Musorujsag
Élő Eredmények

Pérez biztosra veszi, a rajtnál ment el a győzelmi esély

Pérez biztosra veszi, a rajtnál ment el a győzelmi esély

FIA, F1 TV
A Bahreinben másodikként célba érkező Sergio Pérez úgy érzi, a rajtnál veszítette el az esélyt arra, hogy harcolhasson a futamgyőzelemért, hiszen, mire visszaszerezte pozícióját Charles Leclerc-től, csapattársa, Max Verstappen már komoly előnyre tett szert.

A rutinos mexikói a tavalyi szezon első harmada óta nem volt annyira közel márkatársához, Max Verstappenhez egy versenyhétvége egészét tekintve, mint a 2023-as szezonnyitón, a jól sikerült időmérő után azonban a futamon nem tudta felvenni a harcot a hollanddal, miután a rajtnál pozíciót veszített a ferraris Charles Leclerc-rel szemben.

A monacóit csak az első kerékcserék után tudta visszaelőzni, mire Verstappen már megnyugtató előnyt épített ki. Nem meglepő tehát, hogy Pérez úgy érzi, a rosszul sikerült rajt miatt veszítette el az esélyt arra, hogy küzdhessen az elsőségért.

„Az első etapban lemaradtam Charles mögött” – fogalmazott az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján. „Nagyon nehéz volt megelőzni őt. Új gumikon volt. Az első szakaszon látszott a különbség. Amikor közelebb kerültem és megpróbáltam támadni, csak növeltem a kopást, csak pusztítottam a gumikat. Türelmesnek kellett lennem.”

Sergio Pérez és Charles Leclerc csatája (Fotó: XPB)

„A csere után az abroncsaim jobb állapotban voltak, mint az övéi, és meg tudtam előzni. De ez már túl későn történt, ezért eléggé lemaradtunk Max mögött. Már nem volt esélyünk arra, hogy a győzelemért harcoljunk. De minden arról szólt, hogy minimalizáljuk a veszteségeket a rossz rajt után. Sok adatot kell kielemezni, hogy javulhassunk és a szezon során végig ilyen stabilak legyünk” – folytatta.

Felmerült, egy pozitívuma volt az első etapnak: mivel végig Leclerc mögött autózott, közelről figyelhette az egyik nagy rivális versenygépét. „Valóban sokat tanultam az autójukról. Például, hol van a gyenge pontjuk, hol erősebbek, hol gyengébbek, mint mi. Szóval, gondoskodnom kell arról, hogy ezek az emlékek frissek maradjanak a következő mérnöki eligazításig” – mondta.

Ami a folytatást illeti, Pérez megjegyezte, azt mindenképpen pozitívnak érzi, hogy a 2023-as autó kényelmesnek tűnik számára. És persze gyorsnak is. „Boldog vagyok, és jól érzem magam az autóban. Persze dolgoznunk kell még. Szerintem mi, a két versenyző egy irányba mozdítja a fejlesztéseket, ami pozitív. Úgy gondolom, ez most egy csodálatos szezonkezdés volt. Az eddigi legjobb kezdésünk, ami teljesen más mint a tavalyi” – utalt a 2022-es duplakiesésre.

Pérez rajtjáról a csapatvezető, Christian Horner is beszélt, aki rövid összegzőjében elmondta, bár a mexikói számára rosszul jött ki a lépés, dicséretre méltóan küzdötte vissza magát a második helyre még Leclerc kiesése előtt. „Sajnos a porosabb oldalról indult és teret veszített Charles-szal szemben, de aztán jobb gumikat adtunk nekik, amikkel harcolhatott és a manővert is megcsinálta. Onnantól kezdte arról szólt a versenye, hogy jól menedzselje a gumikat” – nyilatkozta az F1 TV-nek.

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: XPB)

További tartalmak