Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas: Ha gyors az autó, én terveztem. Ha nem, közöm sincs hozzá!

Bottas: Ha gyors az autó, én terveztem. Ha nem, közöm sincs hozzá!

Alfa Romeo
Sokoldalúbb autóval rukkolt elő az Alfa Romeo a 2023-as új szezonra, mint tavaly, véli a csapattal második évét kezdő Valtteri Bottas. Saját szerepéről is beszélt.

Nagyszerű hangulatot varázsoltak az Alfa Romeo-csapat tagjai a C43-as zürichi bemutatóján. Jan Monchaux technikai igazgató sziporkázott a poénjaival, de versenyzője, Valtteri Bottas sem akart lemaradni. A finnt magyar kollégánk, Mészáros Sándor kérdezte az autó fejlesztésében betöltött szerepéről, melynek kapcsán elmondta, sosem érezte még magát annyira aktív csapattagnak, mint Hinwilben.

„Sokszor beszéltem már erről: ennél a csapatnál nagyon más a szerepem, mint korábban bármikor volt az F1-ben. Jobban kiveszem a részem, több információ jut el hozzám.”

„Tavaly kezdtük a közös munkát, és minden múltbeli tapasztalatomat és technikai tudásomat próbáltam beleadni. Ez a munka folytatódik most. Tavaly bármikor adódott egy gond az autó egyensúlyával vagy bármivel, egyből visszajelzéseket adtunk. Amikor pedig a gyárban járok, próbálok informálódni a dolgok állásáról. Ha pedig van egy ötletem vagy kérdésem, előállok vele, megbeszéljük. Igazán nyitott minden a csapaton belül.”

„Szeretek tudni minden részletet az új autóról, és szerintem elmondható, hogy a beállítási irány, az autó múlt évi fejlesztésének iránya megfelelő volt. Ez a munka folytatódik tovább most. Az új autóval remélem, minden még jobb lesz. És dolgozunk tovább a fejlődésért” – mondta Bottas.

Fotó: Alfa Romeo

Aztán miután csapattársát is kérdezték az általa nyújtott segítségről, a finn még gyorsan visszakérte a szót, hogy pontosíthassa a válaszát…

„Ha az autó gyors, akkor tulajdonképpen én terveztem. Ha viszont nem gyors, akkor semmi közöm hozzá!”

– mosolygott.

A jelenet sokat elárult a hangulatról és a csapatról is. Megmutatta azt is, hogy éppen az ellentéte igaz Bottas mondatának: itt nagyon is megvan a csapategység.

Csou Kuan-jü is csak dicsérni tudta Bottast és az együttműködésüket. „Kezdettől teljesen nyitott minden. Nem ismertem Valtterit annyira, amikor megérkeztem, kellett egy kis idő, és a csapattal is ismerkednem kellett. De nagyon élveztem az első szezont, nagy segítséget nyújtott a csapat és a csapattársam is.”

„Talán sokan látták a felvételt arról, hogy Sao Paulóban a rádióban Valtteri adott pár tippet a verseny alatt. Igaz, az előzés után jött csak az üzenet… Ez mindent megmutat a csapatszellemről. Ez segített a konstruktőri hatodik hely megszerzésében, és sokat ért a sok tanács, amivel elláttak. Úgy érzem, tavalyhoz képest előreléptem” – állapította meg a kínai versenyző.

Alfa Romeo C43 (Fotó: Alfa Romeo)

Az Alfa Romeo autója nemcsak a festésében, az aerodinamikai és mechanikai kialakításában is jelentősen megújult. Átalakították az első felfüggesztését, az alávágott oldaldobozait, a váltó borítása körüli részt.

„A szimulátoros adatok alapján úgy érzem, hogy ez az autó sokkal sokoldalúbb, és nem csak a lassú vagy csak a gyors pályákon jó” – jelentette ki Bottas. „Az egyik korlátunkat tavaly a nagy sebességű pályák, a nagy tempó melletti terhelés és egyensúly jelentette. Elméletben ez sokkal jobb lesz. Meglátjuk.”

Az Alfa Romeo már ezen a héten pályára viszi az új modelljét. A hét végére tervezett filmes bejáratásuk helyszíne Barcelona lesz.

Borítókép: Fotó: Alfa Romeo

További tartalmak