szóba hoztak a debütálással/visszatéréssel.

Az egyik a Ford volt, ami a mai napon jelentette be, hogy 2026-ban újra motorszállító lesz a királykategóriában, majd gyorsan érkezett az újabb közlemény: az amerikaiak a Red Bull-lal közösen dolgoznak majd az új erőforráson.

Röviddel a Ford és a Red Bull bejelentése után az FIA is előállt egy rövid kommünikével: ebben arról tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy hat gyártó már egészen biztosan elkötelezte magát a 2026-os motorszabályok mellett.

Hivatalosan, szerződéses formában kötelezte el magát az új motorszabályok mellett a Mercedes, a Ferrari és a Renault (ők Alpine néven), valamint az Audi, a Red Bull Ford (ők közösen jelentkeztek) valamint a bikások jelenlegi motorpartnere, a Honda. Ami a japánok terveit illeti, azokról egyelőre nem érkeztek hivatalos információk.

Fotó: Ford

„A megerősítése annak, hogy 2026-tól hat motorgyártó versenyez az F1-ben, a bajnokság erejét és az FIA által, az F1-gyel és a beszállítókkal szoros együttműködésben készült műszaki szabályokat igazolja” – fogalmazott a szövetség elnöke, Mohammed bin Szulajm.

„Az új erőforrás a technológiai innováció élvonalába tartozik és fenntarthatóbbá teszi a Forma–1 jövőjét, miközben fenntartja a látványos versenyzést is. Hálás vagyok a világ vezető autógyártóinak a bizalmáért, amit a Forma–1 iránti elkötelezettségükkel bizonyítanak” – tette hozzá a szakember.

Érdekességként megjegyezhetjük, hogy az év elején az Andretti Global is jelezte, a Cadillac-kel közösen készül az F1-es szerepvállalásra, tegnap pedig hivatalossá vált, hogy az FIA megnyitja a nevezést az új csapatok előtt. Igaz, az amerikaiak még nem közölték terveiket a motorokat illetően, és felmerült az is, ők a Hondával működhetnek majd együtt, de amennyiben nevezésük sikeres lesz, a fenti lista akár tovább is bővülhet…

Sőt, egyes források szerint a Porsche visszatérésének elkaszálásáról sem született még végleges döntés, igaz, miután a németek nem jutottak egyezségre a Red Bull-lal, esélyeik csökkentek. Hivatalosan azonban még arról kommunikálnak, nem zárták be az ajtókat az F1 előtt.

Audi F1 koncepció autó (Fotó: XPB)
Borítókép: FIA logó (Fotó: XPB)

További tartalmak