Musorujsag
Élő Eredmények

„Alonso folyton azon gondolkodik, hogy tehetné a legnehezebbé a dolgodat”

„Alonso folyton azon gondolkodik, hogy tehetné a legnehezebbé a dolgodat”

Racing News 365
Kiszámíthatatlan, és gondoskodik arról, hogy az ellenfélnek minél nehezebb legyen – Mark Webber régi harcostársként és barátként mesélt Fernando Alonsóról.

Már a Forma–3000-ben ellenfelek voltak, az F1-ben is többször keresztezték egymást útját, ráadásul mindkettejüket Flavio Briatore menedzselte. Fernando Alonso és Mark Webber nagy cimborák, és nagy tisztelői is egymásnak. Hogy mennyire, az most Webber Racing News 365-nek adott nyilatkozatából is kiderült.

Az ausztrál felidézte azt a 2000-es pillanatot, amikor a Forma–3000-ben rádöbbent, Alonso egy potenciális világbajnok. „Spában láttam, ahogy az Eau Rouge-t vette, és azt gondoltam: nos rendben! Nagyon gyors volt és nagyon jó Spában, valamint Budapesten. Egyből versenyképes volt. Én pedig tudtam, hogy később megállíthatatlan lesz” – mesélte Webber.

Egymás ellen sok nagy csatát megvívtak, és Webber szerint mindent elmond, hogy sosem sodorták bajba egymást. „Rendkívül sportszerű volt velem. A kapcsolatunk is segített, de sosem ütköztünk egymásnak, noha a pályafutásunk negyven százalékát együtt töltöttük.”

Webber versenyzési stílusáról és habitusáról is mesélt.

„Mindig próbál kiszámíthatatlan lenni. A szó jó értelmében. Fair módon. És mindig próbálja úgy manipulálni a versenyíveit, hogy zavaros levegőt küldjön az autódra. Fernando folyamatosan azon gondolkodik, hogyan tehetné a lehető legnehezebbé a dolgodat, legyen szó akár támadásról, akár védekezésről. Briliáns ebben!”

„Sokat tanultam tőle, amikor egymás ellen versenyeztünk, noha volt, hogy én csináltam jó, máskor ő. Varázslatosan kevert: mindig tartotta a magas tempót, de sosem volt túlzottan kiszámítható.”

Mark Webber és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Számára is kirívó Alonso sikeréhsége és motivációja. „Ő egyszerűen egy ragadozó. Bár engem sosem félemlített meg ez, mert szerintem én is nagyon hasonló voltam. Sosem kellett a csapatoknak aggódniuk emiatt.”

Webber megerősítette, Alonsóban rendkívüli versenyszellem buzog. Felidézett egy kosárlabda meccset, melyen a spanyol veszített, majd a szabályokról kezdett vitázni. Emellett arról is beszélt, mennyire csodálja barátját, hogy a verseny és a vetélkedés iránti szenvedélye olyan más szakágakba vitte őt, mint az Indy 500 vagy a Dakar-rali, amik nem veszélytelenek. „Ő egyszerűen mindent akar, aminél a kormány mögé tudja préselni magát. Elég megnézni, még mindig mennyire sokat gokartozik” – mondta Webber.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak