Musorujsag
Élő Eredmények

Sok panasz, ébresztő a mérnököknek – főnökét ezzel nyerte meg a veterán újonc

Sok panasz, ébresztő a mérnököknek – főnökét ezzel nyerte meg a veterán újonc

Racefans, Autosport
Papíron újonc, de a gyakorlatban egy kicsit sem. Főnöke elmondta, hogyan józanította ki már az első napon az Alpha Tauri mérnökeit Nyck de Vries.

Újonca minden évben van a Forma–1-nek, de olyan viszonylag ritkán, mint Nyck de Vries. A holland 28 évesen debütál, ráadásul világbajnokként, hiszen korábban a Forma–E-ben ért fel a csúcsra a Mercedesszel. Emellett F1-es tapasztalatnak sincs híján, mivel az elmúlt években több csapat autóját tesztelte, mint a mezőnyben bárki.

Az Alpha Tauri csapatfőnöke, Franz Tost nem is tekinti őt igazi újoncnak. Főleg nem azok után, amit új versenyzője a csapattal való bemutatkozása során csinált. „Amikor egy új versenyző nem egy alsóbb kategóriából érkezik, mindig előáll észrevételekkel, technikai ötletekkel. Nyckkel szerencsések vagyunk, mert tavaly sok csapattal állt kapcsolatban, sok autót vezetett.”

„A mérnökeink remek technikai visszajelzéseket kaptak tőle, főleg az abu-dzabi teszt után, ahol sok kört ment, és szerencsére sokat panaszkodott az autóra. Ez egy ébresztő volt a mérnökeink számára. Remélem, hogy olyan autót biztosítanak neki, ami megfelelő neki.”

Ami a panaszkodást illeti, az osztrák kiemelte, a szakembereikre nagyon ráfért, hogy valaki más szemléletmóddal hívja fel a figyelmet be nem látott problémákra, hibákra. „Hosszú volt a teendőinek listája. Ez tetszett. Vicces volt, mert a mérnökök vitatkozni kezdtek, hogy a megoldásaink jók, és én mindig azt mondtam nekik: nézzétek csak, hol állunk a konstruktőri bajnokságban.”

„Nyck nagyon tapasztalt, és ez érezhető, látható. Huszonnyolc éves, sok versenyt és bajnokságot nyert. Szerintem egyből alkalmazkodni fog a Forma–1-hez, és arra számítok, hogy már az első időmérő edzéstől jól fog teljesíteni.”

Nyck de Vries (Fotó: XPB)

Tost nagyon szimpatizál De Vries hozzáállásával és szemléletmódjával.

„A profi hozzáállásával, a fegyelmezettségével, a szimulátorban adott visszajelzéseivel, a munkamódszer változtatására tett javaslataival is meggyőzött. Sok visszajelzést várok tőle, a teszt után is.”

„Nem kell újoncnak éreznie magát, mert Nyck – ahogy már említettem – nagyon tapasztalt. Versenyeket nyert minden kategóriában, bajnokságokat, és igazán értékes számunkra” – dicsérte versenyzőjét.

Ami a tavaly csak 9.-ként záró csapatának céljait illeti, Tost elmondta, sok múlik majd az autójuk működésén, de mindenképpen előrelépést vár. „Reálisan nézve a legjobb hatba várom magunkat. Az ötbe kerülés nagyon nehéz lesz, de nem fogok sírni, ha sikerül. Mindenesetre az első hat jelenti acélt. Tavaly nem voltunk versenyképesek, mondjuk ki: szenvedtünk. Az autónk túl nehéz volt, nem volt elég jó az aerodinamikája, elkövettünk más hibákat is. Remélem, hogy idén erre nem kerül sor” – fogalmazott, megerősítve, hogy a tömeg és az aerodinamika terén is fejlődtek a télen.

Borítókép: Nyck de Vries (Fotó: XPB)

További tartalmak