Musorujsag
Élő Eredmények

„Végre van egy mércénk” – ünnepli a top 10-be jutó Hülkenberget a Haas

„Végre van egy mércénk” – ünnepli a top 10-be jutó Hülkenberget a Haas

Auto Motor und Sport, Motorsport-Magazin
Ütős belépő volt, de tőle ezt már megszokhattuk. Q3-as szerepléssel indította újra F1-es karrierjét a három év után visszatérő Nico Hülkenberg!

Tavaly ilyenkor is ott volt a mezőnyben, de csak Sebastian Vettel helyetteseként. Nico Hülkenberg 2019 óta először vallhatja magát az F1 teljes értékű tagjának, ám a kihagyás nemigen látszott rajta a Bahreini Nagydíj időmérő edzésén. A Haas versenyzője első nekifutásra legyőzte csapattársát, a Q1-ben búcsúzó Kevin Magnussent, és egészen a Q3-ig menetelt, ahol a 10. pozíciót szerezte meg.

„Elégedett vagyok. Már tegnap láttuk, hogy az autónk egy körön működik, versenyképes” – jelentette ki Hülkenberg, aki különösebb elvárások nélkül várta az időmérőt.

Simán azért nem ment neki. A Q3-ban egyetlen lövése volt, mivel elfogyott a lágy gumija, ám az 1:31,055 másodperces körét pályaelhagyás miatt törölték. „Tudtam, hogy szoros lesz. De sajnos megesik az ilyen. Nem igazán jelentett különbséget” – utalt arra, hogy a törölt idejével is a 10. hely jutott volna neki. A hibáját egyébként túlkormányzás okozta, amit Hülkenberg azzal magyarázott, hogy a pálya tapadásának javulásával párhuzamosan növelték az első szárny meredekségét, de túllőttek a célon.

Hülkenberg mindig híres volt arról, hogy csak beül, és egyből a lovak közé csap. Ez tette emlékezetessé a beugróként teljesített előző „HülkenBack-jeit”, és ez tette emlékezetessé a mostani visszatérését is.

Nehézségeik a Q1-ben is voltak. A legrosszabbkor jött számára a piros zászlós megszakítás. „Az nem volt ideális. Használt lágy gumin kellett mennem, miközben mindenki más friss lágyon volt. Eléggé rossznak tűnt a helyzet számomra, de gyors az autónk” – mondta. Hozzátette: „A Q3 sajnos nem sikerült tökéletesen, de nem hagyom, hogy ez elrontsa a napot.”

Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)

A Q1-es eset kapcsán a csapat műveleti mérnöke, Komacu Ajao elmondta:

„Nico ideges volt egy kicsit az időmérő előtt. Amikor aztán a piros zászló miatt szoros lett a helyzet, hirtelen teljesen higgadt lett, és mindent tökéletesen csinált. Akkor is, amikor közöltük vele, hogy a Q1-ben nem fogunk három szett új gumit elhasználni és csak egy igazi próbálkozása lesz. A megszakítás után használt gumin küldtük vissza a pályára.”

Nagy volt a nyomás, de Hülkenberg megoldotta. Ahogy aztán a Q2-ben is. „A Q2-es körén teljesen a határon volt, egyszerűen tökéletes. Ha Nico még egyszer ilyen kört ment volna a Q3-ban, nyolcadikak lennénk. Ezt tudja az autónk egy körön” – vélte a japán szakember.

Kevin Magnussen és Mick Schumacher (Fotó: Haas/LAT)

Most Magnussen van Schumacher helyzetében?

A visszatérés egyelőre sikeres. Akárcsak 2022-ben Kevin Magnussené. A Haasnál kicsit hasonló is volt a hangulat. Egy éve a dán jó eredménye után örvendeztek azon, hogy az újoncokkal töltött évük után végre van egy viszonyítási pontjuk, most ugyanezt emlegették Hülkenberg és Magnussen vonatkozásában…

„Végre van egy mércénk. Nico magával fogja húzni Kevint. Megmutatta, hogy mit tud az autó. Az elmúlt években nem tudtuk ezt. Kevinnek most meg kell erőltetnie magát, hogy lépést tudjon tartani”

– idézte a csapat mérnökeit az Auto Motor und Sport.

Tavaly Mick Schumachert is valahogy így helyezték nyomás alá. A mostani ugyanakkor az ő utólagos kritikája is egyben.

Günther Steiner csapatfőnök is megjegyezte, Magnussennek csipkednie kell magát. „A csapattársa megmutatta, mi elérhető.”

A dán egyébként nem volt szerencsés. „A második menetnél forgalomba kerültünk az utolsó kanyarban. Nagyon szoros volt, az egész mezőny egy másodpercen belül volt. Egy kicsit vesztettünk, és a játszmának vége volt” – magyarázta a korai búcsúja okát.

Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)

Az igazi erőpróba: gumikezelés

Hülkenberg visszatérése akkor lenne igazi siker, ha az időmérős top 10-es eredményét pontszerzés követné vasárnap. Ennek kapcsán azonban vannak kétségei, ugyanis a Haas eddig gumifaló autónak tűnt.

„Javultunk ugyan a hétvége során, de még mindig pengeélen táncolunk. Eljön az a pont, amikor a hátsó gumik egyszerűen már nem tapadnak. Nálunk egy kicsit túl korán” – ismerte el Hülkenberg. „A vasárnap jelenti az igazi erőpróbát. Egész hétvégén erre koncentráltunk. Újabb kemény menetre számítok. A sok év tapasztalata segíteni fog. Tudom, mi vár rám” – tette hozzá.

Borítókép: Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)

További tartalmak