Musorujsag
Élő Eredmények

Megérkezett az első 2023-as F1-es autó, az Alfa Romeo C43-as!

Megérkezett az első 2023-as F1-es autó, az Alfa Romeo C43-as!

Alfa Romeo
Az eddigi riválisokkal ellentétben az Alfa Romeo a lényegre tért, és az F1-es mezőnyből elsőként leleplezte a tényleges 2023-as autóját!

Míg az előző három csapat úgy tartott bemutatót, hogy nem is igazán volt mit bemutatnia, az Alfa Romeo előzetesen jelezte, a tényleges 2023-as autóját tervezi leleplezni a február 7-ei zürichi eseményén. Biztató előjelnek számított, hogy Olaszországban híre ment, a az újmasinát a bemutatót követően nem sokkal egy barcelonai filmes napon már be is járatja a hinwili csapat, vagyis annak valóban el kell készülnie.

Így lett az Alfa Romeo C43-as az első 2023-as F1-es autó, amelyet megcsodálhattunk az előszezonban. A leleplezésre a Sauber hivatalos rajongói klubjának jelenlétében került sor. Az új autó a megjelenésében is gyökeresen megváltozott, hiszen a megszokott piros-fehér helyett piros-fekete színeket kapott.

Ami a kialakítást illeti, a legnagyobb változás az autó hátulján szúrható ki. Az oldaldobozokat átformálták és karcsúsították, a váltó körüli részt pedig ugyancsak áttervezték. „Ez a projekt lényegében a múlt szezon rajtja után pár héttel indult. Olyan területekre fókuszáltunk, amikről tudtuk, hogy még maradt bennük kiaknázatlan potenciál. Bátrak próbáltunk lenni az autó hátuljának kialakításában. Lehetőségünk nyílt olyan kialakításra, amire tavaly nem” – magyarázta Jan Monchaux technikai igazgató.

Hozzátette, mivel a saját gyermekének tekinti a C43-ast, elfogult vele. „Véleményem szerint szép és egészen szexi” – jegyezte meg.

Alfa Romeo C43 (Fotó: Alfa Romeo)

A szakember azt is megerősítette, hogy mielőtt Bahreinbe indulnának a február 23-án rajtoló téli tesztre, Barcelonát ejtik útba, ahol egy filmes napon először járatják be a C43-ast. „Remélem, hogy nulla megbízhatósági problémánk lesz, és a lámpák zöldre váltásától a pirosra váltásukig körözhetünk. Ez nagyon fontos” – mondta Monchaux.

A csapatnál az autó megjelenését érintő téli változás, hogy az Orlen távozása után a Stake kriptokaszinó lett a főtámogató. Ennek is szerepe van a fehérről feketére váltásban.

2023 igazi átmeneti év lesz az Alfa-Sauber számára. Az F1-es bemutatkozásának 30. évfordulóját ünneplő gárda idén utoljára viseli az Alfa Romeo nevét, miközben részben már az Audi tulajdonában áll. Miközben az aktuális idényre készülnek, már javában dolgoznak a hosszabb távú jövő megalapozásán is.

Ennek része, hogy a McLarentől érkezett új ügyvezető igazgatójuk, Andreas Seidl kicsit a háttérben marad, és a mindennapi feladatokkal az előtérbe tolt „csapatmegbízottat”, Alessandro Alunni Bravit bízta meg. Az olasz menedzsernek és jogásznak jutott a főszerep a mostani bemutatón is, miközben Seidl a nézőtér első sorából figyelte az eseményeket, de nem nyilatkozott.

Alfa Romeo C43 (Fotó: Alfa Romeo)

„Számomra ez az első esemény ebben a szerepkörben” – köszöntötte a jelenlévőket Alunni Bravi. „Nem szeretnénk fix célokat kitűzni. Nehéz előre tudni, hol állunk, hol állnak az ellenfeleink. Csak szeretnénk fejlődni, javítani a gyenge pontjainkon, minden területen jobbá válni, valamint kiegyensúlyozottabbnak lenni az idény során.”

Az Alfa Romeo felemás idényt produkált 2022-ben. Az egyik legjobb, legstabilabb középcsapatként kezdték az idényt, ám idővel fokozatosan visszaestek. Bajnokságukról mindent elmond, hogy míg az első félévben 51 pontot gyűjtöttek, addig a másodikban csak 4-et.

E furcsa mérleg hátterében két fő tényező áll. Az erős évkezdés annak köszönhető, hogy a rövid tengelytávú C42-esükkel a mezőnyből egyedüliként voltak az előírt tömegminimumon már az első nagydíjhétvégén, ami több tizedmásodperces előnyt jelentett a túlsúlyos riválisokkal szemben. Fokozatos visszaesésük azonban nem csupán a többiek súlycsökkentésének következménye. Ahogy arra év közben a Mercedestől érkező Valtteri Bottas többször rámutatott, az Alfa az emberhiány negatív hatását is nyögi: túl kicsik ahhoz, hogy meglegyen a gyártókapacitásuk, amivel lépést tudnának tartani a fejlesztési versenyben. Az új ötletek tervezésével még nincs gond, a legyártásukkal és pályára vitelükkel viszont túl lassan haladnak. Az Audivá alakulás ebben is fordulatot hozhat számukra, ám kérdés, 2023-ban ennek mennyire fogják érezni a hatását.

Alfa Romeo C43 (Fotó: Alfa Romeo)

A tavalyi konstruktőri hatodik helyet végül így is sikerült megmenteniük a velük azonos pontszámot elérő Aston Martinnal szemben – hála Bottasi molai 5. helyének. Azzal azonban Hinwil is tisztában lehet, hogy efféle egérútra idén már nehezebb lesz szert tennie, vagyis nem dőlhetnek hátra. Monchaux szerint az autó átalakítása ígéretes eredményeket mutat, és nagy előrelépést hozhat. A kérdés csak az, az ellenfelekkel szemben is elég lesz-e mindez.

„Kiegyensúlyozottabb teljesítmény és több pont kell. Az a kérdés, hogyan éred ezt el” – állapította meg Bottas.

Hogy a hét végére tervezett barcelonai teszten melyik versenyző viheti először pályára az új autót, az még nem dőlt el, ám Csou Kuan-jü elárulta, osztozni fognak a 100 kilométeren, és ügyelnek arra, hogy mindketten ugyanannyi időt töltsenek az új gép volánjánál.

Képgaléria:

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Fotó: Alfa Romeo
    [image] => //m4sport.hu/wp-content/uploads/sites/10/2023/02/C43_Close-Driver_LM_16-9-1920x1080.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Borítókép: Alfa Romeo C43 (Fotó: Alfa Romeo)

További tartalmak