Musorujsag
Élő Eredmények

Marko állítja: nem dühében hagyta faképnél a Red Bullt Verstappen

Marko állítja: nem dühében hagyta faképnél a Red Bullt Verstappen

Oe24.at
Helmut Marko megerősítette, hogy Max Verstappen otthagyta a csapatot a szaúdi időmérő edzés után, de más okból, mint ami a pletykákban szerepelt. A másnapi leggyorsabb körös mizéria kapcsán odaszúrt kicsit Sergio Péreznek.

Amennyire tökéletesnek indult, annyira frusztráló hétvégéje lett Max Verstappennek a szaúd-arábiai. A három szabadedzést elsőként záró címvédő számára az időmérő edzés Q2-je hozta el a fordulatot, melyen meghibásodott a féltengelye. Csak a 15. rajtkockát szerezte meg, ahonnan másnap a második helyre ugyan vissza tudott kapaszkodni, ám csapattársát, Sergio Pérezt már nem sikerült utolérnie.

Verstappen érezhetően dühös volt a műszaki hiba és az elszalasztott lehetőség miatt, és mintha a Red Bullon belül is lett volna némi feszültség.

Híre ment például, hogy Verstappen a szombati időmérő után egyszerűen elviharzott a pályáról, és még a csapat mérnöki megbeszélésén sem vett részt. Helmut Marko tanácsadó igyekezett tiszta vizet önteni a pohárba ennek kapcsán. Az Oe24 című portálnak megerősítette Verstappen korai távozásának tényét, ám annak szerinte más oka volt.

„Max éppen túl volt egy erős influenzán. Látták, hogyan nézett ki, amikor kiszállt? Egyáltalán nem volt valami jól. A lehető leghamarabb ágyba akart kerülni”

– mondta Marko, aki a verseny után is arról beszélt, hogy kétszeres bajnokukat jobban megviselte a Bahrein és Szaúd-Arábia között elkapott betegsége, mint azt kifelé mutatta.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Verstappen Dzsiddába késve érkezett meg, csak csütörtök este landolt a gépe. A hivatalos indoklás szerint gyomorproblémái miatt nem tudott időben elindulni, ám a csütörtöki közleményében a holland azt írta, hogy már jól van.

Ám még ha a korai szombati távozása mögött a rossz állapota is állt, az már nehezen tagadható, hogy vasárnap magára haragította kicsit Sergio Pérezt azzal, hogy az utolsó körben megfutotta a verseny leggyorsabb körét, és elhappolta kollégája elől az azért járó bónuszpontot. Miközben Pérez arról beszélt, hogy a jelek szerint nem kaptak egyforma információkat Verstappennel, a csapatrádiózásból kiderült, hogy a címvédő egyszerűen önállósította magát: maga döntött arról, mikor vesz vissza a tempóból a hajrában, és a leggyorsabb körrel is mérnöke ellenjavaslata dacára próbálkozott.

„Nagyjából mindketten tartották magukat az utasításokhoz” – mondta a történtekről Marko. „Öt körrel a vége előtt azt mondtuk nekik, hogy szabad teljes gőzzel menniük”

„Pérez barátunk is egy remek taktikus. A végén megpróbálta megfutni a leggyorsabb kört, de az első szektorban hibázott, és elúszott”

– fedte fel az osztrák.

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull)

Kiemelte: „Két élversenyzőnk van, és muszáj látnunk, hogy el kell húznunk, még mielőtt hatása lesz a szélcsatornás büntetésünknek.”

Ezzel arra utalt, hogy a tavalyi költségplafonos szabálysértésükért kapott fejlesztési korlátozással arra számítanak, az év második felében olvadni fog az előnyük a többiekkel szemben, és Verstappenék ezért érzik olyan létfontosságúnak a maximumot kihozni az év eleji összes lehetőségükből.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak