Musorujsag
Élő Eredmények

Boschung megszerezte hosszú F2-es pályafutása első győzelmét

Boschung megszerezte hosszú F2-es pályafutása első győzelmét

Boxutca
Az első rajthelyről induló Ralph Boschung nyerte a Forma–2-esek idei első versenyét, miután végig magabiztosan vezetett Bahreinben. A pályafutása első F2-es sikerét ünneplő svájci mellé két F3-as bajnok, Dennis Hauger és Victor Martins állhatott fel a dobogóra.

A fordított rajtrácsos szabály értelmében a mezőny legrutinosabb versenyzője, Ralph Boschung vághatott neki az első helyről a bahreini sprintnek, mellőle egy újonc, Roman Stanek startolt. A második rajtsorból a szintén most debütáló Arthur Leclerc és a Red Bull-junior Ayumu Iwasa rajtolt.

Az időmérőt domináló, és a szezon fő favoritjának tartott Sauber akadémista, Théo Pourchaire a tizedik rajtkockából várta a piros lámpák kialvását.

Boschung magabiztosan kezdte a futamot, a második helyre pedig Iwasa ugrott. A rajt és az első körök nagy vesztese Stanek volt, aki hat pozíciót is veszített. Vele ellentétesen mozogtak a mezőnyben az ART pilótái: Victor Martins a kilencedikről a harmadik helyre lépett fel, Pourchaire pedig a tizedikről az ötödikre – három kör alatt.

Két körrel később Pourchaire Leclerc-t is maga mögé utasította (ő aztán 10 másodperces stop and go büntetést kapott, amiért csapata megszegte a rajtprocedúrát azzal, hogy egy szerelő későn hagyta el a pályát), és lőtávolba került az első hármashoz képest.

Csapattársa, Martins előre menekült: a tizenharmadik körben átvette a második helyet Iwasától, akit három körrel korábban is legyűrt már egyszer, akkor viszont a japán visszaszerezte pozícióját.

Martins ezzel az élen álló Boschung nyomába eredhetett, aki eddigre négy másodperces előnyt épített ki üldözőivel szemben. A tavalyi F3-as bajnok manővere után Pourchaire is megpróbálta maga mögé utasítani Iwasát, a japán azonban védte az utolsó dobogós helyezést. Sőt, a manőver után Pourchaire még veszített is egy helyezést Dennis Haugerrel szemben.

Ők hárman a következő körökben is elszórakoztatták a közönséget: Iwasa hibáját (elfékezte magát az utolsó körben) kihasználva Hauger a tizenötödik körben megszerezte a harmadik helyet, Pourchaire pedig a negyediket, Iwasa viszont gyorsan – ismét – visszaelőzte a franciát.

A gumikezeléssel korábban többször küszködő Bouschung ezúttal tökéletesen menedzselte a verseny második részét is: az utolsó körökben folyamatosan növelte előnyét és magabiztosan haladt hosszú F2-es pályafutása első győzelme felé.

Vele ellentétben az ART versenyzői tempót veszítettek a verseny végére. Olyannyira, hogy Martins nem tudta visszaverni Hauger támadását, aki tehát visszaszerezte a második helyet. Végül Pourchaire-nek is védekeznie kellett, őt Jehan Daruvala támadta, az indiai viszont nem tudott előzni. Pourchaire megőrizte tehát az ötödik helyét.

Az élen eközben már minden változatlan maradt, a mezőnyt 2017 óta erősítő Boschung tehát megszerezte első F2-es futamgyőzelmét. Másodikként Hauger ért célba, Martins pedig egy harmadik helyezéssel kezdte pályafutását. Pontot Iwasa, Pourchaire, Daruvala, Kush Maini és Enzo Fittipaldi szerzett még.

A bahreini események a szombati nap csúcsprogramjával, az F1-es időmérővel folytatódnak, ami 16 órakor startol majd. Az M4 Sport természetesen élőben közvetíti majd a kvalifikációt; annak felvezető műsora 15:30-kor indul. 

Borítókép: Ralph Boschung (Fotó: XPB)

További tartalmak