Musorujsag
Élő Eredmények

Red Bull 1-2 az első időmérőn! Verstappené a pole Bahreinben

Red Bull 1-2 az első időmérőn! Verstappené a pole Bahreinben

Boxutca
A címvédő alakulat ott folytatta, ahol tavaly abbahagyta! A Red Bull kibérelte az első rajtsort Bahreinben: a leggyorsabb kört Max Verstappen futotta, Sergio Péreznek pedig be kellett érnie a második helyezéssel. A harmadik pozíciót Charles Leclerc szerezte meg.

Három bahreini tesztnap és három szabadedzés után eljött az igazság pillanata – a 2023-as szezon első időmérője, ahol minden csapatnak fel kellett fednie a lapjait, azoknak is, akik eddig „rejtőzködtek”.

Ami az előzményeket illeti, a három szabadedzésből kettőt az eddigi meglepetésember, Fernando Alonso nyert, egyet pedig Sergio Pérez a Red Bull-lal.

Alonso esélyeivel kapcsolatban tegnap óta folyamatosak voltak a találgatások: a szurkolók és a szakértők sem értettek egyet abban, vajon versenyben lesz-e a spanyol a pole pozícióért, amit legutóbb 11 éve szerzett meg. Charles Leclerc szerint szombatra az Aston Martin visszaeshet, míg a Red Bull úgy számolt, versenyben lesznek.

A kérdésekre választ adni hivatott időmérő egy gyors piros zászlóval indult, miután Leclerc autójáról leszakadt egy elem, ami az ideális íven maradt. Míg ezt eltávolították, az óra megállt, és fokozódott a várakozás.

Miután zöldre váltott a lámpa, újabb halasztás a Q1-ben szerencsére már nem történt. Az etapban Carlos Sainz futotta meg a leggyorsabb kört a Ferrarival, másodikként pedig George Russell zárt a Mercedesszel. Leclerc harmadik volt, Alonso negyedik, a sérült kézzel versenyző Lance Stroll pedig – aki mindössze egy mért kört futott, a szakasz végén – ötödik a másik Aston Martinnal.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)

Nico Hülkenberg hatodikként zárta az etapot, miután az utolsó pillanatban nagyot javított a Haasszal. Csapattársa, Kevin Magnussen nem tudta megismételni a német bravúrját: ő a tizennyolcadik legjobb idővel kiesett.

Verstappen az első szakaszban hetedik volt, Pérez pedig tizedik. A „nagyok” közül Lewis Hamilton is a továbbjutásra játszott elsősorban: ő tizenharmadikként zárt.

Magnussen mellett Logan Sargeant (a Williams újonca ezredre azonos időt autózott Lando Norrisszal, ám mivel ő érte el később, ő esett ki tizenhatodikként), Pierre Gasly, valamint két másik debütáló, Oscar Piastri és Nyck de Vries végzett még kieső helyen.

A második etap is a Ferrari elsőségével zárult: Leclerc volt a leggyorsabb, két tizeddel megelőzve Verstappent. A harmadik és a negyedik helyen a két Mercedes zárt, Russell, Hamilton sorrendben, majd Sainz, Alonso és Pérez volt a sorrend.

Hülkenberg a középső szakaszban is odatette magát: a nyolcadik leggyorsabb körrel beverekedte magát a Q3-ba! Rajta kívül Esteban Ocon és Stroll jutott még tovább. Utóbbi ismét az utolsó percekben futott egy gyors kört, amivel, még ha ki is centizte a Q3-ba kerülést, de sikeresen elütötte attól az addig tizedik helyen álló Lando Norrist.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

A McLaren rutinosabb pilótája mellett az Alfa Romeo kettőse, valamint Cunoda Juki és Alexander Albon esett még ki (ő, miután sikeresen táljutott az első szakaszon, mért kört sem teljesített a Q2-ben).

A mindent eldöntő Q3 első körei során a címvédő, Verstappen tette legjobban oda magát, előnye viszont mindössze 103 ezred volt Leclerc-rel szemben az első menet után. Pérez ekkor harmadik, Sainz pedig negyedik volt, míg a Mercedes és Alonso is idő nélkül állt, nekik ugyanis csak egy lövésük maradt friss abroncsokon.

Miután teljesítették köreiket, és az élmezőny is visszatért a „második menetre” (kivéve Leclerc-t, akit a Ferrari taktikai okokból már nem küldött pályára), a sorrend Verstappen, Pérez, Leclerc, Sainzra módosult az élen, vagyis a Red Bull holland klasszisa szerezte meg az első pole-t 2023-ban, csapattársa pedig a második helyre ugrott.

A második sor a Ferrarié lesz a holnapi rajtrácson, a vörösök mögé pedig Alonso állhat majd fel az Aston Martinnal, aki a Mercedes mindkét pilótáját legyőzte. A csillagosok között Russell, Hamilton volt a sorrend. Nyolcadik Stroll, kilencedik Ocon, tizedik pedig Hülkenberg volt.

Ezzel véget ért az edzések és az időmérők sora, holnap már csak futamokat láthatunk Bahreinben. Előbb a juniorok jönnek, délután 4-kor pedig startol az év első F1-es versenye! A felvezető műsor 15:25-kor indul majd az M4 Sporton.

Az időmérő végeredménye:

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak