Musorujsag
Élő Eredmények

Meglepetés papírforma: Verstappent a teszt után „sokkolta” a megváltozott Red Bull

Meglepetés papírforma: Verstappent a teszt után „sokkolta” a megváltozott Red Bull

F1
Mindenki őket tartotta a favoritnak előzetesen, Max Verstappen mégis meglepetésként élte meg a bahreini pole-szerzésüket. Ehhez kellett, hogy végigküszködje a hétvégét.

Az eredmény az lett, amit a tesztek alapján sokan vártak, ám kerülőúton jutottak el ide. Max Verstappen és Sergio Pérez kibérelte a Red Bullnak az első rajtsort a vasárnapi Bahreini Nagydíjra, ám fölényes dominanciáról nem lehet beszélni. A címvédő csapattársát 0,138 másodperccel előzte meg, Charles Leclerc-t pedig 0,292-del, de úgy, hogy a monacói önként lemondott a második gyorsköréről, hogy megspóroljon magának egy szett friss lágy gumit.

Verstappen a leintés után kijelentette, a pénteki küszködésük után „szinte meglepetés” számára az elsőség. A kvalifikációt követő sajtótájékoztatón elmagyarázta, az előzmények miatt. „Különösen örülök, mert az időmérőig az egész hétvégén nem nagyon találtam az egyensúlyt, ami a teszten még megvolt. Nehezen tudtuk összerakni az autót. A Q1-ben aztán már minden jobbnak tűnt egy kicsivel, de még mindig nem volt tökéletes. Örülök, hogy a Q3-ban sikerült összerakni a köröket. Még mindig nem tökéletes, de az irány már jobb.”

„A következő versenyig ki fogjuk elemezni, hogy miért volt nálam annyival másabb a versenyhétvége, mint a teszt a vezetés szempontjából. De így is két autóval állunk itt, és a tavalyi év után ez nagyon erős kezdés tőlünk, aminek nagyon örülök” – mondta a kétszeres világbajnok.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Megkérdezték, mennyit változtattak az autón. „Sokat” – mosolygott. „Jobbról balra mentem, aztán vissza középre, és találtunk egyfajta kompromisszumot. Nem szokatlan ilyen nagy változtatásokat végrehajtani, de szerencsére az időmérőn volt a legjobb az egyensúly eddig a hétvégén.”

A konkrét problémákról természetesen nem árult el részleteket a két Red Bull-versenyző, de Verstappen elmondta, mi volt számára annyira meglepő a hétvége alakulásában.

„A teszt után nagyon elégedett voltam, és ezek után az első szabadedzés sokkolt. Egyszerűen nem tudtam helyre rakni az egyensúlyt a szabadedzéseken. Az időmérős eredmény ezek után nagyon jó volt.”

„Az időmérőn és a versenyen eleve teljesen másképp viselkedik az autó, de ettől még gyors akarsz lenni egy körön is, és én nagyon küszködtem. Ki fogunk elemezni mindent. Még ha ugyanolyan elemekről is van szó, de újak – mindent le fogunk ellenőrizni a következő hétvége előtt” – utalt arra, hogy felmerült, talán mégsem teljesen ugyanolyan az autó, mint a teszteken volt.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Gondok ide vagy oda, Verstappen megszerezte a pole-t, attól pedig kevésbé tart, hogy a versenyen visszatérne az egy körön tapasztalt korábbi gondok. A Red Bull pénteken a legmeggyőzőbb hosszú etapokat teljesítette. „Normál esetben jobbnak kell lennie, mint az egykörös tempónk. Reméljük, ezt vasárnap újra bizonyítani tudjuk.”

Megkérdezték, kit vár a fő ellenfelüknek. „Mind nagyon közel vannak hozzánk. Természetesen jó volt a versenytempónk, de még így is bizonyítanunk kell holnap. Emellett sok minden történhet egy versenyen, olyasmik is, amiket nem te irányítasz. Csak magunkkal foglalkozhatunk, mindent megteszünk, és remélhetőleg nem történnek őrült dolgok” – tekintett előre Verstappen.

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak