Musorujsag
Élő Eredmények

Ferrari: Kisebb változtatások jönnek stratégiai fronton

Ferrari: Kisebb változtatások jönnek stratégiai fronton

Ferrari
Már az első verseny előtt lesznek változások a Ferrarinál a tavalyi stratégiai bakik után, de gyökeres átalakulás egyelőre nem várható.

Összeszámolni is nehéz lenne, hány pontot bukott el a Ferrari 2022-ben a furcsa és téves taktikai döntései vagy a nem hatékony kommunikációja miatt. A csapat el is bukta a bajnokságot a szezon nagyjából felénél, Mattia Binotto csapatfőnök pedig a második helyekbe bukott bele.

Utódja, Frédéric Vasseur már a januári munkába állásakor jelezte, nem tervez mészárlást Maranellóban, mivel nem látja szükségét a tisztogatásnak, hiába vélték úgy a csapat kritikusai, hogy a stratégiai csapatnál fejeknek kéne hullania. Elsősorban vezetőjük, Inaki Rueda sorsát tartották bizonytalannak.

A csapat bemutatóján Vasseur megerősítette, lesz pár változás taktikai fronton, de nem gyökeres átalakulás.

„Igen, lesz pár kis változtatás. De már mondtam legutóbb is, hogy az emberek csak a jéghegy csúcsát látják, miközben ha stratégiáról beszélünk, akkor a stratégákról és a stratégiáról van szó egyszerre. Nem egy ember nyomja meg a gombot. Van egy szoftver, egy csapat a gyárban, és van egy eljárás a boxfalon. Ez a teljes kép, nem csak egy emberről szó.”

A francia azt nem zárta ki, hogy a későbbiekben más intézkedésekre is szükségük lesz. „Kevés idő állt rendelkezésre ahhoz, hogy nagy változtatásokat hajtsak végre a szervezeten belül. De kisebb változtatások lesznek szervezeti szinten és a versenycsapat működése terén. Aztán Bahrein és az első versenyek után meglátjuk, hol tartunk” – bocsátotta előre.

Frédéric Vasseur (Fotó: Ferrari)

A csapatmenedzser Laurent Mekies eközben eközben arról beszélt, hogy alaposan kielemezték a 2022-es hibákat, és igyekeztek gondoskodni róla, hogy idén ne történjenek meg újra.

„Nagyon-nagyon alaposan felülvizsgáltuk 2022-t, és megnéztük, miben voltunk erősek, alaposan kielemeztük, mik a hiányosságok, mert nincs mit rejtegetni. Tavaly fájó módon tanultunk meg pár leckét, így természetes, hogy háromszázhatvan fokos vizsgálatot tartottunk. Ez annyit takar, hogy szeretnénk a lehető legjobb hátteret biztosítani az embereinknek az önkifejezéshez.”

„Felülvizsgáltuk a folyamatainkat, felülvizsgáltuk, hogyan dolgozunk, hogy minden egyén a lehető legjobban ki tudjon bontakozni egyénként és közösségként is” – magyarázta a másik francia.

Vasseur egyértelművé tette, csakis a győzelem lebeg a szemük előtt idén. „Amikor a Ferrarinál vagy és a 2022-es második helyezés után vágsz neki az évnek, egyetlen célod lehet: a győzelem. Nem mondom azt, hogy könnyű lesz, mert a mezőnyben erős ellenfeleink vannak, és a Red Bull és a Mercedes célja is ugyanez, de csak egy csapat fog nyerni a konstruktőri bajnokságban, és egy versenyző egyéniben. De végső soron ezt kell célba vennünk. Jobbnak kell lennünk holnap, mint ma – erre a szemléletmódra van szükségünk, miközben mindig javítanunk kell a rendszeren.”

Borítókép: Carlos Sainz, Frédéric Vasseur és Charles Leclerc (Fotó: Ferrari)

További tartalmak