Musorujsag
Élő Eredmények

Szezonelőzetes: beszélgetés Wéber Gáborral

Szezonelőzetes: beszélgetés Wéber Gáborral

Boxutca
A három tesztnapon tapasztaltakat felhasználva egy kis szezonfelvezető beszélgetésre hívtuk az M4 Sport Forma–1-es kommentátorát, Wéber Gábort.

Épphogy csak véget ért a szezon előtti tesztsorozat, máris kezdődik a 2023-as évad. Nem egyszerű feladat sem a csapatoknak, sem a pilótáknak, de még a tesztelések elemzésével foglalkozó szakembereknek sincs könnyű dolga. Kevesebb adat, kevesebb lehetőség a valós helyzet feltérképezésére.

Wéber Gábor is ezek közé az adatelemzős szakemberek közé tartozik, aki talán éppen ezekben a pillanatokban is a számok között kutat, hogy az összefüggések alapján még jobb rálátással bírjon a valós erőviszonyokra.

Éppen ezért is vártunk a még vállalható utolsó pillanatig, hogy leüljünk vele egy kis szezon előtti beszélgetésre. Volt mit kitárgyalni!

Új év, új esély! A Ferrarira ez határozottan igaz, hiszen egy teljesen más szemlélettel bíró új csapatfőnökkel (Frédéric Vasseur) kezdik az évet. Megérkezhetett a megváltó? Ha igen, az új lendület már a szezonkezdéskor érezhető lehet?

A Ferrarinál Vasseur érkezésének nem lesz kézzelfogható eredménye azonnal. Minden, amit az autón látunk, tervezési és bármilyen szempontból is, a Binotto által vezetett Ferrari keze munkája. Az, hogy a stratégiai részen egy embert lecseréltek, inkább csak egy jelzés arra, hogy nyitott a változtatás felé.

A Vasseur-féle szemlélet, az ő vezetésének nyomait legalább az év közepéig nem igazán fogjuk látni. Hogy egy új vezető keze munkája látszódjon egy csapaton, ahhoz hónapok kellenek.

Közel 2000 fős csapat irányításának átvétele nem egyszerű dolog. Olyan, mintha átvennéd egy hatalmas óceánjáró irányítását, és a pincétől a padlásig, a raktértől a kabinokig mindent ismerned kéne, beleértve a teljes személyzetet, olyan mélyégekben, hogy átlásd, ki minek a funkciójáért felel stb.

Frédéric Vasseurnek egyébként óriási tapasztalata van, de most egy ideig még ő is egy kicsit sodródik inkább az árral, és annak gyümölcseiből táplálkozik, amit még Binottóék hoztak össze. Az év közepétől viszont már jobban lehetnek látható nyomai az új vezetésnek.

Ha már a Ferrarival kezdtük, a tesztek alapján gyakorlatilag előfordulhat, hogy a bajnoki kihívót is ez a csapat adja, mondjuk Charles Leclerc személyében. Nagyon nagy csatát vívtak ifjúkorukban is Max Verstappennel, és idén elképzelhető, hogy nem csak féltávig bírja szuflával a Ferrari. Ha a két gyerekkori riválist kellene összehasonlítanod, miben látod egyikük, illetve másikuk gyenge pontját, avagy erősségét egymáshoz viszonyítva?

Amit elsőre ki lehet emelni kettejük közötti különbségként, hogy Leclerc-nek nincs annyi tapasztalata például az élen való csatározásban, amit viszont Verstappen már megszokott. A holland már túl van sok ilyen éles csatán, míg a monacói még csak most szokja a kiélezett helyzetet.

Éppen erre vezethetők vissza a tavalyi Paul Ricard-i, vagy az imolai hibák. Leclerc egyébként nem sokat hibázik, de a folyamatos nyomás alatti vezetés tapasztalatának hiánya miatt még előfordultak ilyen bakik. Később sokkal jobban fogja kezelni ezeket a helyzeteket.

Leclerc nagy erőssége egyébként az egykörös tempója és az alapgyorsasága. Ami persze megvan Verstappenben is! De ha kettejük közt különbséget kell tenni, akkor azt mondanám, hogy Verstappen erősebb versenykörülmények között, iszonyú versenysebességre képes, és emellé nagyon jó gumikezelés párosul. Egykörös tempóban viszont Leclerc erősebb egy picivel.

Ez nem azt jelenti, hogy Verstappen rossz időmérős pilóta, és azt sem, hogy Leclerc rossz versenypilóta, csak hogy ha arányokat kell nézni, vagy igazi saját erősségeket, akkor ezt tudnám kiemelni.

Ezzel a kettejük közti különbséget nagyjából ki is veséztük. Kvalitásbeli eltérés kettejük között nem igazán van. Mindketten bajnok típusok. Mindketten belemennének a legkeményebb szituációba is a bajnoki címért.

A forrófejűségük persze néha visszaüt, de ezt azért már elég jól tudják kontrollálni. Verstappen is rendkívül sokat változott jó irányba. Leclerc-nél is látszik, hogy bár még mindig nagyon agresszív, de már nagyon kontrolláltan csinálja ezeket a dolgokat. Hibák persze előfordulnak, de ilyen az autóversenyzés. A sakkban is elnéznek olykor lépéseket, pedig ott nem 300-as tempónál kell a másodperc tört része alatt döntéseket hozni.

Hibák mindig is voltak, mindig is lesznek – a címről az dönt, ki hibázik kevesebbet.

Ha a hibákat nézzük, Fernando Alonso meglehetősen nagy hibaszázalékkal választott csapatot a karrierje során. Sokan azt is gondolják, hogy őt leszerződtetni is egyfajta hiba, mert ha nem úgy mennek a dolgok, rögtön érkezik az éles kritika a kétszeres világbajnoktól. Mi a véleményed az Aston Martin-Fernando Alonso házasságról? A spanyol áldás vagy átok lehet az új csapatának?

Egy Alonso-kaliberű versenyző minden csapatnak áldás. Egészen addig, míg nem fordulnak rosszra a dolgok. Onnantól kezdve átok, de ez minden jó versenyző esetében így van.

Képzeljük el, hogy ha a Mercedes ezt az évet is mellé nyúlva, nem versenyképesen tölti el, akkor Hamilton hogy érzi majd magát, és mennyire fogja még védeni a csapatát…

Ha egy csapat, egy autó nem úgy működik, ahogyan az előzetesen elvárható lett volna, egy idő után minden jó pilótából kibújik a győzni akarásból fakadó frusztráció.

De egyelőre Alonso esetében még nem érdemes arról beszélni, hogy átfordul-e az átok kategóriába a kapcsolata a csapattal, mert az Aston Martin egyelőre egészen jónak tűnik, kifejezetten nagyot fejlődött. Jelenleg úgy tűnik, hogy a középmezőny legjobb autója is lehet akár, és ez Alonso számára nagyon jó helyzet.

Ő még mindig nagyon magas szinten versenyez, és ez egy óriási lehetőség így az Aston Martinnak, de valójában Alonsónak is. Nemcsak masszív pontszerzések, de akár adott esetben dobogós helyezés is kinézhet számára. A győzelem már egy másik kérdés, az már csak nagyon extrém körülmények eredménye lehet, de ha belegondolunk, hogy tavaly az Alpine-nal kétszer is az első sorban volt a rajtnál, és ehhez jönne egy versenytempóban is erősebb autó, akkor a kétszeres világbajnok néha borsot törhet majd a nagy csapatok orra alá is.

De alapvetően az Aston Martinnak a középmezőny elejéért kell megharcolnia, és nem a nagy csapatokkal kell küzdenie. Legalábbis első lépésben semmiképp.

Az elemzéseidben sokszor említed a Mercedest és az Aston Martint egy lapon. Ilyen formában elképzelhető, hogy ha lesz is egy bizonyos különbség a két autó között, előfordulhat, hogy amolyan nosztalgikus hangvétellel látunk néhány valós Alonso-Hamilton csatát?  

Biztos vagyok benne, hogy igen. A Mercedes és az Aston Martin teljesítménye nagyon közelinek tűnik most az év elején. Aztán majd meglátjuk, hogy a fejlesztések terén hogyan alakulnak az erőviszonyok. A nagy átlag azt mondatja velem, hogy a Mercedes azért le fog lépni az Astontól, de ennek ellenére szinte biztos, hogy sokszor kerülhetnek egymás mellé éles csatában.

Alonso az utóbbi, nagyjából 10 évben nem igazán tudott vérmes csatában részt venni Hamiltonnal szemben, most viszont úgy tűnik, hogy erre meglesz a lehetősége.

Meglátjuk, de remélem, hogy ez hoz egy újabb csavart, egy újabb színt a történetbe, amit tavaly a Verstappen-Leclerc párharc elég komolyan meghatározott. De ha a régi nagy riválisok is képbe kerülnének egy közös csatával, az csak pluszt jelentene minden szurkolónak.

Van egy csapat, amelynek a múltja és a pilótapáros tehetsége alapján az élmezőnyben kellene lennie, de egy jó ideje inkább arról híresültek el, hogy simán elfogyasztanak akár bajnokokat is (Fernando Alonso, Jenson Button), nemhogy feltörekvő tehetségeket. Lehetséges, hogy Lando Norris és Oscar Piastri is erre a sorsra jut? Mit vársz a McLarentől idén?

Ez az autó olyan, mint a tavalyi. Viselkedése kiszámíthatatlan, de tempóra nem annyira gyenge, mint ahogy kinéz. Legalábbis szerintem, a számok alapján. De nehéz vezetni, nehéz kitalálni, hogy mikor mit akar csinálni. Könnyű elfékezni, könnyű megforogni vele, ugyanakkor egy-egy körre be lehet találni vele.

Nehéz év jöhet Lando Norris számára, mert úgy tűnik, hogy az ő plusz teljesítményére van szükség ahhoz, hogy ez az autó a középmezőnyben csatázzon. Piastritól egyelőre nem várok túl sokat, neki nagy falat lehet egy ilyen autóval hozni az eredményt. Engem nagyon meglepne, ha Lando Norris teljesítménye körül lenne ezzel az autóval.

Picit olyan helyzet állhat elő, mint a McLaren-Honda idején, az Alonso-Vandoorne páros kapcsán. Stoffel Vandoorne óriási tehetségként érkezett, aztán teljesen tönkretette az a pocsék motor és pocsék autó.

Most annyival másabb a helyzet, hogy csak az autó tűnik pocséknak, vagy legalábbis problémásnak, amivel már Norris megbékél előbb-utóbb, de Piastrinak ez nagyon nehéz feladat lehet. Simán benne van a pakliban, hogy Norris – mivel jobban is ismeri ezt az autót a nehézségeivel együtt, és egyébként meg a mezőny egyik legjobb kvalitásokkal megáldott versenyzője – ezzel oda tud érni a középmezőnybe, de Piastri egyszerűen nem fog tudni boldogulni vele az elején. Q1-es kiesésekkel kulloghat a mezőny után. Ez elég nagy veszély a McLarennél, és akkor ez még az optimista forgatókönyv, mert az is előfordulhat, hogy Norris sem megy semmire, hiába van meg hozzá a tapasztalata és a tehetsége.

A McLaren azt kommunikálta, hogy sok fejlesztés jön majd, és tudják, hogy mit kell bepótolniuk. És láttunk már év közbeni komolyabb előretöréseket másutt is, például tavaly az Aston Martin esetében.

Utolsó szalmaszálként a McLaren-szurkolóknak elmondhatjuk, hogy ha valóban tudják, hogy mi a gond, és tudják a megoldást is, akkor nyár közepétől-végétől mégiscsak lehet egy egyfajta feltámadás. De hogy az év eleje nem indul jól, az szinte biztos.

Akkor az egyik újoncról már szó esett, de van még kettő. Kitől vársz kiugró teljesítményt, kire vagy a legkíváncsibb?

Mindenkire kíváncsi vagyok! Sargeanttől a csapat egyébként sokat vár. Azt mondják, nem lesz nagyon lemaradva Albontól, merthogy szerintük sok van benne, de mégiscsak a mezőny leglassabb autójában ülnek.

Nyck de Vriesnek van talán a legnehezebb dolga az újoncok közül. 28 éves, már nem az az igazi fiatal újonc a Forma–1-ben. Forma–E- és Forma–2-es bajnok. Tavaly rögtön pontokat szerzett a bemutatkozásakor a Williamsben. Tőle sokat várnak, és nála ez most egy nagy teher is lesz, mert rengeteg tapasztalattal jön, de nem Forma–1-es tapasztalattal. A csapata, az Alpha Tauri tavaly nagyon leszerepelt, csak a 9. helyet szerezték meg a konstruktőriben, de azért ebben az autóban ugyanaz a motor van, ami tavaly világbajnok lett. Idén sokkal jobbnak tűnnek, a középmezőny sűrűjében lehetnek, és ha hozzá tudja tenni azt a pluszt, amiért szerződtették, akkor ő lehet a mérleg nyelve. Simán benne van, hogy masszív Q3-as szereplő lesz, ha meg tudja lovagolni a lehetőséget. De nincs egyszerű dolga, hiszen Cunodának már van két év tapasztalata, és nagyon gyors egykörös pilóta. Sikerült már lehiggadnia kicsit, szóval csapaton belül sem lesz könnyű dolga a hollandnak, de igazából egyik újoncnak sincs könnyű dolga csapattárs szempontjából. De Vriesnek annyival nagyobb nyomás van a vállán, hogy az autója jobb, és azzal néhány verseny után már elvárt lesz a jobb helyezések stabil szállítása.

Ahogyan a Mercedestől is elvárható lenne a jó helyezések stabil szállítása, de első ránézésre a tavalyi fiaskó után idén sem tűnnek olyan magabiztosnak. Toto Wolff viszont azt mondja, van ott még tartalék, de mit mutatnak a számaid? A weboldaladon folyamatosan elemzed a teszteket, mit tudtál kiolvasni belőlük, milyen biztató szavakkal eresztenéd a Mercedes-szurkolókat az idei évnek?

Azt mondanám nekik, hogy bízzanak abban, amit a csapat mond, hogy ez a koncepció ütőképes lehet, és hogy ha fel tudják szabadítani a béklyói alól, akkor talán még több is lehet benne, mint akár a Red Bull vagy a Ferrari koncepciójában.

De egyelőre nem ez tűnik reálisnak. A teszten sok hibájuk is volt, nem volt jó a kigyorsítási tapadásuk, de csak nagy leszorítóerős szárnyat használtak, a kisebb szárny csak a hétvégére érkezik meg. Tehát még pár dolgot nem láttunk. De nehezen melegítették a gumijaikat bizonyos körülmények között.

Alapvetően nagyon kiszámíthatatlanul viselkedett a Mercedes, mint tavaly. Ahogy a McLarennél, a Mercedesnél is megmaradtak ugyanazok a típusjegyek, amiket nem sikerült megváltoztatni vagy levetkőzni.

Viszont amikor meg odacsaptak a lovak közé, akkor mégiscsak volt tempó az autóban, még ha nem is akkora, mint a Red Bullban, de azért ez az autó könnyedén ott kell, hogy legyen az élmezőnyben. A kérdés, hogy mennyire az élmezőnyben. Ez az autó nálam egy jó fél másodpercre van a Red Bull teljesítményétől egy körön, ami nyilván versenykörülmények között közelebb lesz, hiszen megmaradt a tavalyi jó gumikopási képességük. Hosszabb etapokat tudnak menni, magasabb átlagsebesség mellett, mint a többiek. Ez azért feléjük billentheti a mérleg nyelvét.

De ezt egyelőre nem látni, majd csak néhány verseny után. Alapesetben itt még nincs elég tempó a Mercedesben, de a csapat továbbra is bízik benne. Viszont azt is láthattuk, hogy nem teljesen elégedettek.

Nem mehetünk el amellett, hogy egy hétszeres világbajnok van a mezőnyben, és már csak egy bajnoki cím választja el attól, hogy a világ tetejére ülhessen. Ez motiválhatja Hamiltont, hogy még ma is itt van? Mert a nagy bajnokok szinte már csak veszíthetnek azzal, ha túl sokáig maradnak, és esetleg már nem megy olyan jól a szekér, mint korábban.

Hamilton teljesítménye megkérdőjelezhetetlen, hiszen tavaly is láttuk, hogy megvan még a régi tempó, megvannak a jellegzetes vonások. Év elején még olyan volt, mint egy bokszoló, akiben benne maradt egy pofon. Fel kellett dolgoznia, hogy az autója nem olyan, mint az előző években megszokta, de amikor túltette magát a dolgokon, és az autóját is sikerült olykor működésre bírni, akkor sokszor jöttek a Hamilton-féle teljesítmények.

Ezek nem látszottak olyan komolynak, mert nem a mezőny előtt csinálta, hanem legtöbbször csak a középmezőny előtt, az élmezőny végén, de nagyon komoly futamokat teljesített. Elég csak a hungaroringi versenyére gondolni, ahol nem nyert, de nagyon nagy tempóval jött fel. Vagy ott van az austini futam. Vagy a brazil…

Hamilton a körülmények áldozatává vált, és nyilván, amikor annyira megszokod a sikert, sokkal nagyobb lelki teher a visszaeséssel való szembesülés. Nem olyan, mint mondjuk Russell esetében, aki örült, hogy beülhetett a Mercedesbe. És nyilván nem erre számított, de sokkal inkább meg tudta találni a belső motivációját ebben a helyzetben is, mint Hamilton, aki a hosszú évek során megszokta, hogy minden róluk szól.

Most nem ez a helyzet, és érdekes lesz látni, hogy ebből közösen ki tudnak-e lábalni a Mercedesszel, vagy a Mercedes-Hamilton történet vége most kezdődött el.

Most úgy tűnik, hogy a fiatalok, a farkaskölykök nagyon jó helyzetben vannak a nagy bajnokkal szemben. De mi van akkor, ha a nagy bajnok erőre kap (bajnoki autót adnak alá), felzabálhatja őket Hamilton, ahogyan tette azt sok éven keresztül az ellenfeleivel?

Nem tudják egymást megenni, mert mindannyian akkora formátumú versenyzők, hogy maximum óriás csatározások lehetnek. Itt már senki nem tudja bucira verni a másikat, hacsak nincs nagy technikai előnye, mint tavaly Verstappennek. Ott volt az autóelőny az év második felében, és azt a holland bajnok tökéletesen ki is használta. Ahogyan korábban Hamilton használta ki a saját autóelőnyeit. Amikor egyforma körülmények vannak, akkor nagyon kiélezett csatározás lehet köztük. Legyen az Leclerc, Hamilton, Verstappen, Norris, Sainz vagy Russell. Ha teljesen egyforma autókat kapnának, akkor nagyon komoly csatározást látnánk.

Ebben bízunk minden évben, még ha kicsi is rá az esély, de hátha valamelyik évben összejön. A 41 éves Alonso teljesítményét nézve a 38 éves Hamiltonban simán benne lehet 2-3 év csúcsteljesítmény, ha motivált tud maradni.

Hogy mi fogja motiválni, az még kérdés, mert egy ideig sokan a Verstappen elleni visszavágásra tippeltek, de ahogy mondtad, itt vannak a farkaskölykök, akik már nem is annyira kölykök. Többszereplős lett a kihívás számára, hiszen ott van Leclerc, Russell, Sainz, ha jó autója lesz, Lando Norris is, és még ki tudja, hogy kik jöhetnek a képbe, pláne, hogy most akár Alonso is odaérhet.

Már nem elég egy irányba figyelnie. Nagyon nagy daráló lett, és messze nem arról szól, mint az elmúlt 10 évben, hogy nem volt ellenfél, a csapattársait meg nagy arányban le tudta győzni, akkor is, ha egyszer Nico Rosberg bajnok tudott lenni mellette. Alapvetően Hamilton uralkodott, most viszont már nagyon más a helyzet.

Nyilván az a célja, hogy a 8. bajnoki címet bezsebelje, de ezért nagyon keményen meg kell dolgoznia még akkor is, ha a Mercedes versenyképes lesz.

Említetted az autóelőnyt – erről az elemzéseid és mások meglátásai kapcsán a Red Bull jut eszembe. Miben látod az RB19 erejét?

Abban, hogy teljesen egyben van az autó. Egyszerűen úgy tűnik, hogy nincs Achilles-sarka, és ami leginkább erőssége, ami egy vadonatúj autónál a leginkább elmondja, hogy mennyire jó konstrukció: amikor kitolják és rögtön gyors az autó. Rögtön jól vezethető, rögtön jól reagál a beállításokra. Bármelyik irányba mennek el a beállítási tartományban, igazából lényegtelen, mert mindig van tempója és könnyedén ki tudják belőle hozni a maximumot.

Ez nagyon ritkán fordul elő, nagyon kevés ilyen évkezdés van. A Mercedesnek volt több ilyen az elmúlt években, a Red Bullnak is voltak ilyen évei és a Ferrarinak is a Schumacher-korszakban. Nem mindig, de néha előfordult, hogy kitolták az első tesztnapra, és rögtön tudták, hogy ez egy nagyon eltalált konstrukció.

Ezt érezni ennél a Red Bullnál. Tehát az RB19 pont ezeket a jegyeket mutatja így az első három tesztnap tapasztalata alapján, anélkül, hogy különösebben ki kellene valamit emelni.

Igazából nem tudsz olyat mondani, amire azt lehet mondani, hogy talán ez lehet egy gyengéje az autónak. Egy nagyon jó autónak ez az ismérve, hogy bármelyik mutatóját nézed, mindegyik jónak tűnik. Rövid etap, hosszú etap, szél, délelőtt, délután, napsütés, naplemente, A-pilóta, B-pilóta… Beleülnek, és gyors.

Az RB19-es egy ilyen tökéletes konstrukciónak néz ki, de hogy ez milyen tempót jelent majd mondjuk a Ferrarival szemben, azt így most nehéz belőni.

De az tény, hogy ha csak azt nézzük, hogy mennyire könnyedén működött, akkor ez mindig a legjobb jel. Mondhatjuk azt, hogy a Ferrari tartalékolt, és nem mutatta meg, mire képes valójában, de egy jó versenyautót nem tudsz lassan vezetni. Egy igazán gyors konstrukciónak az az ismérve, hogy kimennek, és kapásból gyors. Nincs mit eltitkolniuk, mert ha kimennek és 90%-on hajtanak, akkor is gyorsan mennek vele. Na, ez az, ami csak a Red Bullnál látszik. És ez az, ami a többieknek rémisztő lehet: hogy nem volt olyan körülmény, ahol ne a Red Bull lett volna a legjobb.

Most, hogy itt vagyunk a 2023-as évadkezdés küszöbén, milyen kérdőjelek fogalmazódtak meg benned, milyen kérdésekre vársz választ az idény során?

Egyre már kaptam is választ, méghozzá azt, hogy sokat gyorsult a mezőny. Hiába volt padlólemez-változtatás, meg visszavágás, hogy lassítsák őket, a mérnökök megoldották a feladataikat.

Másfél-két másodpercet gyorsult a mezőny a teszteken. Valószínűleg az első futamon azért ennél kisebb lesz a gyorsulás, de alapvetően nagy teljesítményugrás látható. Erre a kérdése máris jött a válasz.

A megbízhatóság sokat javult, ami szintén várható volt a tavalyi, kissé neccesebb kezdés után.

Amire viszont az év során keresném a választ, hogy ebben a három eltérő konstrukcióban, amit a Red Bull, a Ferrari és a Mercedes futtat, melyik lesz végül a jó irány.

A Red Bullét másolja a legtöbb csapat, ami nem meglepő, hiszen az volt a világbajnoki konstrukció, és ha megnézzük az idei autókat, a legtöbben ebbe az irányba mentek el.

Nagy kérdőjel persze a Mercedes konstrukciójánál van. Meddig tartanak ki mellette, működőképessé lehet-e tenni. Vagy azt látjuk, amit a korábbi években, hogy egy idő után mindenki egy irányba indul el, mert rájön minden technikai igazgató, az összes csapat, hogy valószínűleg az a leghatékonyabb formája a leggyorsabb autó készítésének.

Rövid távon megvan a válasz: a három különböző konstrukció továbbra is ott van, de az év közbeni fejlesztésekkel valószínűleg még inkább elkezdenek közeledni egymás irányába.

Alapvetően, amit én várnék egy évtől, hogy a végéig menjen a versenyfutás. Ha már csak egy Ferrari/Red Bull – Leclerc-Verstappen párharc folyna egész éven keresztül, az elképesztő izgalmakat tartogatna. Ha a Ferrari benne van egy világbajnoki címért való küzdelemben, az mindig extra, hiszen a legtöbb szurkolójuk is nekik van.

Ha a kérdőjeleket nézzük, én egy ilyen évadban bízom, mert akkor hiába tűnik soknak a 23 futam, a végén tűkön ülve várjuk, hogy elkezdődjön a következő szezon.

Az idei a hétvégén kezdődik – íme az M4 Sport közvetítési időpontjai:

További tartalmak