Musorujsag
Élő Eredmények

A kormányon kívül minden új lesz a Williamsen – de Albon realista

A kormányon kívül minden új lesz a Williamsen – de Albon realista

Williams
Gyakorlatilag teljes egészében megújult a Williams 2023-as autója a csapattal második szezonját kezdő Alexander Albon szerint. Új főnökéről és csapattársáról is nyilatkozott.

Az új autóját egyelőre a Williams sem mutatta be, a 2023-as festését viszont leleplezte a hétfői grove-i bemutatóján. Az FW45-ös február 13-án fogja teljesíteni az első kilométereit, amikor a csapat egy filmes napos bejáratást tart vele Silverstone-ban.

Az istállóval második idényét kezdő Alexander Albon elismerte, a konstruktőri bajnokság utolsó helyén végző Williamsnek bőven van hová fejlődnie 2022 után. „Az előző évben őszintén szólva nem igazán voltak elvárásaim. Inkább csak próbáltam jó évet futni, visszakerülni a térképre. Az eredményekre nem annyira összpontosítottam.”

„Ha őszinte akarok lenni, nem ott zártunk, ahol szerettünk volna. Az idei szezonra ezért az lesz a célunk, hogy egy kicsit előrébb jöjjünk a rajtrácson. Erre fogunk összpontosítani”

– mondta a csapat által közzétett interjúban.

Fotó: Williams:

Az egyelőre nem látott új modelljük Albon beszámolója szerint szinte teljesen megújult az elődjéhez képest. „Az FW45-ös igazán érdekes. Sok időt töltöttem a srácokkal a gyárban a tél folyamán. Jártam a szélcsatornában is, hogy lássam, milyen.”

„Nagy előrelépéseket tettünk. Szinte teljesen új az autó. Szerintem a kormányon kívül nem is igazán van, ami nem változott. Minden további része nagyon más. Gyorsabbnak néz ki, és izgatott vagyok.”

„A télen nagy figyelmet fordítottunk azokra a területekre, amiknél szenvedtünk az FW44-essel. Ezekre összpontosítottunk, és majd kiderül, hogy előrébb jutottunk-e.”

Hangsúlyozta, noha bizakodóak, a tavalyi év után nem bízhatják el magukat. Tisztában van vele, hogy csodát nem várhat a Williamstől. „Nehéz megmondani, milyen lesz. Mindenképpen jobb helyzetben vagyunk, mint tavaly év végén, de azt nem tudom, hogy a pályán is megmutatkozik-e mindez. Azt sem tudom, hogy mekkora előrelépést tesznek a többiek. Idővel ki fog derülni. Ha az ember szimulátorozik, bizonyos dolgok lehetnek pontatlanok, korrelációs problémák lehetnek. Sosem tudhatod biztosan. Jelenleg jobb helyzetben vagyunk, de nehéz megmondani, hol tartunk pontosan.”

Alexander Albon (Fotó: Williams)

A Williams a múlt szezonban elsősorban a kis leszorítóerős pályákon működött jól, hála a magas végsebességének. A leszorítóerő terén ugyanakkor az egyik leggyengébb autó volt. Albon szerint egyértelmű volt, hogy mely területeken kellett javítaniuk 2023-ra.

„Voltak nyilvánvaló gyengeségei az autónak. Nemcsak nálam, Nickynél (Latifi) is, és Logan (Sargeant) is vezette a tavalyi autót. Elég világos hiányosságai voltak az autónak. Az első kerekek blokkolása alacsony tempónál eléggé komoly gondot okozott nekünk. Próbáljuk javítani ezt, megérteni, mitől volt olyan nehéz. Szóval megvan a közös cél, a területek, amiken javulnunk kell, és nem csak nekem. A cél világos.”

 

Új csapattárs, új főnök, biztató jelek

Albon az új csapattársáról, Logan Sargeantről is beszélt, akivel még ismerkednek. „Együtt dolgoztunk Logannel, de nem töltöttünk együtt olyan sok időt, mivel tavaly az F2-vel volt elfoglalva. A pályákon láttuk egymást párszor. Aztán a télen keményen edzettünk, decemberben, januárban. Szóval most kezdődik csak igazán az együttműködésünk. Látjuk egymást, beszélünk egymással, erről fognak szólni az előttünk álló hónapok.”

„A céljaink egyeznek: szeretnénk segíteni a csapatnak. Együtt akarunk működni, nyíltan fogunk kommunikálni, hogy előrébb juthassunk.”

Mivel az amerikai újonc, Albon a csapat vezérének, rutinos támpontjának számít. Kiemelte, mindketten tisztában vannak a Williams helyzetével.

„Próbálunk realisták maradni. A lényeg, hogy együttműködjünk. Hosszú út áll előttünk, és realistának kell lennünk.”

„Már egy hónapja futjuk a szimulációkat, és fejlődünk. A legfontosabb, hogy a visszajelzéseink megegyeznek, hasonló területeken akarunk javítani az autón. Ezeken dolgozunk. Az autó fejlesztése igazi csapatmunka. Muszáj nyíltan és őszintén viszonyulnunk egymáshoz, és Bahreinben kiderül, hogy hol tartunk.”

Ami a saját felkészülését illeti, Albon úgy érzi, könnyebb dolga lesz idén, mint egy éve a visszatérésekor. „Annyiban más a hozzáállás, hogy már ismerem a csapatot. Tavaly sok mindennel meg kellett ismerkednem. Egy évet távol voltam, visszatértem. Idén olyan, mintha az ismerős családomnál lennék. Itt vagyok, ismerek mindenkit, tudom, ki hogyan dolgozik, milyen személyiség, és ez segít előrelépni, mert már az autóban töltött első napodon egyből támadhatsz, nem kell tanulni. Ezzel minden csak gyorsabban megy majd.”

Alexander Albon és Logan SArgeant (Fotó: Williams)

Egyvalakit azonban még nem ismer annyira. Jost Capito távozása után a Williams James Vowlest nevezte ki új csapatfőnökének, aki egyelőre hivatalosan még nem állt munkába Grove-ban. A Mercedes eddigi stratégiai igazgatója február 20-án kezd a Williamsnél.

„Izgalmas James érkezése” – állapította meg Albon. „Egy olyan csapattól jön, amely nagy sikereket ért el az elmúlt nagyjából tíz évben. Jamesnek más tapasztalatai vannak, tudja, hogy lehet másképp csinálni dolgokat. Megvan a bajnokságot nyerők nézőpontja, ezért kíváncsian várom, mivel áll majd elő. Már voltak megbeszéléseim vele, és nagyszerű fickónak tűnik, nagyon nyitott, őszinte. És szerintem ez kell a továbblépéshez.”

Borítókép: Williams FW45 Monday 6th February 2023, Williams Racing Headquarters, Grove, England.

További tartalmak