Musorujsag
Élő Eredmények

Aston Martin: Alonsónak nagy szerepe van a fejlődésben

Aston Martin: Alonsónak nagy szerepe van a fejlődésben

Motorsport-Total
A motiválás és a technikai tudás szempontjából is meghatározó szerepe van Fernando Alonsónak az Aston Martin nagy fejlődésében – véli a csapat vezető mérnöke.

A Mercedestől a McLarenen át az Alpine-ig sok csapat amolyan példaként emlegeti az Aston Martint. A zöldek 2022-es konstruktőri 7. helyezettből lettek egy tél alatt a Red Bull mögötti második erő, autójuk javulását pedig irigykedve, mégis elismerően szemlélik az ellenfelek.

Ekkora fejlődést vélhetően még a csapattal két szezont lehúzó Sebastian Vettel sem nézett ki a silverstone-iakból, hiszen tavaly részben azért döntött a visszavonulás mellett, mert rövid távon nem látott esélyt arra, hogy újra az élmezőnyben küzdhessen a sikerekért. Az Aston Martin viszont egyelőre pontosan ezt teszi: Fernando Alonsóval két 3. helyet jegyeznek két verseny alatt, és ezt a teljesítményt alighanem Vettel is élvezte volna.

A csapat teljesítményigazgatója, Tom McCullough szerint azonban a Vettel-Alonso helycserének is nagy szerepe van abban, hogy a vártnál nagyobb előrelépést tettek.

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

„Ez lényegében a tavalyi autónk. Csak most Fernando ül benne” – viccelődött a szakember, amikor Alonso szerepéről kérdezték. Mondta ezt úgy, hogy korábban megerősítették, az AMR23-as 95%-ban megújult az AMR22-eshez képest.

McCullough azt ugyanakkor komolyan gondolja, hogy Alonso személye sok pluszt hozott.

„Természetesen jobb autó kell ahhoz, hogy gyorsabb legyél. De már ez érdekes volt. Fernando igazán nagy hatást gyakorolt a csapatra. A motivációja, a kíváncsisága, a tapasztalata és tudása mind nagyszerű. És igazán keményen megdolgoztat minket. Nagy hatása van”

– jelentette ki a mérnök.

Hogy mennyire, arról Mike Krack csapatfőnöknek volt egy története. Arról mesélt, hogy a gyárban már úgy kell  hazaküldeni az embereiket. „Mind annyira izgatottak, és annyira akarják fejleszteni az autót, hogy nem zavarja őket a túlóra” – mondta a luxemburgi.

Fernando Alonso (Fotó: Aston Martin)

A lelkesítés kapcsán nemrég a Servus TV adásában Alonso párja, az osztrák csatorna F1-es riportereként dolgozó Andrea Schlager eközben arról mesélt, hogy amikor Alonso tavaly Abu-Dzabiban először tesztelt az Aston Martinnal, jelezte, ő nem is érti, miért voltak 2022-ben annyira gyengék a csapat eredményei egy olyan autóval, mint az AMR22. Tegyük hozzá, az Aston év végére nagyot javult, a bajnoki helyezését inkább a gyenge első félévének köszönhette.

Alonso azonban nem csak a motiváció terén nyújt extrát a csapatának. McCullough elismerte, azzal, hogy Lance Strollnak ki kellett hagynia a téli tesztet, a gyakorlatban is felgyorsult minden. „Főleg a teszt végén ült sokat az autóban, mert Lance sajnos nem tehette. Ez segített neki a csapatba való gyorsabb beilleszkedésben. De így van, egyértelműen nagy hatással van a csapatra” – mondta a szakember.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak