Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas túlzásba vitte az edzést, étkezési zavarokkal küzdött

Bottas túlzásba vitte az edzést, étkezési zavarokkal küzdött

F1i
Az Alfa Romeo rutinos versenyzője, Valtteri Bottas elárulta, első királykategóriás szezonjában a túlzásba vitt edzésmunka étkezési zavarokhoz vezetett, problémáit pedig csak pszichológus segítségével tudta megoldani.

Bottas tíz évvel ezelőtt, a 2013-as szezonban kezdte Forma–1-es pályafutását a Williams versenyzőjeként. Debütálását komoly várakozások előzték meg, F3-as bajnokként ugyanis akkoriban a jövő egyik legnagyobb ígéretének tartották, az pedig külön érdekessé tette bemutatkozását, hogy az F2-es lépcsőfok kihagyásával került a nagyok közé.

Mint minden junior, természetesen ő is gőzerővel készült a bemutatkozásra – most, tíz évvel később elárulta, bizonyos értelemben túlzásba is vitte a felkészülést, szigorú edzésprogramja ugyanis étkezési zavarokhoz vezetett.

„Fájdalomba edzettem magam, fizikailag és mentálisan is” – ismerte el. „Az edzés függőjévé váltam, elveszítettem az irányítást. Hivatalosan nem diagnosztizáltak étkezési zavarokat, de egyértelmű, hogy voltak ilyen gondjaim. Nem volt túl egészséges. Egyszerűen a legjobb akartam lenni és úgy gondoltam, hogy ezt kell tennem.”

Valtteri Bottas 2013-ban (Fotó: XPB)

Ha a csapat azt mondja, hogy 68 kilót kell nyomnom, nekem viszont 73 kiló a természetes súlyom, akkor mindent meg fogok tenni a súlycsökkenésért” – folytatta a finn, kinek problémáihoz talán az is hozzájárult, hogy az akkori szabályok több versenyzőst is jelentős fogyásra kényszerítettek.

Bottas felfedte, felépülése érdekében szakemberhez fordult, a beszélgetések során pedig rádöbbent, hogy pályafutása első szakaszában csak és kizárólag az F1-re koncentrált. „Szükségem volt egy pszichológusra, aki segített a felépülésben, és akinek az első értékelése az volt rólam, hogy majdnem olyan vagyok, mint egy robot, aki csak a céljait akarja elérni, és nincsenek érzései” – mondta.

„Ez megdöbbentett. És igaz, hogy akkoriban nem szólt másról az életem, csak a Forma–1-ről” – folytatta a finn, majd elárulta azt is, hogy a 2022-es szezon előtt is beszélgetett egy pszichológussal, hogy könnyebb legyen az élmezőnyt erősítő Mercedesről a gyengébb Alfa Romeóra.

„Az a szezon is eléggé nehéz volt, hiszen a jövőm forgott kockán és nem tudtam, melyik csapattal fogok versenyezni. Az ember hajlamos azt hinni, hogy olyan kemény fickó, hogy neki nincs szüksége segítségre, mindent el tud intézni egyedül. De egy profi tudja, hogyan kell megfelelő kérdéseket feltenni, és kinyitni egy csomó zárat” – emelte ki.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)
Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak