Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso százados, az elnyűhetetlen virtuóz – egy barát szemével

Alonso százados, az elnyűhetetlen virtuóz – egy barát szemével

Aston Martin
Látta őt félszeg gokartosként, káprázatos fiatal tehetségként, bajnokként és veteránként – Pedro de la Rosa elmesélte, mikor döbbent rá a százszoros dobogóssá váló Fernando Alonso különlegességére, és mi az, amit a legjobban csodál honfitársában.

Kicsit rezgett a léc, de végül megszerezte a Forma–1-es pályafutása 100. dobogóját Fernando Alonso. A szaúdi versenyen Bahrein után zsinórban másodszor végzett a legjobb háromban. Ilyesmi legutóbb a 2013-as szezonban fordult vele elő, az akkori monzai és szingapúri hétvégén, amiket másodikként zárt.

A szaúd-arábiai harmadik helyezését átmenetileg ugyan elveszítette egy utólagos 10 másodperces büntetés miatt, de azt végül törölte az FIA, és a Mercedes időközben még a serleget is visszaszolgáltatta az Aston Martinnak.

Alonso az F1 történetének mindössze hatodik olyan versenyzője, akik a 100. dobogóig jutottak. A „jubilálása” kapcsán a vele szinte egy időben az Aston Martinhoz szerződött jó barátja, Pedro de la Rosa beszélt „a valódi Fernando Alonsóról” a csapat hivatalos honlapjának.

Fernando Alonso és Pedro de la Rosa 2006-ban Kínában (Fotó: XPB)

„Az emberek nem ismerik az igazi Fernandót. Egy rendkívül elhivatott és fókuszált embert látnak, de nem látják és érzékelik, mennyire laza. Remek humorérzéke van, nem veszi túl komolyan önmagát. Ez az egyik erőssége: nem érzi a nyomást.”

„Amikor a versenyzők idegesek attól, mi következik, Fernando nem az. Ha vele vagy a verseny előtt, látod, hogy mindig mosolyog, nevet, viccel. Mint egy gyerek, aki mehet a parkba a barátaival focizni. Nem gondolnád róla, hogy F1-es autót fog vezetni. Nyugodt, és az sok év során ezért is volt képes olyan magas szinten versenyezni” – mondta a spanyol honfitársáról.

 

Az első találkozás

„Csak egy kölyök volt, amikor először találkoztam vele. Ragyogott a gokartos kategóriákban. Akkor lettem brit Forma–Renault-bajnok, és volt egy sajtótájékoztatónk Spanyolországban. Sosem hallottam róla korábban. Tudtam, hogy ő az új, feltörekvő generáció egyik tagja, de annyira fiatal és félénk volt. Nehezen tudta kifejezni az érzéseit és beszélni a versenyzésről. Emlékszem, azt gondoltam: talán nagyon tehetséges lehet, de sokat kell még tanulnia.”

Fernando Alonso a 2001-es F1-es debütálásakor (Fotó: XPB)

 

A felismerés

„A 2001-es Spanyol Nagydíjon, Barcelonában fogtam fel, hogy más, mint a többi versenyző. A Jaguarnál voltam, ő a Minardinál. Problémám volt az időmérő edzésen, ezért a mezőny végéről rajtoltam. Fernando egy sokkal kevésbé versenyképes autóban ült, és pár pozícióval előttem volt. Az első körökben harcoltunk egymással.”

„Az ő autójának nem volt tapadása, vezethetetlen volt, de valahogy képes volt csatázni, miközben a penge élén táncolt. Látva, hogyan egyensúlyozott a kanyarokban, arra gondoltam: hű, ez a fickó igazán jó!”

 

A tehetség

„Amikor egy évvel később a Jaguarral tesztelt, tudtam, hogy azonnal gyors lesz. Nagyon gyors volt a száradó pályán. Mindig gyors a száradó pályán. Aznap ez tűnt fel a leginkább.  Egy ponton visszatért a boxutcába, és a gumik teljesen tönkrementek, szemcsésedtek, de még így is nagyon gyors volt.”

„Időmbe telt, mire sikerült elérnem az ő köridőit, és ő akkor vezette először ezt az autót!”

„A visszajelzései is nagyon pontosak voltak. Mindent, amit mondott arról, hogy mit kéne javítani az autón, egy pár kör alatt sikerült beazonosítania.”

A 2002-es jaguaros vendégteszten (Fotó: XPB)

„Az istenadta tehetsége elképesztő volt. És könyörtelen elszántsággal és elhivatottsággal párosult, valamint összeszedettséggel. De az alkalmazkodóképessége az, ami megkülönbözteti őt. Bármibe is csöppen, a gumik állapotától, az autó fajtájától, a pálya karakterétől függetlenül gyorsan a határon lesz.”

 

A kortalan bajnok

„Sok világbajnok van, akik már nem olyan élesek, amikor nem versenyképes az autójuk – Fernando nem ilyen. Sikerült fenntartania a szintjét és a motivációját. Az, hogy ennyi F1-es dobogót ért el, és még mindig ugyanolyan éhség jellemzi, mint amikor kezdte, noha sok éven át nem is volt versenyképes az autója, számomra igazán tiszteletre méltó benne.”

„Egy álom válna valóra azzal, ha látnánk Fernandót újra világbajnokká válni. Megérdemli.”

„Bármi, amit az életben csinálsz, megtérül, ha a legjobbadat adod bele. És Fernando évtizedeken át a legjobbját nyújtotta. Amikor visszagondolok az általa bejárt útra és mindenre, amit beletett, amin végigment, egy újabb bajnoki siker egy csodálatos F1-es pályafutás méltó lezárását jelentené.”

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak