Musorujsag
Élő Eredmények
×

F1-es csapat csapatfőnök nélkül? Így fog működni az Alfa Romeo!

F1-es csapat csapatfőnök nélkül? Így fog működni az Alfa Romeo!

Alfa Romeo
Valódi csapatfőnök nélkül vág neki a 2023-as idénynek az Alfa Romeo csapata. Az arcukká váló „csapatmegbízott” elmagyarázta, hogy is működik ez a rendhagyó struktúra.

A csapatot eddig irányító Frédéric Vasseur a Ferrarihoz igazolt, így új vezérei lettek az Alfa Romeo F1-es gárdájának. Az Audivá alakulás útjára lépett hinwiliek hajóját Andreas Seidl ügyvezető igazgató fogja kapitányként kormányozni, és hogy hogyan tervezi mindezt, arról az istálló keddig bemutatója is jó képet festett. Az eseményen a McLarentől érkezett Seidl is jelen volt, ám csak a nézők között, az első sorban ücsörgött, de nem nyilatkozott, nem lépett színpadra, csak távolról figyelte a történéseket.

A reflektor helyette a két hete kinevezett új csapatvezetőre, Alessandro Alunni Bravira irányult, aki a technikai igazgató Jan Monchaux-val beszélt az előttük álló szezonról. Az olasz sportmenedzser és jogász, továbbá a Sauber Csoport elnökségi tagja, ám csapatfőnöki tapasztalata olyannyira nincs, hogy az Alfa nem is „csapatfőnöknek”, hanem „csapatmegbízottnak” nevezte ki, utalva ezzel arra, hogy a szerepe korlátozottabb lesz, mint például a csapatfőnöki és az ügyvezetői pozíciót eddig egyszerre betöltő Vasseuré.

Andreas Seidl a nézőtéren figyelt (Fotó: Alfa Romeo)

Az elnevezések miatt gubancot Bravi igyekezett kibogozni, aki részletezte, mennyiben is más a szerepköre, mint egy hagyományos értelemben vett csapatfőnöknek. „Andreasszal döntöttünk úgy, hogy változtatunk a csapat struktúráján, hogy reagáljunk a mostanság valamennyi csapatra váró kihívások összetettségére.”

„Egy F1-es csapatnak nem csak egyféle struktúrája lehet. Úgy döntöttünk, szétválasztjuk az egyes funkciókat a pályán és azon kívül. Én csapatmegbízott leszek, ami annyit jelent, hogy együtt fogok dolgozni a mérnökigazgatónkkal, Xevi Pujolarral, Beat Zehnder sportigazgatóval, miközben más funkciókat látok el, mint ők. Én képviselem a csapatot az FIA és a Forma–1 előtt, és természetesen a média és a szponzorok előtt is.”

„Csapatként dolgozunk, ez fontos. Ez a struktúra lehetővé teszi, hogy jobban megoldjuk az előttünk álló feladatokat. Ez egyszerűen csak másfajta struktúrát jelent. Minden csapat fejleszti a modelljeit, hogy hatékonyabbá váljon. Ez kulcsfontosságú, hiszen hatékonynak kell lennünk a gyárban, a pályán, a belső eljárások terén. Ennyi lesz tehát a különbség. A csapatfőnök csak egy megnevezés. Mi annyit tettünk, hogy felosztottuk a csapatfőnök különböző funkcióit a különböző területek között, jómagam, a nagyon tapasztalt Beat Zehnder és Xevi Pujolar között, aki a technikai oldalt képviseli” – magyarázta az olasz.

Alessandro Alunni Bravi (Fotó: Alfa Romeo)

A csapat őskövületének számító (a kezdetektől nekik dolgozik, immáron több mint 30 éve) Beat Zehnder e felosztás szerint a sportoldalért, Xevi Pujolar a versenypályán lévő csapat technikai működéséért, Jan Monchaux a gyári csapat működéséért felel, míg Alunni Bravi úgy igyekszik összefogni mindezt, hogy több területen kollégáira kénytelen támaszkodni a háttértudás és tapasztalat hiányában.

Mindez kicsit azt sugallja, hogy ő amolyan kényszermegoldás Hinwilben. Seidlnek várhatóan több dolga lesz az Audival való egyesülés előkészítése miatt, mintsem hogy a sajtó előtt parolázzon és minden futamra elutazzon. Igazi csapatfőnököt pedig az idő rövidsége és a pozíció átmenetisége miatt is nehéz lett volna találni, hiszen valószínűsíthető, hogy az Audi csatlakozásával később lesz változás ebben a pozícióban.

Alunni Bravi elismerte, rászorul a többiek támogatására, de szerinte csapatként meg fogják oldani a feladatot. „Az ember mindig tanulhat. Alázattal viszonyulok ehhez. Ez egy új szerepkör számomra, nagyon új. Nincs meg a tapasztalatom és szakértelmem, ami más csapatfőnököknek, szóval lesz mit tanulnom. Viszont erős támogatást kapok a csapattól, nagyon rátermett emberektől, és egy erős csapat vesz körül, amit az ügyvezető igazgatónk, Andreas Seidl irányít. A pályán ott van nekünk Beat Zehnder, Xevi Pujolar, akiknek komoly tapasztalatuk van. Ők támogatni fognak engem, ahogy én is őket. Ez kényelmesebbé teszi a helyzetemet, noha tudom, várnak rám kihívások.”

A szakember hozzátette: „Számomra a cél, hogy elnyerjem a gyárban és a pályán dolgozó emberek tiszteletét. Ez a személyes célkitűzésem. Én egyike leszek a pályán dolgozó embereknek, de nem a legfontosabb. A kulcsot a pályán és az azon kívül dolgozó emberek együttműködése jelenti. Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy hozzájáruljak a csapat sikeréhez.”

Borítókép: Fotó: Alfa Romeo

További tartalmak