Musorujsag
Élő Eredmények

Red Bull: A tavalyi győzelmeink fele is elég lehet az idei bajnoki címhez

Red Bull: A tavalyi győzelmeink fele is elég lehet az idei bajnoki címhez

Auto Motor und Sport
Nehéz lesz felülmúlnia a Red Bullnak 2022-t, ám főnöke szerint az erősödő ellenfelek miatt nem is lesz szükség erre a bajnoki címvédéshez.

Több sportági rekordot is megdöntött Max Verstappen és a Red Bull 2022-ben, a csapat szempontjából pedig gyakorlatilag minden lényeges számításban rekordot hozott az előző év. Minden korábbinál több, 17 versenyt nyertek meg, minden korábbinál több pontot szereztek, és korán, nagy fölénnyel biztosították be a két bajnoki címüket.

Verstappen már a múlt év végén elismerte, hogy e statisztikákat nehéz lesz akár csak megközelíteniük is, csapata múlt pénteki bemutatóján pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy tavaly némi szerencséjük is volt, hiszen ellenfeleik elszúrtak pár dolgot.

„Szerintem már a múlt év is elég szoros volt, de csapatként sok mindent jobban csináltunk, mint mások. Szerintem erre vezethető vissza a nagy pontkülönbség.”

„Úgy érzem, még mindig lehetünk jobbak is, mert az időmérőkön általában még csak nem is a miénk volt a leggyorsabb autó. A sport érdekében persze jobb lenne, ha több csapat vívna egymással” – fejtegette a holland.

Főnöke, Christian Horner is azt hangoztatta, hogy 2022 túl jó volt ahhoz, hogy célba vegyék a felülmúlását. Ám ettől még ugyanazon eredmény elérésére törekszenek: meg akarják védeni mindkét bajnoki címüket.

Fotó: Red Bull

Horner a német Auto Motor und Sportnak adott interjúban kijelentette, idén ehhez talán jóval kevesebb győzelem is elegendő lehet.

A britet a tavalyi fölényükre visszautalva arról kérdezték, mekkora esélyt lát arra, hogy az utolsó előtti versenyen, Las Vegasban már Verstappen bajnoki címével a zsebükben ünneplik az ő 50. születésnapját. „Ó! Semekkorát” – mondta mosolyogva. „Elképesztő szezont futottunk 2022-ben. Ha most visszatekintek rá, tizenhét győzelmet arattunk, két sprintfutamot nyertünk, konstruktőri bajnokok lettünk, egyéni bajnokok lettünk – ez egy hihetetlen év volt.”

„Ha a győzelmek és pontszám tekintetében ennek az ötven százalékát elérnénk, szerintem már az is elég lehet a bajnokság megnyeréséhez.”

Mindezt arra is alapozza, hogy meggyőződése, mind a Ferrari, mind a Mercedes sokkal jobban meg fogja őket izzasztani, mint tavaly. „A Ferrarinak nagyon jó autója volt tavaly. Idén erősek lesznek. A Mercedesről biztosra veszem, hogy talpra fog állni a tavalyi borzalmas éve után. Meglátjuk. Nagyon erős ellenfelek várnak ránk.”

Emellett ott van még a Red Bull büntetése is, ami kihatással lehet a fejlesztésükre. „Ez természetesen egy hendikep, de már a büntetés nagyjából huszonöt százalékán túl vagyunk. Ez rákényszerít arra, hogy jobban megválogasd, mit próbálsz ki a szélcsatornában. A csapat jól kezeli ezt, de hogy milyen gyakorlati hatása lesz, azt csak a szezon folyamán fogjuk látni.”

Fotó: Red Bull

A kevesebb fejlesztési lehetőség miatt nagy hangsúly kerül idén a Red Bull hatékonyságára. Minden eddiginél fontosabb lenne, hogy tökéletesek legyenek. Horner azonban erre azt mondta: „Az embernek az F1-ben mindig a tökéletesre van szüksége a győzelemhez, ennyire nagy a versengés ma. A csapat tavaly kiemelkedő munkát végzett. Ha megnézzük, 2021-ben nagyon későn álltunk át a 2022-es autóra, ami hat hónappal később, mint bizonyos más csapatok. A technikai csapatunk kiváló munkát végzett Pierre Wachéval. Reméljük, hogy 2023-ra is jó autót fejlesztenek.”

 

Ők az egyértelmű favoritok?

Miközben a csapat tanácsadója, Helmut Marko, valamint Max Verstappen is célozgatott arra, hogy a Mercedestől összességében jobban tartanak, mint a Ferraritól, Horner nem rangsorolná a két nagy ellenfelet. „Nem becsülhetjük alá egyik csapatot sem. Csak magunkra kell figyelnünk. A csapat keményen dolgozott a téli hónapokban az RB19-esem, ami remélhetőleg felvonultatja majd az RB18-as összes erősségét” – mondta, a két riválisról.

Arról is kérdezték, a Red Bullt tartja-e 2023 favoritjának. „Igen, mert a múlt szezonban elért eredmények után címvédőként vonulunk ki. De véleményem szerint ez semmit sem jelent. Az a favorit, akié a legjobb autó lesz Bahreinben” – vélekedett.

Az előző év alapján jó esély van rá, hogy az elmúlt évtizedek három élcsapata, a Red Bull, a Ferrari és a Mercedes továbbra is egymás között osztozzon a győzelmeken. Horner azért nem zárná ki annak lehetőségét, hogy már idén csatlakozzon ehhez a küzdelemhez valamelyik másik gárda is. „Sosem tudhatod. Az Alpine a második félévben nagyot fejlődött. Az Aston Martintól komoly számokat hallunk, amikor a várakozásaikról beszélnek. Egyszerűen nem tudhatod, milyen lesz az erősorrend. Talán a McLaren is jó lesz idén. A szabályok állandósága elkezdi összehozni a mezőnyt” – intett óvatosságra a jósolgatással.

Borítókép: Fotó: Red Bull

További tartalmak