Musorujsag
Élő Eredmények

Alesi: Nem a pálya hibája, hogy nincs Francia Nagydíj

Alesi: Nem a pálya hibája, hogy nincs Francia Nagydíj

F1i
A Paul Ricard -versenypálya új elnöke, Jean Alesi egyértelművé tette, mindent meg fog tenni azért, hogy a Francia Nagydíj visszatérjen a helyszínre (és az F1-es versenynaptárba), és jelezte, nem a pálya tehet arról, hogy idén nem rendezik meg az eseményt.

Hosszú kihagyás után a királykategória 2018-ban tért vissza Franciaországba, a nagydíjnak pedig a Paul Ricard-versenypálya adott otthont, ahol legutóbb 1990-ben rendeztek F1-es viadalt. A helyszín megítélése vegyes volt, 2022-ben viszont hatalmas tömeg látogatott ki a futamra. Az F1 vezetői azonban úgy döntöttek, nem hosszabbítják meg a pálya szerződését.

2023-ban tehát ismét kimarad a Francia Nagydíj, ami pedig a folytatást illeti, Paul Ricard nemrég kinevezett elnöke, a korábbi F1-es versenyző, Jean Alesi kijelentette, ő mindent meg fog tenni azért, hogy visszaédesgesse a királykategóriát.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy miért esett ki a helyszín a naptárból, a francia meglehetősen kritikus hangnemet ütött meg, de nem elődeivel, vagy a pálya minőségével kapcsolatban. „Ami az F1-et és Franciaországot illeti, nem a pályával van gond, hanem a politikával” – fogalmazott. „Valószínűleg ez az egyetlen F1-es nagydíj, amit sosem látogatott meg egy elnök.”

Jean Alesi (Fotó: XPB)

„Kivéve egy alkalmat, amikor Francois Mitterrand politikai okokból megjelent Magny-Cours-ban. Azóta ilyesmire nem volt példa. Nem a pályával van baj. A Forma–1 nagykövete is vagyok, ez a másik munkám, szóval közvetlen kapcsolatban állok a vezetőséggel. Minden mellébeszélés nélkül, mindezt ők is látják” – tette hozzá.

„Jelenleg valószínűleg 32 ország van, ami F1-es futamot akar rendezni. A legutóbbi futamunk, a tavalyi nagyon-nagyon népszerű volt. Szóval nagy kár, hogy elveszítettük” – folytatta az egyszeres futamgyőztes, aki jelezte, magával az elnökkel is hajlandó tárgyalni a futam érdekében.

Egy Francia Nagydíj jól mutat a naptárban. Ha nincs lehetőségünk arra, hogy megrendezzük, az azért van, mert az országot nem érdekli a motorsport, és ezért kár. Az F1 számára nem problémás, hogy van egy futam Franciaországban. A hiba Franciaországé. Az új szerepemhez tartozik, hogy leveleket küldök, találkozót kérek az elnöktől, de nem tudom, erre sor kerül-e” – mondta.

„Én lennék a legboldogabb ember a földön, ha összejönne, és visszakapnánk a Francia Nagydíjat. Az Alpine és a Renault jelenleg nagyon erős. De ez nem Franciaország miatt van, hanem azért mert maga az F1 is nagyon erős. Ha beszélnék az elnökkel, az hasznosabb lenne, mintha bárki mással beszélnék” – zárta gondolatát.

A 2022-es Francia Nagydíj rajtja (Fotó: Batchelor / XPB Images)
Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak