Musorujsag
Élő Eredmények

Leclerc értékelte az új Ferrarit, és a hibák kijavításáról beszélt

Leclerc értékelte az új Ferrarit, és a hibák kijavításáról beszélt

The Race, Motorsport
A szimulátoros tapasztalatok ígéretesek, és az első körök is azok voltak – Charles Leclerc az első benyomásokról beszélt és elárulta, mit próbáltak korrigálni az idei Ferrarival.

Összesen 15 kilométere volt a Ferrarinak az SF-23-as első napján, és azt a pár kört is csak a Pirelli bemutatógumijain teljesíthette, mégis fontos mérföldkő volt a vörös csapat számára a keddi első próbaút. A bemutatóval egybekötve Charles Leclerc és Carlos Sainz egy úgynevezett bemutatóeseményt tartott, hogy felmérhesse, minden megfelelően működik-e a 2023-as Ferrarin. És megfelelően működött.

A munka a szerdai filmes nappal folytatódik Fioranóban, még mindig demógumikon, de már 100 kilométeres korláttal. Igazi teszteknek talán túlzás lenne nevezni ezeket, hasznuk azonban így is van. Még a versenyzők számára is, akik egyelőre nem mennek időmérős tempót…

„Jónak éreztem. Egy kicsit másnak” – számolt be első tapasztalatairól a két kört teljesítő Leclerc. „Őszintén szólva nehéz igazán érezni a különbségeket, mert csak két kör volt, és nem igazán nyomtam. Próbáltam is, de… bemutatógumik voltak feltéve és hasonlók. Ilyenkor nehéz rendesen ráérezni.”

Míg a valóságban csak pár kilométert teljesített, Leclerc a szimulátorban egész télen rótta a köröket az SF-23-assal, kivette a részét a fejlesztésekből, így a valódi autó előéletét is ismeri. Azt is tudja, mik voltak a céljaik a 2022-es autóval szerzett tapasztalatok után. „Sokat tanultunk a 2022-es autó gyengeségeiből, és ezeken dolgoztunk. Főleg a szimulátorban. Volt pár biztató jel. Ki kell várnunk a bahreini tesztekig, csak akkor nyomhatjuk igazán, több körön keresztül, és akkor derül ki, hogy valóban előreléptünk-e” – mondta Leclerc.

Fotó: Ferrari

Az F1-75-ös egyik gyenge pontját tavaly a második félévben a szűk működési és beállíthatósági tartománya jelentette, ami miatt pályánként, de a nagydíjhétvégéken belül is hullámzott a teljesítményük. Leclerc elárulta, az SF-23-asnál az egyensúlyra és a vezethetőség javítására helyeztek nagy hangsúlyt.

„Mondjuk úgy, hogy az autó egyensúlya tavaly bizonyos szempontból változó volt a lassú és a gyors kanyarokban. Nem fogok részletekbe bocsátkozni, de dolgoztunk ezen, és próbáltuk közelebb hozni a lassú és a gyors kanyaros egyensúlyokat.”

„A szimulátorban jónak tűnt. Történtek előrelépések, főleg a versenyeken. De meg kell várnunk Bahreint, hogy kiderüljön, hiszen a szimulátorban igen nehéz ezt reprodukálni” – intett óvatosságra a monacói.

2022-ben emellett további két problémával szembesült a Ferrari technikai fronton. Az egyiket a gumikopás jelentette, a másikat a megbízhatóság. Leclerc reméli, hogy mindkét téren előreléptek. „Biztosra veszem, hogy lesznek versenyek, amiken egy kicsit küszködni fogunk, de ki fogjuk elemezni, javítani fogunk. Sokat dolgoztunk, tudjuk, hogy mire kell fókuszálnunk ahhoz, hogy jobbak legyünk. Most bizonyítanunk kell” – mondta a ferraris a gumigondjaik kapcsán.

Borítókép: Fotó: Ferrari

További tartalmak