Musorujsag
Élő Eredmények

F3: Miní büntetése után Bortoleto nyerte a főfutamot

F3: Miní büntetése után Bortoleto nyerte a főfutamot

Boxutca
A Trident brazil újonca, Gabriel Bortoleto nyerte a Forma–3-asok idei első főversenyét, noha elsőként Gabriele Miní ért célba Bahreinben. Az olaszt azonban megbüntették, és egy számára roppant balszerencsés végjáték után csak nyolcadik lett.

A 2023-as szezon első F3-as főfutamának az Alpine védence, Gabriele Miní vághatott neki az első rajtkockából, mellőle pedig egy másik újonc, Gabriel Bortoleto indult, aki sokkal jobban kapta el a rajtot, mint olasz ellenfele – így az első kanyarban már ő vezette a mezőnyt.

Az időmérőn remeklő Miní az első körben a második pozíciót is elveszítette, miután a „másodéves” Grégoire Saucy a négyes kanyar után maga mögé utasította.

A negyedik körben Miní visszavágott svájci riválisának és a DRS adta előnyöket kihasználva visszaszerezte a második pozíciót. Miközben ők egymással voltak elfoglalva, Bortoleto az élen három másodperc fölé növelte előnyét.

A verseny, ahogyan azt F3-ban megszokhattuk meglehetősen eseménydúsan indult, a hetedik körre viszont – főleg az élmezőnyben és az üldözőboly elejében – megmerevedtek az erőviszonyok.

Bortoleto magabiztosan tartotta elsőségét és Miní is ki tudott alakítani egy kisebbfajta előnyt Saucyval szemben. Mögöttük egy négy boly alakult ki, ezt Oliver Goethe, Kaylen Frederick, Leonardo Fornaroli és Dino Beganovic alkotta.

Az élen álló brazil előnye a nyolcadik körben nullázódott le, amikor Mari Boya kiesése után pályára küldték a biztonsági autót.

Gabriele Miní (Fotó: XPB)

Az újraindítás természetesen új lendületet adott a futamnak: mini a hatos-hetes kanyarnál egy bátor manőverrel átvette az elsőséget Bortoletótól. Az olasznak igyekeznie is kellett, hiszen öt másodperces büntetést kapott (csapata vétett a rajtprocedúrára vonatozó szabályok ellen). Azért kellett tehát hajtania, hogy kiautózzon egy ilyen komoly előnyt.

A futam tizenötödik körében újabb változás történt az élmezőnyben: Goethe átvette a harmadik helyet Saucytól. Miní eközben bár őrizte az elsőséget, az öt másodperces előnynek nem tudott a közelébe kerülni, a kérdés tehát idővel már az volt, hány helyet veszít majd a büntetés miatt.

A futam végén úgy tűnt, a dobogó meglesz a fiatal olasznak, a negyedik helyezettel szemben ugyanis 5,7 másodperc volt az előnye, az utolsó előtti körben viszont ismét beküldték a biztonsági autót (Tommy Smith kiesése miatt), ezzel pedig minden különbség lenullázódott…

A mezőny az utolsó kört már a biztonsági autó mögött teljesítette, Miní pedig a befutókor a nyolcadik helyre esett vissza.

A győzelmet Bortoleto szerezte meg, Goethe pedig a második helyre lépett elő Miní büntetése után. Harmadikként Beganovicot rangsorolták, aki az utolsó körökben maga mögé utasította Saucyt. Az ötödik pozíciót Luke Browning szerezte meg, aki a futam egyik hőse volt, hiszen a tizenhetedik helyről jött fel a középmezőny élére.

Pontot a tegnapi győztes, Josesph Maria Martí, Frederick, Miní, Sebastián Montoya és Paul Aron szerzett még az év első főfutamán.

A bahreini program az F2-esek vasárnapi versenyével folytatódik: ezt 11:15-től az M4Sporton is figyelemmel követhetik! Délután pedig jön a hétvége legfontosabb eseménye, az F1-es Bahreini Nagydíj (M4 Sport, 15:25).

Borítókép: Gabriel Bortoleto (Fotó: XPB)

További tartalmak