Musorujsag
Élő Eredmények

A keze és a lábujja is eltört, menni sem tudott – eddig titkolt sérüléseiről vallott Stroll

A keze és a lábujja is eltört, menni sem tudott – eddig titkolt sérüléseiről vallott Stroll

Sky Sports, The Race
Mindkét keze és a jobb lába is sérült, több törése volt, mégis rajthoz állt az időmérő edzésen, mi több a legjobb tízbe kvalifikálta magát. Lance Stroll már annak örül, hogy a kálváriája után Bahreinben lehet.

Nem volt véletlen, hogy némi segítségre szorult Lance Stroll a pénteki hosszú etapok után az autóból való kiszállásnál. A kanadai elismerte, a csuklóján kívül további sérüléseket is szenvedett a spanyolországi kerékpárbalesete során. Miközben az elmúlt napokban csak a megműtött csuklójáról beszélt, a paddockban sokaknak feltűnt, hogy sántítva jár, vagyis a lábával is gond lehet. A bahreini időmérő edzést követően, melyen a 8. rajtkockát szerezte meg az Aston Martinnal, bevallotta, valóban vannak más problémái is.

„Ha valaki egy százalék esélyt ajánlott volna nekem, hogy itt lehessek, elfogadtam volna” – mondta Stroll, miután kijelentette, rendkívül boldog, hogy eljutott idáig.

„Tizenkét nappal ezelőtt volt a műtétem, és pontosan két hét telt el a balesetem óta. Nem tudtam mozgatni a két kezemet, nem tudtam járni. Eltört a lábujjam is. A nagy lábujjam a jobb lábamon. Szóval igen, ennek fényében nagyon messzinek tűnt a fény az alagút végén.”

Lance Stroll (Fotó: Aston Martin)

„Tizenkét napja megműtöttek, tíz napja jöttem ki a kórházból. Igazán hálás vagyok és örülök, hogy egyáltalán itt lehetek” – mondta a Sky Sportsnak Stroll.

A sérüléseit is végigmutatta.

„Csuklóműtét itt (jobb keze), törött csontok itt (bal keze), törött lábujjak… De a kerékpár rendben volt”

– nevetett. „Valójában a mai nap az első, amikor úgy érzem, a lábujjam elég jó ahhoz, hogy járjak rajta. De az autóban nem zavar. Kivéve, amikor rámegyek pár bukkanóra. De rendben van” – tette hozzá, elismerve, nehezebb helyzetben lenne, ha a fékpedált nyomó bal lába sérült volna.

 

Kezdi elkapni a ritmust

Pénteken többféle felvétel keringett arról, milyen módon és mértékben hátráltathatják őt a sérülések. A fedélzeti kamerás felvételeken látszott, hogy a hosszú etapokon volt, hogy mindkét kezével elengedte a rázkódó kormányt, hogy kímélje őket. Egyes kanyarokban a bal kezével kétszer fogott rá a kormányra, alulról is megtámasztotta, hogy ellensúlyozza a jobb kéz korlátozottságát. Ezt követően pedig jött, hogy a szerelői segítették ki az autóból a garázsban.

Szombaton ugyanakkor már jobbnak tűnt a helyzete. A kormányt normálisan fogta. Stroll a Sky-nak elmondta, minden nap dolgoznak a fizikoterápiával, jegeli a csuklóját, és „tízszázalékos” javulásokat érnek el, ezért nem számít gondra a versenyen.

Később az írott sajtónak kifejtette: „Minden körrel egyre jobban érzem magam. Kezdek egyre jobban és jobban bízni a testemben és a kezeim képességében. És az autóban is. Mármint kihagytam a háromnapos tesztet, nem kaphattam el a ritmust, és nem érezhettem rá az eltérő beállításokra. Szóval csak kell az idő az autóban. Végső soron kezdtem úgy érezni, hogy igazán jó ritmusba kerülök” – mesélte.

Lance Stroll (Fotó: Aston Martin)

Csapattársától, Fernando Alonsótól fél másodpercet kapott a Q3-ban, és három helyezéssel maradt el tőle. A kérdésre, mennyi van még benne, nem tudott pontos választ adni.

„Nehéz megmondani és számszerűsíteni. Van, hogy három napig vezeted az autót, és még úgy is borzalmasan sikerül az időmérőd, mert nem jössz rá, és nincs meg a tapadás. Én úgy éreztem, az időmérő végén már egészen jó helyzetbe kerültem, és örültem, hogy nyomhattam. Az autót igazán jónak érzem. De a Forma–1-ben mindig segít a több kör.”

A versenyképes Aston Martin mindenesetre hatékony fájdalomcsillapítónak bizonyult. És talán a gyógyulását is gyorsíthatja. Az AMR23-assal – mint azt Alonso teljesítménye mutatja – szép eredményekre pályázhatnak idén. „Meglátjuk, hogy alakul. Nagyszerű volt a hosszú etapos tempónk. Vagy legalábbis annak tűnt a tesztek alapján. Hosszú verseny lesz a holnapi, és nagyon várom” – mondta Stroll, aki abban bízik, hogy vasárnap kihívói lehetnek a Mercedesnek.

 

Borítókép: Lance Stroll (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak