Musorujsag
Élő Eredmények

Russell: Elérhető a dobogó a Mercedesszel

Russell: Elérhető a dobogó a Mercedesszel

Sky Sports, F1
Sokkolta a Mercedest a péntek, de szombatra talpra álltak. Az időmérő edzésen ez a harmadik sort érte, de George Russell dobogóról álmodik a vasárnap kapcsán.

Azok után, hogy Lewis Hamilton pénteken kijelentette, a Mercedes nagyobb hátrányban van idén év elején, mint egy évvel ezelőtt, csapatának sikerült kicsit összekapnia magát. A vártnál gyengébben sikerült pénteki szabadedzések után a fekete autók az Aston Martinnal és a Ferrarival csatáztak az időmérő edzésen, melynek végén George Russell érte el a jobb eredményüket: a 6. helyet.

A brit hátránya 0,6 másodperc volt – csak pár századdal kevesebb, mint egy éve ugyanitt. Ez nem túl szívderítő, de a pénteki helyzetük után mégis tudnak neki örülni. „A tegnapi sokkoló volt. Elismerés a mérnököknek az éjjeli munkáért, és a gyáriaknak is, hogy jobb tempót találtak. Valójában ez az a pozíció, amibe a tesztek után és a versenyhétvége előtt vártuk magunkat” – jelentette ki Russell.

Hozzátette: „Nyilván nem vagyok rendkívül pozitív, de legalább jó hír, hogy sikerült javulnunk és irányt találnunk a folytatáshoz.”

George Russell (Fotó: XPB)

A brit a Sky Sportsnak elmondta, eleve nem tették maguk előtt magasra a lécet 2023 kezdetére, mert a tavalyi évük után az alapok helyretételével kellett kezdeniük a munkát. „A péntek sokkoló volt, és nem igazán tudtuk, hogy miért veszítettünk a tempónkból és miért voltunk ennyire lemaradva. Változtattunk dolgokon, és felülmúltuk a várakozásainkat. Ez jó.”

„A téli tesztek alapján az volt az elvárásunk, hogy itt legyünk. Olyan autót akartunk, amire építkezhetünk. És nincsenek jelentős problémáink. Tavaly az év háromnegyedét problémamegoldással kellett töltenünk: delfinezés, rájönni, miért ilyen az autónk, ami nagyon merev volt.”

„A mostani autót jó vezetni. Nem pattog. Alapvetően jó autónak érezni, és most a leszorítóerő és a teljesítmény növelésére összpontosíthatunk, mert ez olyasmi, amit a csapatunk rég nem csinálhatott. Ez tehát pozitívum. Ugyanakkor a köridő nem hazudik: sokat kell fejlődnünk.”

George Russell (Fotó: XPB)

A Red Bullból valóban távol vannak. Russell azonban bízik benne, hogy a Ferrarival és az Aston Martinnal szoros csatát vívhatnak, melyben kihasználhatják, hogy 2022-höz hasonlóan erős a versenytempójuk és a gumikezelésük.

„Tegnap a versenytempónk nem volt nagyon más, mint a Ferrarié. Tegnap viszont az alapteljesítményünk nagyon gyenge volt. Most talán jobb formában vagyunk. Fernando egy ismeretlen. A két Red Bull viszont az élen eltűnik a távolban. A harmadik helyért harcolunk, és határozottan elérhető.”

Reméli, hogy a Ferrari gyengébb gumikezelése a segítségükre lesz. „Ha holnap nem lesz valami gyökeres változás, akkor harcban leszünk a harmadik helyért. A Ferrari az elmúlt négy évben mindig nagyon erős volt az időmérőkön, de a versenyeken jobban szenvedett.”

„Viszonylag elégedett vagyok, hogy nem vagyunk olyan messze tőlük új gumikon. Fernando pedig amolyan sötét ló. Igazán jó tempója volt a teszten. Szóval jó csatára van kilátás a harmadik helyen. Csak azt sajnálom, hogy a Red Bull annyival előttünk van” – összegzett a Lewis Hamilton (7. hely) ellen időmérős győzelemmel nyitó Russell.

Borítókép: George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak