Musorujsag
Élő Eredmények

A bíróság tisztázta De Vriest

A bíróság tisztázta De Vriest

Motorsport
A bíróság tisztázta az Alpha Tauri debütálásra készülő holland versenyzőjét, Nyck de Vriest, miután az év elején egy kölcsön miatt korábbi támogatója, Jeroen Schothorst belerángatta őt egy jogi ügybe.

Az Investrand nevű befektetőcég tulajdonosa egy 2018-ban adott kölcsön miatt kezdeményezett bírósági eljárást. A holland versenyző akkor 250 ezer eurót kapott kölcsön, hogy finanszírozni tudja F2-es szezonját, a megállapodás értelmében pedig évi 3 százalékos kamatot kellett fizetnie, támogatója pedig részesedést kap, amennyiben De Vries F1-es pilóta lesz.

Kikötés volt ugyanakkor, hogy a megállapodás érvényét veszti, ha a holland 2022-ig nem kerül be a mezőnybe. A nézeteltérés abból adódott, hogy a pilótának 2022-ig nem volt F1-es szereplése, Schothorst szerint azonban a monzai beugrás érvényessé tette a szerződést.

A korábbi támogató azt is sérelmezte, hogy De Vries nem megfelelő dokumentumokkal tájékoztatta őt karrierje alakulásáról, vagyis információkat tartott vissza. Az ügyet egy amszterdami bíróságon tárgyalták, a Motorsport információi szerint pedig az ügy a versenyző „győzelmével” ért véget, vagyis hivatalosan is tisztázták a vádak alól.

Nyck de Vries (Fotó: XPB)

Megállapították ugyanis, hogy De Vries 2022-ben sem rendelkezett F1-es versenyzői szerződéssel, Monzában pedig egy másik pilóta (Alexander Albon) betegsége miatt ugrott be, tartalékosként, ezért visszadobták Schothorst követelését.

Kiderült az is, hogy a holland a Mercedesszel kötött tartalékversenyzői szerződéséből származó bevételek 50 százalékát is átadta, egy 26 oldalas WhatsApp beszélgetés pedig bizonyította, hogy rendszeres kapcsolatban állt egykori támogatójával és a Mercedesszel is.

A versenyző a következőképpe kommentálta a történteket: „Minden kötelezettségemet teljesítettem az Investranddal szemben és mindig minden információt eljuttattam hozzájuk, amire a szerződés értelmében jogosult voltam. Ezért, ami engem illet, a bíró döntése megfelelt az elvárásaimnak. Remélhetőleg a dolog most már lecsillapodik, és a Forma–1-es debütáló szezonomra koncentrálhatok.”

Nyck de Vries (Fotó: XPB)
Borítókép: Nyck de Vries (Fotó: XPB)

További tartalmak