Musorujsag
Élő Eredmények

F2: Pourchaire magabiztosan nyerte a főfutamot

F2: Pourchaire magabiztosan nyerte a főfutamot

Boxutca
A Sauber juniorja, Théo Pourchaire nyerte az F2-esek főversenyét Bahreinben, másodikként pedig a tegnapi sprint nyertese, Ralph Boschung ért célba. A harmadik helyre az utolsó körökben hatalmasat zárkózó Zane Maloney ért oda.

A rajtot az időmérőt domináló (a második helyezett csapattársnak, Victor Martinsnek hét tizedet adó) Théo Pourchaire várta az első helyről, pozícióját pedig az indulás után is megőrizte. Sőt, gyorsan egy kisebbfajta előnyre is szert tett, miután mögötte meglehetősen kaotikus volt az indulás.

Martins beragadt az indulásnál és több pozíciót is veszített, a négyes kanyarnál pedig egy több versenyzőt is érintő ütközés történt.

Frederik Vesti ütközött Richard Verschoorral, az őket elkerülni próbáló Martins pedig eltalálta Roman Staneket, aki így a kavicságyba került. A futamot Vestinek, Martinsnek és Staneknek is fel kellett adnia. A pályára pedig azonnal beküldték a biztonsági autót.

Ezzel eltűnt Pourchaire előnye, aki mögé a kaotikus első kör után Kush Maini került, a harmadik helyre pedig a sprintverseny győztese, Ralph Boschung ugrott, aki a tizedik helyről vágott neki a futamnak. A negyedik pozícióba a tizenkettedikről startoló Oliver Bearman, az ötödikre pedig Ayumu Iwasa ugrott.

Az újraindítás után Boschung rögtön leelőzte indiai csapattársát, a rutinos svájci tehát már a második pozícióban állt a mezőny közepéből indulva.

Boschung ráadásul tartani tudta a lépést Pourchaire-rel is – ők ketten néhány kör leforgása alatt hat másodpercet adtak a harmadik helyen álló Maininek.

Ralph Boschung (Fotó: XPB)

Az indiai a kiállások után Bearmannek és Arthur Leclerc-rel szemben is pozíciót veszített. A tizenhatodik körben aztán Leclerc egy bátor, bevetődős manőverrel átvette a harmadik helyezést Bearmanetől, akit a hátsó egyenesben Maini is maga mögé utasított.

A kerékcserék után Pourchaire begyújtotta a rakétákat és folyamatosan szakította le magáról Boschungot (a svájci azzal is időt veszített, hogy tovább maradt kinn kopott gumikon), kinek hátránya a huszadik körben már tíz másodperc volt. Maini eközben visszaszerezte a harmadik helyet, miután Leclerc elkövetett egy kisebb hibát (elfékezte magát és a pályát is elhagyta a tizes kanyarnál).

Leclerc a huszonötödik körben ismét elfékezte magát – ugyanott, mint korábban – ezzel pedig újabb pozíciókat bukott: Iwasa és Zane Maloney is elment mellette. A barbadosi újonc a hajrában Iwasát majd tavalyi F3-as riválisát, Bearmant is legyűrte, feljött tehát a negyedik helyre.

A futam utolsó köreiben is a középmezőny szállította a „műsort”: Bearman, Iwasa, Leclerc, Enzo Fittipaldi, Isack Hadjar valamint a mezőny végéről zárkózó Verschoor látványos csatát vívott a pontokért.

Pourchaire eközben magabiztosan száguldott a győzelem felé (már tizenöt másodperc volt az előnye), amit a verseny végén el is hódított, favorithoz méltón tehát főfutamgyőzelemmel kezdte a 2023-as évet. Másodikként Boschung ért célba, harmadikként pedig a futam végén elképesztő tempót diktáló Maloney, aki az utolsó előtti körben Mainit is levadászta.

Az indiainak tehát be kellett érnie a negyedik helyezéssel. Az ötödiket a mezőny végéről visszakapaszkodó Verschoor szerezte meg, a további sorrend pedig Leclerc, Hadjar, Iwasa, Fittipaldi és Juan Manuel Correa volt az őrült középmezőnybeli csata végén.

Bahreinben már csak egy program maradt hátra: az F1-esek szezonnyitó versenye! Az M4 Sporton a 16 órakor startoló futamot élőben követhetik, előtte pedig 15 órától a pilótaparádét, 15:25-től pedig a felvezető műsort közvetítjük.

Borítókép: Théo Pourchaire (Fotó: XPB)

További tartalmak