Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso: Schumachernek nem voltak rossz napjai!

Alonso: Schumachernek nem voltak rossz napjai!

Aston Martin
A győzelem állhatatos hajszolása, törekvés a legjobbá válásra – Fernando Alonso hitvallása ez. És mint elárulta, ebben Michael Schumacher volt a legjobb tanítómestere.

Általános vélekedés Fernando Alonsóról a Forma–1-es paddockban, hogy többre volt hivatott a pályafutása során megszerzett két bajnoki címnél. Az elméleti esélye még mindig megvan a harmadikra, hiszen két évtized elteltével is az F1-es mezőny tagja. Ám az utolsó bajnoki címe óta már 17 év telt el, miközben 2014 óta sosem volt az élmezőny tagja.

Habár az elmúlt hét idényében a középmezőnyben tengődött, sokan továbbra is úgy vélik, hogy Alonso még ma is egyike a legjobbaknak. Ha nem így gondolná ő maga is, aligha írt volna alá több évre az Aston Martinhoz. Tavaly többször is hangoztatta, érzése szerint csúcsformában van, most pedig az új csapata által közzétett interjúban arról is kérdezték, hiszi-e, hogy ő a legjobb az F1-ben.

„Senki sem tudja a választ erre a kérdésre. Minden szezonban változik a véleményünk” – jelentette ki Alonso. „Sok évvel ezelőtt azt gondoltuk, Michael Schumacher legyőzhetetlen, és hogy olyan szintet ért el, amit az F1 történetében még senki. De a sport múltja megmutatta, hogy több versenyző is dominált már, és lehetetlen összevetni őket.”

„Annyit tudok, hogy mindig próbálom a maximumot nyújtani. Sosem vagyok motiválatlan. Nem számít, hogy az ötödik vagy tizenötödik helyért harcolok-e, mindig úgy tekintem, mintha a győzelemért küzdenék, mert muszáj száz százalékot adnom minden egyes verseny minden egyes körén.”

Kép: XPB

A konkrét választ tehát kikerülte, Alonso azt ugyanakkor elismerte, hogy mindenben a győzelemre és a legjobbra törekszik, amihez hinnie kell, hogy a legjobb lehet. „Bármit teszel az életben, benned kell lennie a versengőnek, szomjaznod kell arra, hogy te legyél a legjobb. Bennem gyerekkorom óta megvan ez, és mindig próbálok mindenkit legyőzni, bármit is csinálok. Akár teniszezek, akár kártyázok, mindig a győzelem a cél” – mondta.

 

Amit a leginkább csodált Schumacherben

Alonso többször is hangoztatta, hogy Michael Schumachert tartja a valaha volt legkeményebb ellenfelének, a legjobb versenyzőnek, akivel dolga volt. A tanítómesterének is nevezte már őt, éppen a fent vázolt szemléletmódjának alakulása szempontjából.

„Michaelnek nem voltak rossz napjai. Michael sosem teljesített alul. Ez nyűgözött le a legjobban, amikor a Forma–1-be kerültem, különösen, amikor vele csatáztam a bajnoki címért.”

„Előtte a pályafutásom során, a különböző sorozatokban az ellenfeleimnek voltak rossz napjai, és azokon a napokon ezt kihasználtam. Sokkal több pontot szerezhettél, mint ők. Michael esetében ez sosem történt meg. Ő és a Ferrari a legtöbbször verhetetlen volt, de még amikor nem volt meg az autója, a gumija, vagy valami nem megfelelően működött, Michael még akkor is második vagy harmadik lett.”

Fernando Alonso és Michael Schumacher (Fotó: XPB)

„Még amikor rosszul alakult a szabadedzése vagy az időmérő edzése, Michael akkor is a dobogón kötött ki vasárnap. Ennyire kitartó volt, ennyire ki akart használni minden lehetőséget, hogy minimalizálja a károkat a rossz napokon, és a legtöbbet hozza ki a jó napjaiból. Az elszántsága kiemelkedő volt” – méltatta nagy ellenfelét, akivel 2006-bam vívott kiélezett bajnoki párharcot.

 

Az ellenfelek ellen fordítani a saját gyengeségüket

Miközben a személyiségük nagyon más, Alonso az állhatatosságban és abban, hogy nem ismer lehetetlent, nagyon hasonlít Schumacherre.

A kétszeres bajnok emellett híres arról is, hogy minden eszközt bevet az előnyszerzésre, legyen szó akár politizálásról, pszichológiai hadviselésről vagy rádiós üzenetek formájában történő nyomásgyakorlásról.

Sokat elmond róla az, ahogyan a győzelemhez és a versengéshez viszonyul.

„Ki kell használnod az erősségeidet, valamint az ellenfeled ellen kell fordítanod a saját gyengeségeit. Ha nem tudom legyőzni őket az A-tervvel, a B-tervre váltok. Ha a B-terv sem működik, akkor megyek a C-tervre. Mindig mindenkit le kell győznöm, aki előttem van”

– magyarázta a spanyol.

„Egyes versenyzők jelenleg hihetetlen formában vannak, és mindannyiukat tisztelem. Minden versenyző nagyon tehetséges a rajtrácson, de én is ebbe a csoportba tartozom, és mindenkinek más erősségei és gyengeségei vannak e csoporton belül. A lényeg, hogy hogyan használod fel ezeket az erősségeket és gyengeségeket, ez különböztet meg titeket” – közelítette meg más irányból az ellenfelekhez való viszonyítás kérdését a mezőny korelnöke.

Borítókép: Fernando Alonso és Michael Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak