Musorujsag
Élő Eredmények

„Minden” F1-es versenyzőt aggaszt, hogy szájkosarat adna nekik az FIA

„Minden” F1-es versenyzőt aggaszt, hogy szájkosarat adna nekik az FIA

Racefans, Autosport, Speedweek, F1-Insider
„Minden F1-es versenyzőt” aggasztja az FIA szabályozása, mely egyesek olvasatában korlátozza a szólásszabadságot – állítja Alexander Albon. Nem ő az első a mezőnyből, aki kétségeit fejezte ki.

A mezőny egy-két tagját leszámítva egész évben nem politizálnak annyit a Forma–1-es versenyzők, amennyit a mostani holt idényben a politizálás lehetőségéről szó esik. Mint ismert, az FIA 2023-ra módosított az alapszabályként funkcionáló Nemzetközi Sportkódex vonatkozó pontján, melynek értelmében a jövőben az FIA eseményeit tilos lesz engedély és előzetes egyeztetés nélkül politikai, vallási vagy más személyes célú kampányolásra használni.

A szabályozás azok után, jött, hogy Lewis Hamilton és Sebastian Vettel az elmúlt két-három évben előszeretettel használta a sajátja mellett az F1 platformjait is a helyesnek vélt ügyek népszerűsítésére. A hétszeres világbajnok korábban a Black Lives Matter-mozgalom aktivistájaként tűnt fel a rajtrácson, míg négyszeres világbajnok barátja főként a környezetvédelmi célokért és a melegek jogaiért küzdött.

Noha a társaik általában kevésbé aktívak ilyen szempontból, az FIA új szabályozása a jelek szerint nyugtalanítja a többségüket. Ez derült ki legalábbis Alexander Albon nyilatkozatából a Williams bemutatója után. „Határozottan kiálltunk a Race As One kampány mellett és a hasonló ügyekért, és úgy fest, hogy az FIA most próbál elkanyarodni ebből az irányból. Meglátjuk. Világos, hogy nyílt párbeszédre van szükség, mit is akarnak elérni. Természetesen muszáj, hogy valamilyen szinten szabadon beszélhessünk. Biztosra veszem, hogy később világossá teszik, mit is akarnak ezzel mondani” – fogalmazott a Williams versenyzője.

Alex Albon (Fotó: Williams)

Kiemelte, a világban sokan keresik meg őket, hogy a népszerűségüket kihasználva szólaljanak fel bizonyos kérdésekben. „Úgy érzem, a versenyzők felelőssége felhívni az emberek figyelmét az efféle helyzetekre. Versenyzőkén nehéz átlátni, mit próbálnak üzenni, de meglátjuk” – mondta.

Hozzátette, noha nem sok versenyzővel beszélt erről, érzése szerint „mindannyian aggódnak” a kialakult helyzet miatt. „Tudom, hogy a Forma–1 és az FIA próbálja egységesíteni a kommunikációt. Jelenleg van egy kis zűrzavar. Csak ennyit mondanék erről” – fogalmazott.

Nem ő az első, aki efféle véleményt fogalmaz meg. Valtteri Bottas nemrég a Bajnokok Tornáján nyilatkozott a téma kapcsán, és kiemelte, noha őt a legkevésbé sem érdekli a politika, az intézkedés alapján úgy érzi, az FIA próbálja „átvenni az irányítást a versenyzők felett”, ezért a szigorúbb szabályozás.

A Red Bull bemutatóján Sergio Pérez kifejtette: „Még nem beszéltünk erről versenyzők megbeszélésén a GPDA-vel, de nem érezzük jól magunkat a mostani szabályozás mellett, mert mind hűek akarunk maradni önmagunkhoz, és beszélni akarunk arról, amit helyesnek vélünk. Mindannyiunknak mások a nézetei és a meggyőződései. Megértem a politikai részét, de muszáj, hogy mind szabadon kifejezhessük magunkat. Nehéz elképzelnem, hogy irányítani akarják, mit mondjunk vagy mit ne. Véleményem szerint ez nincs rendjén. Erről biztosan fogunk beszélni.”

 

Vettel kívülről is lázadásra buzdítja a volt társakat

A Red Bull részéről Helmut Marko is túlzónak érzi az FIA beavatkozását, Christian Horner úgy fogalmazott: „Több oldala van ennek. Egyfelől a sportot nem kéne politikai eszközként használni, mert a sport bizonyos szempontból a szórakoztatásra való. A Red Bullnál viszont mi sosem kényszerítettük a versenyzőinket arra, hogy ne beszéljenek szabadon, vagy hogy ne mondhassák el a véleményüket” – jelentette ki a brit, hozzátéve:

„Nem szeretnénk egy rakás vélemény nélküli robotot versenyezni látni. Meg kell találni ebben az észszerű egyensúlyt.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Az ügyben a német F1-Insidernek a már visszavonult Sebastian Vettel is véleményt formált. Az FIA lépését „ostobaságnak” nevezte, és közölte, ő nem hagyná szó nélkül a lépést, ha még aktív tagja lenne a mezőnynek. „Egy kicsit biztosan bosszantana. De sok múlik azon, mi a kérdés, mi a téma. Fontosnak tartom, hogy bizonyos témákban állást foglaljunk, és az elmúlt években láthattuk is, hogy egyre gyakrabban került sor erre. Nem sok értelme van fellépni ez ellen.”

A kérdésre, ő egyszerűen csak figyelmen kívül hagyná-e a szabályt, Vettel elmondta: „Már nem vagyok ott, és így bármit mondhatok. De természetesen szeretném, ha a srácok az F1-ben továbbra is bátrak lennének, és kiállnának a véleményük mellett, és hangot is adnának annak” – bujtotta egyfajta lázadásra a társakat a német, akit a tavalyi Kanadai Nagydíjon még nem az FIA, hanem saját csapata, az Aston Martin „hallgattatott el”, amikor sisakfestésével és pólójával helyi politikusokat és az országban folytatott olajkitermelést kritizálta.

Borítókép: Lewis Hamilton, George Russell, Sergio Pérez, Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak